Λίνα Μενδώνη: Ως εφάμιλλο της Λυρικής Σκηνής θα λειτουργήσει το Εθνικό Θέατρο

Λίνα Μενδώνη: Ως εφάμιλλο της Λυρικής Σκηνής θα λειτουργήσει το Εθνικό Θέατρο

Λίνα Μενδώνη: Ως εφάμιλλο της Λυρικής Σκηνής θα λειτουργήσει το Εθνικό Θέατρο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1086 ΦΟΡΕΣ

Ως εφάμιλλο της… Εθνικής Λυρικής Σκηνής να ξαναλειτουργήσει το Εθνικό Θέατρο της Ρόδου, είναι το όραμα της υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη, που χθες το πρωί πραγματοποίησε αυτοψία, και όλων όσων δούλεψαν και δουλεύουν γι’ αυτό!

Για ένα μεγάλο στοίχημα έκανε λόγο η Υπουργός, μέσα από το Εθνικό Θέατρο, το οποίο επισκέφθηκε χθες γύρω στο μεσημέρι και ζήτησε (και είχε) αναλυτική ενημέρωση από τον αρχιμηχανικό του έργου, τον προϊστάμενο του Τμήματος Μελετών των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, κ. Νίκο Λυμπερόπουλο, παρουσία του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, του δημάρχου Ρόδου κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, των βουλευτών Δωδεκανήσου κ.κ. Μάνου Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη και της κας Μίκας Ιατρίδη, του κ. Αντώνη Γιαννικουρή κ.ά.


Καταρχάς, ο κ. Λυμπερόπουλος ενημέρωσε αναλυτικά την Υπουργό σχετικά με τη φάση των εργασιών στην οποία βρίσκονται τώρα. Μεταξύ άλλων, είπε στην κα Μενδώνη, ότι αναμένεται η έγκριση της στατικής μελέτης, με την Υπουργό να τους λέει να στείλουν άμεσα τα σχέδια και την Παρασκευή θα έχουν την έγκριση. Η Υπουργός, ακόμη, ζήτησε να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες του χρονοδιαγράμματος που ακολουθούν και για τον ρυθμό απορρόφησης. Όπως της είπε ο κ. Λυμπερόπουλος, ουσιαστικά η μεγάλη απορρόφηση θα φανεί με την εκκίνηση της στατικής ενίσχυσης.


«Έχουμε απορρόφηση αυτή τη στιγμή, απλώς δεν τα έχουμε ανεβάσει στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό», ενημέρωσε την Υπουργό ο κ. Χατζημάρκος-κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα.


Μέχρι τα τέλη του 2024 εκτιμούν ότι θα έχουν ολοκληρώσει το κομμάτι της στατικής ενίσχυσης και παράλληλα θα εκτελούν όποιες εργασίες μπορούν. Μάλιστα, η Υπουργός επέμενε να μάθει πόση απορρόφηση υπολογίζουν να έχουν μέχρι τα τέλη του χρόνου, με τον κ. Λυμπερόπουλο αλλά και τον Περιφερειάρχη να την υπολογίζουν στο 25%-30% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου.


«Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι μέσα στο 2025 πρέπει να φορτσάρετε!», είπε η Υπουργός.
Η κα Μενδώνη επιθεώρησε και τον εξωτερικό χώρο καθώς, όπως την ενημέρωσαν, έχουν ήδη ετοιμάσει δύο δείγματα διαφορετικών υλικών για το εξωτερικό επίχρισμα, τα οποία θα εξετάσει το Υπουργείο για να επιλέξει και έχουν αφήσει κάποιες ημέρες για να πάρει το τελικό του χρώμα. Η Υπουργός είπε, ότι η επιλογή θα γίνει επιτόπου.


Η Υπουργός θέλησε να μεταφέρει στους τοπικούς φορείς το μέγεθος του έργου της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπε προς τον δήμαρχο, ότι θα πρέπει να προχωρήσει στη σύσταση ενός φορέα που θα το διαχειρίζεται και ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί ένας καλλιτεχνικός διευθυντής διεθνών προδιαγραφών για να αποκτήσει το θέατρο την αίγλη που κάποτε είχε.


Όπως του είπε, με την ολοκλήρωση των εργασιών του θεάτρου παράλληλα με την τοποθέτηση του εξοπλισμού, θα πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία, δηλαδή ο δήμος θα πρέπει εγκαίρως να ξεκινήσει τη δημιουργία του φορέα που θα διαχειρίζεται το θέατρο «και να αναζητήσετε ανθρώπους», προέτρεψε τον δήμαρχο, εμφατικά, η Υπουργός.
Μάλιστα, θα είναι τέτοιας κλίμακας η λειτουργία του θεάτρου, συγκρίσιμη με την Εθνική Λυρική Σκηνή!

Διαβάστε ακόμη

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δέσμευση η ψηφιακή κάρτα εργασίας να εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας