Πρόστιμο 91.314 ευρώ από την περιφέρεια στη ΔΕΥΑ Καλύμνου

Πρόστιμο 91.314 ευρώ από  την περιφέρεια στη ΔΕΥΑ Καλύμνου

Πρόστιμο 91.314 ευρώ από την περιφέρεια στη ΔΕΥΑ Καλύμνου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 743 ΦΟΡΕΣ

Πρόστιμο που ξεπερνά τα 90.000 ευρώ επέβαλε στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλύμνου (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.)., για παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δωδεκανήσου.

Ειδικότερα, το πρόστιμο, που ανέρχεται σε 91.314 ευρώ, αφορά τη λειτουργία εγκατάστασης, επεξεργασίας και διάθεσης αστικών λυμάτων στον οικισμό «Βαθύς», στην ανατολική πλευρά της Καλύμνου, η οποία έχει ως φορέα λειτουργίας τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καλύμνου.


Όπως προέκυψε, υπάρχει λειτουργία εγκατάστασης διαχείρισης αστικών λυμάτων χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση κατά παράβαση του Ν.4014/2011 και η παράβαση αξιολογείται ως ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ.


Επίσης, από τον έλεγχο των Υπηρεσιών, διαπιστώθηκε υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καθώς υπήρχε διαρροή λυμάτων από τα τοιχώματα της δεξαμενής, συγκεκριμένα βοθρολυμάτων, σε τσιμεντένιο κανάλι που οδηγεί στη θάλασσα, με αποτέλεσμα, τα λύματα να λιμνάζουν επιφανειακά, να δημιουργούν ανθυγιεινές καταστάσεις σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και να υπάρχει κίνδυνος κατάληξής τους στη θάλασσα. Η παράβαση αξιολογήθηκε ως ΜΕΤΡΙΑ.
Όμως, ο φορέας του έργου, έλαβε μέτρα προ της αυτοψίας για περιορισμό της βλάβης στο
περιβάλλον και συγκεκριμένα κατάργησε το υπεδάφιο πεδίο διάθεσης και ξεκίνησε να μεταφέρει τα λύματα με βυτιοφόρα οχήματα σε κεντρική εγκατάσταση του δήμου (Γιαννοχώραφα Καλύμνου) και η τελική κατάταξη τής σοβαρότητας της παράβασης υποβιβάζεται και αξιολογείται τελικά ως ΧΑΜΗΛΗ.


Από τα παραπάνω προκύπτει, ότι ο φορέας λειτουργίας του έργου, δεν έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, με συνέπεια την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Η Απόφαση του προστίμου, που υπογράφεται από τον αντιπεριφερειάρχη, κο Χρήστο Ευστρατίου, αναφέρει τα εξής:

«ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
«Την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (προστίμου), ύψους ενενήντα ένα χιλιάδες και τριακόσια δέκα τέσσερα ευρώ (91.314€) στην Δ.Ε.Υ.Α Καλύμνου για παράβαση της
κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά τη λειτουργία εγκατάστασης, επεξεργασίας και διάθεσης αστικών λυμάτων στον οικισμό «Βαθύς» στην ανατολική πλευρά της Νήσου Καλύμνου ΠΕ Δωδ/σου περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως αυτές διαπιστώθηκαν και αναφέρονται ανωτέρω.

Σύμφωνα με την Εισήγηση επιβολής προστίμου του Κ.Ε.Π.ΠΕ. ΔΩΔ/ΣΟΥ, το επιβαλλόμενο πρόστιμο για τις διαπιστωθείσες παραβάσεις επιμερίζεται ως εξής:
- για την 1η Παράβαση: ογδόντα οκτώ χιλιάδες και εκατόν δέκα ευρώ (88.110€)
- για την 2η Παράβαση: τρεις χιλιάδες και διακόσια τέσσερα ευρώ (3.204€)

Η Απόφαση αυτή είναι ανεξάρτητη από την υλοποίηση του Πλάνου Διορθωτικών Ενεργειών, το οποίο καθορίστηκε με τη (30) σχετική Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης και πρέπει να υλοποιηθεί από τον ελεγχόμενο φορέα.
Η είσπραξη του επιβαλλόμενου προστίμου γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.), ως ισχύει (Νόμος 2947/2001, άρθρο 9, παρ.6, Φ.Ε.Κ. 228/Α/2001).
Κατά της Απόφασης αυτής, επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Πρωτοδικείου, σύμφωνα με την παράγραφο 2, άρθρου 53, Νόμου 3900/2010 (Φ.Ε.Κ. 213/Α/2010), εντός 60 ημερών από την ημέρα κοινοποίησής της στον παραβάτη, σύμφωνα με το άρθρο 66, Νόμου 2717/1999 (Φ.Ε.Κ.97/Α/1999).

Η ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ
ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΕΩΛΟΓΟΣ
Mc/με Α’ βαθμό
ΜΕ Ε.Α.
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΚΟΥΡΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
/με Α’ βαθμό»

Διαβάστε ακόμη

Το πιο οικονομικό ελληνικό νησί για διακοπές

Το Αστεροσκοπείο σε Λέρο, Λειψούς και Κάλυμνο

Το «Μουούρι» της Καλύμνου στο Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το ΣτΕ ακύρωσε άδεια, η Υπηρεσία Δόμησης Καλύμνου εξέδωσε νέα

Περιοδεία στην Κάλυμνο πραγματοποίησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Βουλγαράκης

Ενεργό ρόλο αποκτά ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου στο νησί της Καλύμνου

Η Κινητή Μονάδα Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στην Κάλυμνο

Κινητοποίηση του Λιμενικού στην Κάλυμνο εξαιτίας εισροής υδάτων σε αλιευτικό πλοίο