Στον ποιητή Δημ. Τσαλουμά είναι αφιερωμένο το τεύχος του περιοδικού «Κοράλλι»

Στον ποιητή Δημ. Τσαλουμά είναι αφιερωμένο το τεύχος του περιοδικού «Κοράλλι»

Στον ποιητή Δημ. Τσαλουμά είναι αφιερωμένο το τεύχος του περιοδικού «Κοράλλι»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1165 ΦΟΡΕΣ

Στον Δωδεκανήσιο pοιητή Δημήτρη Τσαλουμά (1921-2016) είναι αφιερωμένο το διπλό τεύχος του βραβευμένου με κρατικό βραβείο περιοδικού «Κοράλλι». Το Τεύχος επιμελήθηκαν ο ποιητής Γιάννης Πατίλης, ο συγγραφέας Πέτρος Φούρναρης και ο συγγραφέας και διευθυντής του περιοδικού, Κώστας Χατζηαντωνίου.

Το αφιέρωμα αυτό στη ζωή και το έργο του Δημήτρη Τσαλουμά είναι το πρώτο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα κι έχει στόχο να καλύψει το βιογραφικό κενό που υπάρχει σχετικά με το έργο του και να κάνει γνωστή στο ελληνικό κοινό την ποίησή του. Ο Δημήτρης Τσαλουμάς ενώ είναι γνωστός και αγαπητός στην δεύτερη πατρίδα του την Αυστραλία, όπου μετανάστευσε για πολιτικούς λόγους το 1952, στην Ελλάδα ακόμη και η πλέον ενημερωμένη και καλλιεργημένη μερίδα της τον γνωρίζει ελάχιστα.

Ο Τσαλουμάς είναι δίγλωσσος ποιητής, θεωρείται κορυφαίος στην Αυστραλία, έχει βραβευθεί με τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία και τα έργα του έχουν εκδοθεί στην Αγγλία κι έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά και στα Πορτογαλικά.
Το τεύχος περιέχει ποιήματα (ανθολογημένα από τον Γιάννη Πατίλη και τον Πέτρο Φούρναρη) από συλλογές που εκδόθηκαν κατά καιρούς στην Ελλάδα, αλλά και αγγλόγραπτες συλλογές μεταφρασμένες από τον ίδιο τον ποιητή στα ελληνικά. Αυτές οι τελευταίες παρατίθενται στον τόμο και στις δύο γλώσσες.


Το υπόλοιπο αφιέρωμα, πέρα από τα εισαγωγικά και μια εκτενή εργοβιογραφία, αναφέρεται σε κείμενα γραμμένα από τον ίδιο τον ποιητή που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεν είχαν δημοσιευτεί στη γλώσσα μας. Επίσης, βρίσκει κανείς στο τεύχος, μεταφρασμένες κριτικές, σχετικά με το έργο του γραμμένες από Αυστραλούς ακαδημαϊκούς και άλλους σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων. Βεβαίως, δεν λείπουν και κριτικά κείμενα Ελλήνων και Γάλλων λογοτεχνών που συμμετέχουν στον αφιερωματικό τόμο.


Το βιβλίο κοσμείται από εικαστικά έργα τριών ζωγράφων- φίλων του ποιητή: της Μαρίας Κοκκίνη, του Michael Winters και του Geoff Gowland. Τα θέματα και των τριών ζωγράφων είναι το νησί της Λέρου που αποτελούσε πάντα την πρώτη ύλη για το ποιητικό έργο του Δημήτρη Τσαλουμά. Πολύ ενδιαφέρον είναι και το φωτογραφικό παράρτημα, αλλά και άλλα οπτικά τεκμήρια που παρατίθενται με χρονολογική σειρά στις τελευταίες σελίδες του αφιερώματος.

Διαβάστε ακόμη

H Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη Ρόδο σε μια μοναδική συναυλία ανοιχτή στο κοινό

Πάμε σαν άλλοτε; Μουσικοχορευτική Θεατρική Παράσταση των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

Παρουσίαση του βιβλίου «Αντιγόνη Ν. Ζουρούδη- Η Μάνα της Δωδεκανήσου» της Άννας Χαρίτου στη Ρόδο

Επιστρέφουν οι Ετήσιες Καλοκαιρινές Συναυλίες των σπουδαστών του Δημοτικού Ωδείου Ρόδου - Ολόκληρο το πρόγραμμα

7ο Φεστιβάλ σχολικής οπτικοακουστικής/ κινηματογραφικής δημιουργίας 2024: Είκοσι οπτικοακουστικές μαθητικές δημιουργίες προβλήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο

Σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου οι παιδικές παραστάσεις "Ο μάγος του Οζ" και "Οι Δεινοσαυρούληδες"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Υψηλάντη-Πετρίδου

Έκθεση παιδικής ζωγραφικής στην Κρεμαστή | 15 & 16 Ιουνίου