Επεισοδιακή (και πάλι) η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Επεισοδιακή (και πάλι) η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Επεισοδιακή (και πάλι) η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1955 ΦΟΡΕΣ

Από τη μια η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που αναμένεται σε λίγες μέρες, από την άλλη η συζήτηση από την αρχή της θητείας για τα οικονομικά του δήμου αλλά και οι «ανοιχτοί λογαριασμοί» ανάμεσα σε πρώην και νυν, που…πληθαίνουν σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, και αυτή που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ ήταν «εκρηκτική», κουραστική ενώ τα πνεύματα ήταν τόσο οξυμένα που λίγο έλειψε…να εκτροχιαστούν!

Εντάσεις, αντεγκλήσεις, φωνασκίες, αλληλοεπίρριψη ευθυνών, αιχμές, αποχωρήσεις αλλά και μία…παρολίγον αποβολή του μέλους της μείζονος κ. Τάσου Σπανού από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Κυριάκο Κασάπη, συνθέτουν την εικόνα της προχθεσινής συνεδρίασης που διήρκεσε περίπου έξι ώρες.

Με το καλησπέρα…
Στην αρχή της συνεδρίασης, ο δήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης καυτηρίασε επιστολή που απέστειλε ο επικεφαλής της μείζονος, τέως δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, κ. Κυριακό Κασάπη στον οποίο εξέφραζε τη διαμαρτυρία του. Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι αναφέρεται στο ψήφισμα που κάλεσε τον επικεφαλής της ελάσσονος κ. Νίκο Γερονικόλα να συντάξει μαζί με τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκη Πότσο για τις διεκδικήσεις του δήμου από την Κεντρική Διοίκηση. Τοποθετούμενος ο κ. Καμπουράκης έκανε λόγο για «αδιανόητα ανεπίτρεπτη συμπεριφορά» στην προηγούμενη συνεδρίαση όταν κάποιος τον εξύβρισε και ο πρόεδρος δεν του έδωσε τον λόγο για να απαντήσει.

Ακόμη, διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν είχαν πάρει τα θέματα έγκαιρα ενώ ήδη τοποθετούνταν γι’ αυτά με ανάρτησή του ο επικεφαλής της ελάσσονος κ. Νίκος Γερονικόλας, χαρακτηρίζοντας τις διαδικασίες «παιδική χαρά».
Για παρεξήγηση, πάντως έκαναν λόγο τόσο ο πρόεδρος, όσο και ο κ. Γερονικόλας αλλά και ο δήμαρχος είπε ότι πρόκειται για την επιστολή του κ. Γερονικόλα και δεν αφορούσε σε θέμα που θα συζητούνταν σήμερα αλλά πρόκειται για το ψήφισμα. Ο κ. Καμπουράκης επέμεινε ότι δεν υπήρξε αναβολή του θέματος, με τον κ. Γερονικόλα να λέει ότι το έγραψε ο ίδιος και αναλαμβάνει την ευθύνη για την ερμηνεία που έγινε. Κλείνοντας, πάντως, ο τέως δήμαρχος είπε ότι το δ.σ. θα πρέπει να λειτουργεί με τάξη και «αυτά που συμβαίνουν είναι κατάπτυστα».

Για τις εκπτώσεις
Δυο-τρεις φορές την εβδομάδα μπαίνει στη διαδικασία ορκωμοσίας νέων τοπικών συμβούλων, ανέφερε ο δήμαρχος, με τους περισσότερους να προέρχονται από την παράταξη «Με Δύναμη για τη Ρόδο» του κ. Καμπουράκη. «Δεν νομίζω να ξεγέλεσαν κανέναν», είπε για τους συμβούλους αυτούς αφού για ένα χρέος μερικών εκατοντάδων ευρώ κηρύσσονται έκπτωτοι. Είπε, ακόμη, ότι σειρά έχουν οι κ.κ. Κόγγος και Θωμάτος που είναι νέα παιδιά και ο λόγος είναι για τον έναν μία σύμβαση 10 χιλιάδων ευρώ με την επιχείρησή του και για τον άλλο επειδή είναι αντιπρόεδρος της Εταιρείας του πατέρα του. Και θέλησε να πει:

«Οι τριγωνικές σχέσεις που όλοι γνωρίζουμε, το αναθέτω σε κάποιον άλλο και πληρώνω κάποιον άλλο, είναι κάτι που συνηθίζεται» και ρώτησε εάν μπορεί συγκεκριμένο ξενοδοχείο να φιλοξενεί επί πληρωμή συνέδρια και προσκεκλημένους με τα χρήματα του δήμου. Πάντως, στην εξέλιξη της συνεδρίασης ο κ. Καμπουράκης διευκρίνισε ότι δεν μετέχει στη διοίκηση της συγκεκριμένης Εταιρείας. Ο δήμαρχος θύμισε, ακόμη, τη στάση τους στην περίπτωση του κ. Μιχάλη Κορδίνα, όταν εξέπεσε από το αξίωμα του συμβούλου της μείζονος.


Ο κ. Καμπουράκης έκανε λόγο για μία «θλιβερή εικόνα, εξαθλιωτική» και είπε χαρακτηριστικά ότι αν κάποιος νιώθει τύψεις ότι έκανε προεκλογική εκστρατεία με τριγωνικές πληρωμές ας πάει να τις κάνει σπίτι του και ότι εδώ είναι το δ.σ. Ρόδου που επικρατεί τάξη, ήθος και σεβασμός. Είπε, επίσης, ότι υπάρχει επιστολή της γενικής γραμματέας του δήμου, κας Άννας Παρασκευοπούλου, ότι δεν θα συνεδριάζουν τα τοπικά συμβούλια μέχρι να οριστούν οι νέοι σύμβουλοι, κάτι το οποίο απαγορεύει ο νόμος.

Η ΔΕΗ προειδοποιεί τη ΔΕΥΑΡ!
Αίσθηση προκάλεσε αυτό που γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Σωτήρης Βαγιανός, ότι προχθές έλαβε η Επιχείρηση μία επιστολή από τη ΔΕΗ, όπως και όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας, με την οποία τους γνωστοποιεί ότι σταματά πλέον τις ρευματοδοτήσεις νέων παροχών εάν δεν διευθετήσει τις οφειλές της ή δεν προβεί σε διακανονισμό 24 δόσεων, και σύμφωνα με τον τελευταίο λογαριασμό, το σύνολο των οφειλών της αγγίζει τα 11.336.832 ευρώ, ποσό που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο. Κάλεσε, λοιπόν, το δ.σ. να πάρουν θέση ώστε να μην προβεί η ΔΕΗ σε διακοπή ηλεκτροδότησης σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας και έκανε γνωστό ότι θα στείλει σχετική επιστολή στον δήμαρχο για να αποσταλεί στο υπουργείο.

Εντάσεις
…«Μπαρουτιασμένη» ήταν πραγματικά η ατμόσφαιρα προχθές το βράδυ, καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με τον κ. Σπανό…να πρωταγωνιστεί. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή, ο πρόεδρος προχώρησε στην ακραία δυνατότητα που του δίνει ο κανονισμός, να τον αποβάλει από την αίθουσα! Ο κ. Σπανός όμως δεν αποχώρησε εκείνη τη στιγμή. Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης και μόλις πήρε τον λόγο ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Βαρέλης, εξανέστη το μέλος της μείζονος κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο οποίος αποχώρησε διαμαρτυρόμενος. Αλλά και ο συνάδελφός του στα έδρανα της μείζονος, κ. Θανάσης Στάμου διαμαρτυρήθηκε έντονα και αποχώρησε από τα έδρανα λόγω αναφοράς τού κ. Βαρέλη που θεώρησε προσβλητική για το Σώμα.


Χαρακτηριστική ήταν η ένταση που προκλήθηκε στο κλείσιμο της συνεδρίασης, μετά από τοποθέτηση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, κ. Βασίλη Βαγιανάκη, ο οποίος απευθύνθηκε στον κ. Σπανό λέγοντας ότι ο ίδιος ήταν από τους «καπετάνιους» της προηγούμενης δημοτικής αρχής και όχι μόνο έριξαν το σκάφος στα βράχια αλλά…το ανέβασαν στο Ατάβυρο και τώρα ο κ. Σπανός έρχεται σε κάθε συνεδρίαση να τους κουνάει το δάχτυλο. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα ότι στο τελευταίο δ.σ. της προηγούμενης θητείας, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Σπανός, που ήταν αντιδήμαρχος Οικονομικών, είχε φέρει θέμα για τη διαγραφή χρέους στο δήμο της εταιρίας του ενοικιαζομένων αυτοκινήτων που αφορούσε πρόστιμα.
«Δεν ξέρω αν ήταν νόμιμο αλλά δεν ήταν ηθικό», όταν την ίδια ώρα έστελνε αντίστοιχες επιχειρήσεις στο ταμείο να πληρώσουν, είπε ο κ. Βαγιανάκης.


Όπως ήταν αναμενόμενο, το τελευταίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Σπανού, ο οποίος είπε ότι διατηρεί και το δικαίωμα να ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του. Όπως είπε, έκανε ευθεία κατηγορία στο πρόσωπό του ότι ο ίδιος, ενεργώντας με δόλο, διέγραψε ως μη όφειλε χρέη της δικής του επιχείρησης και ανέφερε ότι, όταν ανέλαβε δέχθηκε το προεδρείο ενοικιάσεως αυτοκινήτων που του υπέβαλε αίτημα για τη διαγραφή των προστίμων αυτών σύμφωνα με τον νόμο ο οποίος τηρήθηκε για όλους. Παρέπεμψε το θέμα στο Τμήμα Προσόδων, το οποίο μαζί με την οικονομική Υπηρεσία έδωσε το «πράσινο φως» για να αποκατασταθεί μία αδικία για την οποία υφίσταντο πολλά προβλήματα γιατί μπλοκαριζόταν το ΑΦΜ των επιχειρήσεων αυτών.


Είπε, λοιπόν, ότι όντως υπήρχε χρέος το οποίο όμως δεν ήταν δικό του γιατί ο νόμος λέει ότι υπεύθυνος είναι ο ενοικιαστής του οχήματος. Στη συνέχεια, κάλεσε τον κ. Βαγιανάκη να ανακαλέσει διότι, όπως είπε, έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει στη φαρέτρα του διότι έθιξε την τιμή και την υπόληψή του.
Ο κ. Βαγιανάκης πάντως επισήμανε ότι δεν είπε για το νόμιμο αλλά για το ηθικό.
Μετά από αυτό, ο κ. Σπανός αποχώρησε από τα έδρανα (σ.σ. αλλά όχι από την αίθουσα).

Διαβάστε ακόμη

Θ. Νικηταράς: «Βγήκαμε κερδισμένοι παρά το αρνητικό αποτύπωμα της πυρκαγιάς»

Σε εξέλιξη έργα από τον δήμο Ρόδου που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Φαληράκι

Νίκος Λυμπερόπουλος: Aσυνείδητοι καθαρίζουν τα οικόπεδά τους και πετάνε τα σκουπίδια στα ρέματα

Αδ. Γεωργιάδης: «Αδιανόητο να έχουμε προκηρύξει 14 φορές, 4 θέσεις για παθολόγους στο νοσοκομείο της Κω»

Δ. Γάκης: «Να καταδικάσουμε το ΕΓΩ, να αναδείξουμε το ΕΣΕΙΣ»

Παππάς: «Δεν θα αφήναμε την Κω στην τύχη της»

Υβριδικός Σταθμός Ηλεκτρικής Ενέργειας θα γίνει στη Ρόδο