ΠΑ.Σ.Ε.Ν.Τ.: Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από την πτώχευση του FTI

ΠΑ.Σ.Ε.Ν.Τ.: Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από την πτώχευση του FTI

ΠΑ.Σ.Ε.Ν.Τ.: Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από την πτώχευση του FTI

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 918 ΦΟΡΕΣ

Άμεσα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα από την πτώχευση της FTI GROUP ζητά με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑ.Σ.Ε.Ν.Τ.).

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Κεραυνός εν αιθρία έπεσε στον χώρο του τουρισμού η αίτηση πτώχευσης, που κατέθεσε στο Μόναχο, ο τρίτος μεγαλύτερος tour operator στην Ευρώπη, ο γερμανικός κολοσσός, FTI GROUP, με δραστηριότητα και παραρτήματα στον χώρο του ξενοδοχείου αλλά και των γραφείων ταξιδίου και τουρισμού στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ήταν γνωστά στον χώρο του τουρισμού, αν και τον Απρίλιο του 2024, η είσοδος μιας κοινοπραξίας επενδυτών στον Όμιλο έδωσε ελπίδες αλλά τελικά με ανακοίνωσή τους δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ανάγκη για ρευστότητα, με τελική κατάληξη την πτώχευση.

Κυριολεκτικά λοιπόν στον αέρα βρίσκονται οι εργαζόμενοι όλων των θυγατρικών του FTI και στον χώρο των ξενοδοχείων αλλά και των ταξιδιωτικών γραφείων.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ο Όμιλος στον χώρο των ταξιδιωτικών γραφείων απασχολούσε συνολικά 140 εργαζόμενους σε Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης, Κω, Ρόδο και Κέρκυρα μέσω του ταξιδιωτικού πρακτορείου “Meeting Point Hellas” με τον μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων στην Κρήτη (περίπου 80).

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 η “Meeting Point” κατέθεσε αίτηση πτώχευσης και στην Ελλάδα ακολουθώντας την προγεγραμμένη πορεία της μητρικής εταιρείας.

Το σωματείο μας, ο ΠΑ.Σ.Ε.Ν.Τ., που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στην χώρα μας στη Ναυτιλία αλλά και στα γραφεία Ταξιδίων και Τουρισμού, έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης που βρισκόταν σε εξέλιξη από την αρχή του Ιουνίου και γνωρίζοντας τι θα επακολουθήσει, αφού δεν ήταν πρώτη φορά που διαχειρίζεται ανάλογες υποθέσεις, ήρθε σε επαφή με όλους τους εργαζόμενους της “Meeting Point Hellas” σε γενική συνέλευση με τη συμμετοχή όλων στο Ηράκλειο Κρήτης (φυσική παρουσία και ηλεκτρονική συμμετοχή).

Εκεί διαπιστώθηκε η αβεβαιότητα και η αγωνία όλων ότι οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς εισόδημα, χωρίς εργασία, χωρίς απόλυση, χωρίς αποζημίωση, χωρίς δεδουλευμένα, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και στο έλεος του πτωχευτικού κώδικα που ισχύει στη χώρα μας και ευνοεί τις τράπεζες και το κράτος, βάζοντας στα αζήτητα τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι με απόφαση της συνέλευσης αλλά και με προσωπική εξουσιοδότηση όλων ανέθεσαν στο σωματείο:
1. Να προχωρήσει σε διαδικασία άμεσης διαβούλευσης με βάση τον νόμο προκειμένου να επιλυθούν και να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων στην εταιρεία.

2. Να απαιτηθεί από το υπουργείο Εργασίας και Τουρισμού η εξασφάλιση των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών για όλη την τουριστική σεζόν.

3. Να διασφαλιστούν οι αποζημιώσεις απόλυσης αλλά και η ένταξή τους στο ταμείο ανεργίας.

4. Να ενεργοποιηθεί η περίπτωση της έκτακτης προκύπτουσας ανάγκης και να δοθεί οικονομική ενίσχυση, όπως έχει συμβεί σε ανάλογες υποθέσεις και στο παρελθόν με ταυτόχρονο πάγωμα οφειλών σε τράπεζες, Εφορία, ρεύμα και νερό.

5. Να έρθει σε επαφή (πράγμα που έγινε ήδη) με την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων UNI EUROPA για συντονισμό και ενίσχυση διεκδίκησης και από την Ευρώπη, αφού η πτώχευση με συνέπειες αφορά και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το σωματείο μας. μαζί με τους εργαζόμενους. ζήτησε συνάντηση με τα αρμόδια υπουργεία και θα διεκδικήσει αγωνιστικά την κάλυψη των εργαζομένων.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Βασιλόπουλος Θάνος

Η Γεν. Γραμματέας
Ζαχαρία Μαρία».

Διαβάστε ακόμη

Δ. Παπαστεργίου: Σε λίγες μέρες ο προσωπικός αριθμός στις νέες ταυτότητες

ΤτΕ: Οι Γερμανοί ταξιδιώτες ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα - Αρκετά χαμηλές οι εισπράξεις από Βρετανούς

Φωτιά στο Αλποχώρι Πύργου: Νεκρός άνδρας στη Μυρτιά

Ελληνική Τάφρος: Νέα επιστολή οργανώσεων κατά των σεισμικών ερευνών

“Red alert” του Foreign Office για Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία και Τουρκία

Χρυσοχοΐδης: Πάνω από 5.300 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας -Πάνω από 5.000 συλλήψεις στο 5μηνο

Γνωμοδότηση για την εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων εντός αιγιαλού

Φαινόμενα διάβρωσης στο 25% της ελληνικής ακτογραμμής