Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απαιτούνται άμεσες λύσεις για την υποστελέχωση του Παραρτήματος Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απαιτούνται άμεσες λύσεις  για την υποστελέχωση του Παραρτήματος Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Απαιτούνται άμεσες λύσεις για την υποστελέχωση του Παραρτήματος Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1004 ΦΟΡΕΣ

Σε ερώτησή τους, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας για την υποστελέχωση του Παραρτήματος Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου, αναφέρουν τα εξής:

«Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΚΚΠΠΝΑ) με έδρα τον δήμο Ρόδου αποτελείται από δύο παραρτήματα, το Παράρτημα ΑμεΑ Δωδεκανήσου και το Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου. Τα προβλήματα υποστελέχωσης του ΚΚΠΠΝΑ είναι διαχρονικά, όπως ανάλογα συμβαίνει σε όλα τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των περιφερειών της χώρας, λόγω λήξης των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού και συνταξιοδοτήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε το υπουργείο τον Απρίλιο του 2024, στο ΚΚΠΠΝΑ έχει 120 περιθαλπόμενους ενώ το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Δωδεκανήσου φιλοξενεί 16 άτομα. Από το σύνολο των 260 οργανικών θέσεων που προβλέπονται για τη λειτουργία του κέντρου είναι καλυμμένες μόλις οι 100, που διαμορφώνονται σε 73 Μόνιμους/ΙΔΑΧ, σε 7 ΙΔΟΧ και 20 Επικουρικό Covid, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 30/6/2024, αφού είχαν παραταθεί για ένα επιπλέον εξάμηνο μετά την ψήφιση στη Βουλή της παρ. 1 του άρθρου 71 του ν.5079/2023.

Στο Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου όμως η κατάσταση χαρακτηρίζεται, κατ’ ελάχιστο, τραγική, καθώς παρατηρείται ακραία υποστελέχωση. Από τις 29 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες μόλις οι 8, 4 Μόνιμους/ΙΔΑΧ και 4 Επικουρικό Covid, με ελλείψεις σε καίριες ειδικότητες που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της δομής, όπως Παιδιάτρων, Ειδικών Παιδαγωγών, Επιμελητών Κοινωνικής Πρόνοιας, Κοινωνικών Λειτουργών κ.ά.

Πέρα από τις προφανείς ελλείψεις σε βαθμό που δεν μπορούν να καλυφθούν οι αναγκαίες βάρδιες και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα τόσο των εργαζόμενων όσο και των παιδιών, που διαβιούν στο Παράρτημα, οι τελευταίες προκηρύξεις για κάλυψη θέσεων αφορούσαν σε ΔΕ Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων και ΔΕ Βοηθών Βρεφοκόμων.

Από το σύνολο των 8 εργαζομένων οι 5 είναι Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμοι ενώ στο συγκεκριμένο κέντρο διαβιούν κατά κύριο λόγο έφηβες και παιδιά δημοτικού. Η έλλειψη άλλων ειδικοτήτων, που να διαχειρίζονται ανάγκες μεγαλύτερων ηλικιών ή να καλύπτουν τις μετακινήσεις των παιδιών(συνοδοί, οδηγοί, φύλακες) στερεί στα παιδιά τη δυνατότητα να μπορούν να πηγαίνουν στις απογευματινές δραστηριότητές τους (ΚΔΑΠ, αθλητισμός) ή σε άλλες κοινωνικές δράσεις (περιηγήσεις, εκδρομές). Επιπροσθέτως, υπάρχει και πρακτικό πρόβλημα, καθώς από το σύνολο των 4 οχημάτων(τύπου van) που καλύπτουν το σύνολο των δομών του ΚΚΠΠΝΑ, λειτουργεί μόνο το ένα.

Η κατάσταση περιγράφεται ως αρνητική και στο Παράρτημα ΑμεΑ Δωδεκανήσου του ΚΚΠΠΝΑ, στο οποίο υπάγονται οι δομές ΑμεΑ Ενηλίκων στα Κολύμπια, ΑμεΑ Ανηλίκων "Ο Άγιος Ανδρέας" και η Δομή ΑμεΑ Αυτοεξυπηρετούμενων Υπερηλίκων "Χαραλάμπειο Γηροκομείο", όπου υπάρχει έλλειψη στις κρίσιμες ειδικότητες νοσηλευτών για ΑμεΑ και φυσιοθεραπευτών, με αποτέλεσμα βαριά περιστατικά που νοσηλεύονται να μη λαμβάνουν τις απαραίτητες φυσιοθεραπείες και να επιδεινώνεται η κινητικότητα τους.

Εξίσου προβληματική είναι και η συντήρηση των εγκαταστάσεων των δομών, καθώς αφορούν σε κτήρια που ανεγέρθηκαν επί Ιταλικής κατοχής και η σημερινή τους κατάσταση παραπέμπει σε εικόνα εγκατάλειψης, καθιστώντας δυσμενές το περιβάλλον διαβίωσης.

Επειδή, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αδύνατον να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι δομές, οι οποίες φιλοξενούν παιδιά που χρειάζονται προστασία και φροντίδα, αλλά και πάσχοντες συμπολίτες μας.

Επειδή, καθίσταται αδύνατη η παροχή στους φιλοξενούμενους των ποιοτικών υπηρεσιών και των συνθηκών αξιοπρεπούς και ασφαλούς διαβίωσης.

Επειδή, δεν ικανοποιούνται οι στόχοι για την ένταξη των παιδιών του Παραρτήματος στο κοινωνικό σύνολο μέσω της συμμετοχής τους σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Επειδή, είναι αναγκαία η στήριξη και ενδυνάμωση των παρεχόμενων υπηρεσιών των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Ερωτάται η αρμόδια υπουργός
1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί άμεσα, προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι δομές του ΚΚΠΠΝΑ και ειδικότερα το Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου;

2. Ποια μέριμνα έχει ληφθεί προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συντηρήσεις όλων των κτηρίων των δομών του ΚΚΠΠΝΑ;

Οι ερωτώντες και ερωτώσες βουλευτές
Χρηστίδου Ραλλία
Θρασκιά Ουρανία(Ράνια)
Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος—Χρήστος
Γαβρήλος Γιώργος
Δούρου Ειρήνη(Ρένα)
Κασιμάτη Νίνα
Κοντοτόλη Μαρίνα
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Πέτρος».

Διαβάστε ακόμη

Ενισχύονται με πυροσβέστες από τη Ρόδο οι δυνάμεις της Κω - Μεταβαίνει στο νησί και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Ευστρατίου

Φωτιά στην Κω: Με λεωφορεία θ' απομακρυνθούν οι τουρίστες από την Καρδάμαινα

Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δήμου Νισύρου για την ελλιπή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κω

Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η φωτιά στην Κω!

Στη Βουλή από Νικητιάδη o κίνδυνος της μετατροπής του λιμανιού της Καλύμνου σε νεκροταφείο σκαφών

Επικίνδυνη φωτιά ξέσπασε στο νησί της Κω - Μεγάλη κινητοποίηση αυτή την ώρα

Έχασε τη ζωή της 54χρονη που κολυμπούσε σε παραλία του νησιού μας

Με μεγάλη συμμετοχή το διαδραστικό σεμινάριο «Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσης σε Τουριστικό Προορισμό» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΦΩΤΟ)