7ο Φεστιβάλ σχολικής οπτικοακουστικής/ κινηματογραφικής δημιουργίας 2024: Είκοσι οπτικοακουστικές μαθητικές δημιουργίες προβλήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο

7ο Φεστιβάλ σχολικής οπτικοακουστικής/ κινηματογραφικής δημιουργίας 2024: Είκοσι οπτικοακουστικές μαθητικές δημιουργίες προβλήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο

7ο Φεστιβάλ σχολικής οπτικοακουστικής/ κινηματογραφικής δημιουργίας 2024: Είκοσι οπτικοακουστικές μαθητικές δημιουργίες προβλήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1025 ΦΟΡΕΣ

Ο «Όμιλος CINE-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό», φορέας που δημιουργήθηκε στην πόλη της Ρόδου πριν από δώδεκα χρόνια, αξιοποιώντας την πλούσια παρακαταθήκη κινηματογραφικών δράσεων στο νησί μας (διεθνές φεστιβάλ ecofilms, παιδικό κινηματογραφικό πρόγραμμα ecokids, πολυποίκιλες δράσεις της κινηματογραφικής λέσχης Ρόδου «Θέασις», το Cine-Science του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου και άλλων σωματείων) με τις ποικίλες δράσεις του, στοχεύει στην υλοποίηση προγραμμάτων με άξονα τα οπτικοακουστικά μέσα στην εκπαίδευση και όχι μόνον.

Ο Όμιλος CINE-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, όπου αναφέρεται εκτενώς για το 7ο Φεστιβάλ σχολικής οπτικοακουστικής/κινηματογραφικής δημιουργίας, όπου συμμετείχε πλήθος κόσμου του νησιού μας.
«Ήδη, ο κινηματογραφικός μας Όμιλος έχει συνεργαστεί με ποικίλους επιστημονικούς, κινηματογραφικούς και πολιτιστικούς φορείς- τοπικούς, πανελλήνιους και ευρωπαϊκούς- αλλά και με σημαντικά πρόσωπα: σκηνοθέτες, παραγωγούς του κινηματογράφου και του οπτικοακουστικού χώρου για την πραγματοποίηση κινηματογραφικών εργαστηρίων, την παραγωγή ταινιών και τη διάδοση και προώθηση της κινηματογραφικής παιδείας γενικά.

Διοργανώνει, για το σκοπό αυτό ποικίλα φεστιβάλ με στόχο την προβολή ελληνικού, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κινηματογράφου στις νησιωτικές περιοχές της Δωδεκανήσου. Προβάλλει, επίσης, ταινίες μικρού μήκους από σχολικές μαθητικές κινηματογραφικές ομάδες τής Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης.


Έτσι και φέτος, στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ σχολικής οπτικοακουστικής/κινηματογραφικής δημιουργίας, κόσμος πολύς από πολλά σχολεία του νησιού (λιλιπούτεια πιτσιρίκια, έφηβοι, εκπαιδευτικοί, γονείς) και όχι μόνο, κατέκλυσαν από τις 5 μ.μ. το απόγευμα της Τετάρτης 5 Ιουνίου 2024 το Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, παρά τον καύσωνα για να παρουσιάσουν, να παρακολουθήσουν και να χειροκροτήσουν τις μαθητικές καλλιτεχνικές τους δημιουργίες, στο φεστιβάλ που διοργανώνει ο Όμιλός μας με συνέπεια και σθένος, παρά τις διάφορες αντιξοότητες. Είναι, πλέον, θεσμός αυτό το φεστιβάλ του Ομίλου μας, καθώς κάθε χρόνο νέες σχολικές κινηματογραφικές ομάδες δηλώνουν συμμετοχή. Ωστόσο, λόγω απουσίας αιθουσών προβολής και έλλειψης διαθέσιμων πόρων και καιρών, είναι ανέφικτο να προβληθεί όλο αυτό το σχολικό κινηματογραφικό υλικό μόνον μέσα σε ένα απόγευμα.


Μαθητές/μαθήτριες από όλες τις σχολικές βαθμίδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευση της Δωδεκανήσου και όχι μόνον, εμπνεύστηκαν, συνεργάστηκαν, έμαθαν και πρόβαλαν στην εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία μια πολύ αξιόλογη από κάθε άποψη καλλιτεχνική εργασία, γεγονός που τονίζει τον πραγματικά και ουσιαστικά παιδαγωγικό ρόλο τού δημόσιου ελληνικού σχολείου στις μέρες μας, το οποίο, παρά την υποχρηματοδότησή του και τον διασυρμό του από διάφορα κέντρα αποφάσεων, παλεύει να εμφυσήσει στα παιδιά την αγάπη για τη γνώση μέσα από το ήθος της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

Τα 20 σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης που συμμετείχαν ήταν τα εξής:
• 14ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, με την ταινία: «Η μάχη του Μαραθώνα, NOT»,

• Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ρόδου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.), με την ταινία: «Ελένη, το όνομά μου»,

• 7ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου – Αμαράντειος, με την ταινία: «Δώρο ζωής»,

• Το Δημοτικό Σχολείο Λίνδου, με την ταινία: «Athena Lindia»,

• Το 2ο Νηπιαγωγείο Πόλεως Ρόδου, με την ταινία: «Από το χάος στους θεούς του Ολύμπου»,

• Το 16ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου, με την ταινία: «Το πλατώνι της Ρόδου»,

• Το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας Σύρου, με την ταινία: «Παλιό, πολύ παλιό, παμπάλαιο»,

• Το 4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης Σύρου, με την ταινία: «Μάτια»,

• Το 17ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, με την ταινία: «Ένα αλλιώτικο διαβολάκι»,

• Το Γυμνάσιο Κρεμαστής, με την ταινία: «Μαθηματικοί γρίφοι στον κινηματογράφο»,

• Το 3/Θ Δημοτικό Σχολείο Καλαβαρδών, με την ταινία: «Κάτι μου μυρίζει»,

• Το Δημοτικό Σχολείο Φανών, με την ταινία: «Ο δράκος της Ρόδου»,

• Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σγουρού, με την ταινία: «Δος μου ένα χέρι να πιαστώ»,

• Το Δημοτικό Σχολείο Παραδεισίου, με την ταινία: «Νιώσε»,

• Το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) Παραδεισίου, με την ταινία: «Μη με... πληγώνεις άλλο!!!»,

• Το Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο (Π.ΕΠΑ.Λ.) Ρόδου, με την ταινία: «Η Πόλη των πηγαδιών»,

• Το 1ο Ημερήσιο Επαγγελματικό Λύκειο (1ο ΕΠΑ.Λ.) Ρόδου, με τις ταινίες: (α) «WARRIES» και (β) «Βίντεο κλιπ κατά του σχολικού εκφοβισμού»,

• Το 1ο Γενικό Λύκειο (1ο ΓΕ.Λ.) Κω - «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», με την ταινία: «ΡΩΜΗ – ΚΩΣ: Μια ιστορική συνάντηση. Μνημεία του ρωμαϊκού πολιτισμού στη σύγχρονη Κω»,

• Το Δημοτικό Σχολείο Αγαθονησίου, με την ταινία: «Ν’ αγαπάς»,

• Το Μουσικό Σχολείο Ρόδου, με την ταινία: «Βίντεο Γαλλοφωνίας – Ολυμπιακά αγωνίσματα».

Στο τέλος του Φεστιβάλ, δόθηκαν έπαινοι συμμετοχής σε όλες τις κινηματογραφικές ομάδες των σχολείων που συμμετείχαν.
Ο «Όμιλος CINE-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό» συγχαίρει εγκάρδια όλες τις σχολικές κινηματογραφικές ομάδες για την υψηλή αισθητική τους και τα υπέροχα μηνύματα που αποτυπώνονται στις ταινίες τους, για την άψογη συνεργασία τους στην προετοιμασία του Φεστιβάλ, καθώς επίσης για την άμεση ανταπόκρισή τους, την αθρόα συμμετοχή τους και την ενθουσιώδη παρουσία τους σε όλη τη διάρκεια των προβολών του 7ου Φεστιβάλ.

Επιπλέον, ο Όμιλός μας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους φίλους του για την ουσιαστική τεχνική υποστήριξή τους, ιδιαίτερα τον Τάσο Νεοφύτου, τον Σταμάτη Αγκά, τον Χάρη Συργιάννη, τον Κώστα Ανδρουλάκη και τον Τάκη Μιχαηλίδη. Περαιτέρω, ευχαριστεί τον Δ.Ο.Π.Α.Ρ. για την παραχώρηση τού Δημοτικού Θεάτρου Ρόδου, όπως επίσης, και τους χορηγούς επικοινωνίας του Φεστιβάλ, και το πολιτιστικό περιοδικό ΛΩΤΟΣ και την Ευρυδίκη Κοβάνη για τη διαφήμιση και την προώθησή του.

Κατά το προσεχές θέρος, ο Όμιλός μας θα συνεχίσει τις ποικίλες κινηματογραφικές συνεργασίες του με διάφορους φορείς και cine-δράσεις, στηρίζοντας τον πολιτισμό του νησιού.

Διαβάστε ακόμη

Summer Camp δημιουργικής γραφής για παιδιά κι εφήβους

4ο Φεστιβάλ Σκόρδου στα Καλαβάρδα

1ο Faliraki Oldtimer Festival

Το Σάββατο τα εγκαίνια της έκθεσης της Χρ. Ντέλλα «Ιχνηλατώντας τη Βυζαντινή Τέχνη»

Δράσεις του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Ημερίδα:«Ο Σχεδιασμός Πολιτιστικών Στρατηγικών Περιφερειακών και Νησιωτικών Περιοχών - Η Περίπτωση της Ρόδου» στο Παν. Αιγαίου

Συνεχίζονται τα διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα στο Νεστορίδειο

Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής στη Ρόδο την Παρασκευή