Αποζημίωση 8.059 ευρώ από τη ΔΕΥΑΡ σε εστιατόριο που υπέστη ζημία εξαιτίας αγωγού λυμάτων που έσπασε

Αποζημίωση 8.059 ευρώ από τη ΔΕΥΑΡ σε εστιατόριο που υπέστη ζημία εξαιτίας αγωγού λυμάτων που έσπασε

Αποζημίωση 8.059 ευρώ από τη ΔΕΥΑΡ σε εστιατόριο που υπέστη ζημία εξαιτίας αγωγού λυμάτων που έσπασε

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1694 ΦΟΡΕΣ

Ποσό της τάξης των 8.059 ευρώ, ενέκρινε κατά πλειοψηφία, μετά από εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων η ΔΕΥΑΡ, ως αποζημίωση σε γνωστή επιχείρηση στην πόλη της Ρόδου, η οποία υπέστη ζημία στις 30 Αυγούστου 2023 όταν έξω ακριβώς από την περιοχή όπου στεγάζεται στην πόλη της Ρόδου, έσπασε ο αγωγός λυμάτων με αποτέλεσμα να «παραλύσει» η λειτουργία της επιχείρησης, εξαιτίας της έντονης δυσοσμίας, για τρεις τουλάχιστον ημέρες.

Αρχικά, ο ιδιοκτήτης, κατέθεσε αίτηση αποζημίωσης στη ΔΕΥΑΡ διεκδικώντας το ποσό των 30.333,66 ευρώ, αλλά η αίτηση απορρίφθηκε από τους υπηρεσιακούς και από το Διοικητικό Συμβούλιο που την εξέτασε. Το συνολικό μικτό ποσό που θα καταβληθεί στον ίδιο, περιλαμβανομένων φόρων και ΦΠΑ) ανέρχεται συνολικά στις 12.510 ευρώ.


Στην εισήγηση αναφέρονται συγκεκριμένα:
«Αναφορικά με τη μέση ημερήσια είσπραξη του εστιατορίου, ο αιτών, την προσδιορίζει στο ποσό των 3.127,50 €, με βάση τις εισπράξεις της προηγούμενης εβδομάδας, οι οποίες συνολικά ανέρχονταν στο ποσό των 21.892,50 €, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται και ο Φ.Π.Α.


Πλην όμως στο συνολικό ποσό των εισπράξεων της προηγούμενης εβδομάδας, παραλείπει ο αιτών να αναφέρει ότι αποτελούν το συνολικό μικτό κέρδος του, άλλως μικτό εισόδημα, δηλαδή περιλαμβάνονται στο ποσό αυτό οι δαπάνες για τα αναλώσιμα – προμήθειες, η μισθοδοσία του προσωπικού, η φορολογία του και τέλος η πρόβλεψη για τυχόν ζημίες. Σε καμία περίπτωση το ανωτέρω αναφερόμενο ποσό ως μέση ημερήσια είσπραξη δεν αποτελεί την καθαρή ζημία που υπέστη ο αιτών και η οποία θα μπορούσε να λογιστεί ως διαφυγόν κέρδος.


II. Αναφορικά με τα κονδύλια της αποζημίωσης για την καταστροφή των αναλωσίμων, καθώς της δαπάνης για τη μισθοδοσία του προσωπικού του, όπως προαναφέρθηκε, περιλαμβάνονται στο ανωτέρω ποσό της καθορισθείσας από τον ίδιο τον αιτούντα ως μέση ημερήσια είσπραξη και κατά συνέπεια δεν πρέπει να του καταβληθούν.
III. Το αυτό ισχύει και για το θέμα της αποζημίωσης που ζητεί για ηθική βλάβη και για μείωση του κύρους της επιχείρησής του.

Σε κάθε περίπτωση, η ζημία που υπέστη ο αγωγός της ΔΕΥΑΡ, δεν οφείλεται σε δόλο ή αμέλεια αυτής, αλλά ήταν ένα απρόβλεπτο και έκτακτο γεγονός. Με βάση τα παραπάνω εισηγούμαι – γνωμοδοτώ προς το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως γίνει εν μέρει δεκτή η αίτηση του ανωτέρω επιχειρηματία και ειδικότερα όπως του καταβληθεί από το ποσό των 12.510,00 € που αιτείται ως αποζημίωση για τις τέσσερις ημέρες που έμεινε κλειστή η επιχείρηση του εστιατορίου του, να καταβληθεί ποσό οκτώ χιλιάδων πενήντα εννέα ευρώ και τεσσάρων λεπτών (8.059,04 €), το οποίο προκύπτει από την αφαίρεση από το ποσό των 12.510,00 €, α) ποσού 1.626,30 € που αποτελεί το Φ.Π.Α. 13%, τον οποίο δεν θα κληθεί να αποδώσει,

β) ποσού 1.586,50 € που αφορούν αναλώσιμα – προμήθειες (παρά το γεγονός ότι και για το ύψος αυτών υφίστανται ενστάσεις, διότι δεν προσδιορίζεται ειδικά για το μεγαλύτερης αξίας τιμολόγιο που έχει ημερομηνία 21-08-2024, πόσα από τα είδη που αναφέρονται σε αυτό, είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί μέχρι την ημέρα που έκλεισε το εστιατόριο) και γ) ποσού 1.238,16 € για τη μισθοδοσία του προσωπικού, τα υπό στοιχεία (β) και (γ) ποσά αφαιρούνται για τους λόγους που αναφέρθησαν παραπάνω (12.510,00 - 1.626,30 - 1.586,50 - 1.238,16 = 8.059,04 €).»

Διαβάστε ακόμη

Ανακοίνωση των Τ. Ε. του ΚΚΕ Νοτίου Αιγαίου για την αναμόρφωση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας (ΟΕΥ) της περιφέρειας

Η νέα δημοτική αρχή δρομολογεί την επίλυση του προβλήματος διάβρωσης των ακτών της Ρόδου

Προβλήματα υδροδότησης στα Λάερμα σήμερα μέχρι το μεσημέρι

Ανέλαβε καθήκοντα η Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης

Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό επιδιώκει να ενταχθεί η ΔΕΥΑΡ

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ γιορτάστηκε από τους Μουσουλμάνους της Ρόδου

«Καταπέλτης» ο Αλ. Κολιάδης: «Προσπαθώ να κρατήσω τους τόνους χαμηλά, όμως, μη με προκαλούν»