Εκπαιδευτικές γέφυρες μεταξύ Ρόδου και Κλουζ: Φιλοξενία μαθητών και εκπαιδευτικών από τη Ρουμανία στο πλαίσιο του Erasmus+

Εκπαιδευτικές γέφυρες μεταξύ Ρόδου και Κλουζ:  Φιλοξενία μαθητών και εκπαιδευτικών  από τη Ρουμανία στο πλαίσιο του Erasmus+

Εκπαιδευτικές γέφυρες μεταξύ Ρόδου και Κλουζ: Φιλοξενία μαθητών και εκπαιδευτικών από τη Ρουμανία στο πλαίσιο του Erasmus+

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 654 ΦΟΡΕΣ

Το 14ο δημοτικό σχολείο (Αστική) είχε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσει πρόσφατα μαθητές και εκπαιδευτικούς από το σχολείο Kozmutza Flóra του Κλουζ της Ρουμανίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης περιβαλλοντικού προγράμματος που ανήκει στα διαπιστευμένα σχέδια Erasmus+ στη σχολική εκπαίδευση.

Η συνεργασία αυτή αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές των δύο σχολείων να ανταλλάξουν γνώσεις, εμπειρίες και πολιτιστικά στοιχεία, προάγοντας τη φιλία και την κατανόηση μεταξύ των δύο σχολείων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι μαθητές από το Κλουζ συμμετείχαν σε διάφορες εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί προσεκτικά από το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου μας.

Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν περιελάμβαναν:
Εκπαιδευτικά εργαστήρια: Οι μαθητές/-τριες συμμετείχαν σε εργαστήρια που αφορούσαν την ανακύκλωση, τη διαχείριση αποβλήτων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Οι δραστηριότητες αυτές είχαν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα και την καλλιέργεια υπεύθυνων στάσεων και συμπεριφορών.

Επίσης, τα παιδιά συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες στον σχολικό λαχανόκηπο του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου, όπου έμαθαν για την καλλιέργεια και τη φροντίδα των φυτών, ενισχύοντας την περιβαλλοντική τους συνείδηση και την αγάπη για τη φύση.

Πολιτιστικές ανταλλαγές: Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ελληνική κουλτούρα και τις παραδόσεις μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων και παρουσιάσεων. Παράλληλα, οι μαθητές από το Κλουζ μοιράστηκαν τις δικές τους παραδόσεις και έθιμα, δημιουργώντας ένα πλούσιο πολιτιστικό μωσαϊκό.

Στις δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνονταν κοινές δραστηριότητες με το Ειδικό Πειραματικό Σχολείο, οι οποίες σχεδιάστηκαν από κοινού με τους εκπαιδευτικούς των συμμετεχόντων σχολείων.

Αυτές οι δράσεις προσέφεραν στους μαθητές τη δυνατότητα να συνεργαστούν και να μάθουν με διαφοροποιημένες μεθόδους διδασκαλίας, ενισχύοντας την κατανόηση και την αλληλεγγύη μεταξύ των μαθητών και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε περιήγηση και ξενάγηση στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, όπου οι μαθητές/-τριες θαύμασαν την ιστορία και την αρχιτεκτονική της. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν την έκθεση φωτογραφίας του κ. Κασέρη, ο οποίος προσέφερε ως δώρα στα παιδιά το βιβλίο «Ρόδος 1306-1522: μία ιστορία» και πολλές όμορφες αφίσες με τοπία της Ρόδου.

Τέλος, ο κ. Κασέρης φιλοξένησε τα παιδιά στο «In Camera Art Boutique Hotel», προσφέροντάς τους ένα πλούσιο πρωινό. Αυτή η επίσκεψη αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία για τους μαθητές, γεμάτη έμπνευση και νέες γνώσεις.

Η φιλοξενία του σχολείου από το Κλουζ υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένη και επωφελής για όλους τους συμμετέχοντες. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και με νέες φιλίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη μας.

Το 14ο δημοτικό σχολείο (Αστική) δεσμεύεται να συνεχίσει να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα που προάγουν τη διαπολιτισμική κατανόηση, την καινοτομία στην εκπαίδευση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της συνεργασίας και προσβλέπουμε σε μελλοντικές δράσεις που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις εκπαιδευτικές μας σχέσεις με σχολεία από όλη την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη

Το 5ο Δ.Σ. Πόλεως Καλύμνου βραβεύτηκε στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοζωίας

Γυμνάσιο Κρεμαστής: Πανελλαδική διάκριση για καινοτόμο εκπαιδευτική δράση

2o Θερινό Σχολείο για τη Δημοσιονομική και Φορολογική Πολιτική στην ΕΕ – Sociotax 2024

Διεθνική μετακίνηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Ρόδου

Βραβεύτηκαν μαθήτριες και μαθητές που διακρίθηκαν σε μαθητικούς διαγωνισμούς από τα Εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία»

Λαμπερή η τελετή αποφοίτησης της Γ’ τάξης του 3ου ΓΕ.Λ. Ρόδου

Βραβείο σε διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθήτρια του 2ου Πειραματικού