Επί τάπητος τέθηκαν στη Ρόδο τα προβλήματα των επιχειρηματιών

Επί τάπητος τέθηκαν στη Ρόδο τα προβλήματα των επιχειρηματιών

Επί τάπητος τέθηκαν στη Ρόδο τα προβλήματα των επιχειρηματιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1081 ΦΟΡΕΣ

Στη Ρόδο διεξήχθη το διήμερο 14 και 15 Ιουνίου η διευρυμένη συνεδρίαση της ΚΕΕΕ με θέμα τον νησιωτικό τουρισμό αλλά και τις διεκδικήσεις από τη νέα σύνθεση της Ευρωβουλής.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης βρέθηκαν στο νησί μας η διοικούσα επιτροπή της ΚΕΕΕ, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και φορέων, επιχειρηματίες αλλά και πλήθος κόσμου. Η επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών και η στόχευση της επιμελητηριακής κοινότητας, η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και θέματα τα οποία αφορούν τον τουρισμό στα Δωδεκάνησα αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες διαλόγου.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής, και ολοκληρώθηκαν με τις τοποθετήσεις προέδρων και εκπροσώπων επιμελητηρίων και λοιπών φορέων.

Χτες Σάββατο, οι πρόεδροι της ΚΕΕΕ και του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου ενώ ακολούθησαν οι εργασίες της διευρυμένης συνεδρίασης της Διοικητικής Επιτροπής. Εισαγωγική τοποθέτηση πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου, με θέμα: «Από Κρίση σε Κρίση: Ετοιμότητα & Ανάπτυξη» ενώ ακολούθησε η εισήγηση του προέδρου της ΚΕΕΕ Γιάννη Μασούτη με θέμα: «Οι διεκδικήσεις προς τη νέα Ευρωβουλή, η επίλυση των προβλημάτων του ελληνικού επιχειρείν και η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω των χρηματοδοτικών εγχώριων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Στις εργασίες παραβρέθηκε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γεώργιος Χατζημάρκου, ο οποίος απηύθυνε ομιλία, για την ενεργειακή μετάβαση και την κυκλική οικονομία στην πράξη, όπως εφαρμόζεται στα Δωδεκάνησα και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, του δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη, καθώς και των προέδρων και των εκπροσώπων επιμελητηρίων και άλλων φορέων.

Οι κ.κ. Πάππου και Μασούτης στη χτεσίνη συνέντευξη
Οι κ.κ. Πάππου και Μασούτης στη χτεσίνη συνέντευξη

Στη συνέντευξη
Κατά τη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου ανέφερε τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ένωσης επιμελητηρίων Ελλάδας Γιάννη Μασούτη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο επιμελητήριό μας. φιλοξενούμε τη διευρυμένη συνεδρίαση της διοικητικής επιτροπής της ΚΕΕΕ και τα θέματα που συζητήθηκαν και θα συζητηθούν είναι θέματα που απασχολούν το σύνολο της επιχειρηματικότητας όχι μόνο της περιοχής μας αλλά στο σύνολο της χώρας.

Θεωρώ ότι τα συμπεράσματα θα είναι τέτοια που θα μας επιτρέψουν να δώσουμε τις κατάλληλες οδηγίες στα αρμόδια υπουργεία ώστε να μπορέσουμε με κατάλληλες τεχνικές και σωστές διαδικασίες να επιλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα.

Η ΚΕΕΕ τόσο ο πρόεδρος όσο και το σύνολο της διοικητικής επιτροπής απαρτίζεται από προέδρους που έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της επιχειρηματικής και επαγγελματικής κοινότητας και προσωπικά θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί όλα τα υπομνήματα που εστάλησαν στην ΚΕΕΕ έτυχαν ειδικής μεταχείρισης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και όλοι αυτοί οι μηχανισμοί στήριξης των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών».

Μάλιστα, ο κ. Πάππου υπογράμμισε με την ευκαιρία ότι πολύς κόσμος δε γνωρίζει ότι τα επιμελητήρια είναι οι συμβουλάτορες του κράτους και ότι ο σκοπός και η λειτουργία τους έχει να κάνει με το να δίνουν τις κατάλληλες οδηγίες και υποδείξεις προς την κυβέρνηση ώστε να σχεδιάζει και να υλοποιεί τους κατάλληλους μηχανισμούς για τη στήριξη των επιχειρηματιών.

Από την πλευρά του ο κ. Μασούτης αφού ανέφερε ότι μόλις κατατέθηκε το αίτημα να διεξαχθεί στη Ρόδο η διευρυμένη συνεδρίαση της ΚΕΕΕ έγινε με χαρά δεκτό υπογράμμισε ότι τα επιμελητήρια πρέπει να λειτουργούν ως σύμβουλος της κυβέρνησης αρκεί η κυβέρνηση να τα χρησιμοποιεί όπως πρέπει.

«Οι πρόεδροι που βρίσκονται στη Ρόδο εκπροσωπούν πολλούς κλάδους όπως τη βιομηχανία την ενέργεια, την αγροτική παραγωγή κλπ υπάρχει μεγάλο εύρος και θα υπάρχει μία γενική άποψη για όλα.

Είμαι σίγουρος ότι οι εργασίες θα πάνε καλά το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου είναι πολύ δραστήριο χαίρομαι που συνεργάζομαι με έναν τόσο δραστήριο πρόεδρο και χαίρομαι που ο τόπος έχει ένα τόσο καλά οργανωμένο επιμελητήριο. είμαι σίγουρος ότι θα διεξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα που θα βοηθήσουν όλη την Ελλάδα. Εφόσον βγουν τα συμπεράσματα θα αξιολογηθούν και θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις με την κυβέρνηση» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου ευχαρίστησε με την ευκαιρία την κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης των πολλαπλών κρίσεων που όπως είπε βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, λέγοντας συγκεκριμένα τα εξής: «Όλοι έχουμε ζήσει τόσο το μεταναστευτικό, ειδικά στην περιοχή μας έχουμε πολύ έντονες μεταναστευτικές ροές και συνεχίζουμε να έχουμε, την υγειονομική κρίση, πτωχεύσεις μεγάλων τουρ οπερέιτορς ακόμα και προβλήματα καθημερινότητας που είχαν σχέση για παράδειγμα με τις μεγάλες φωτιές αλλά και δυστυχή συμβάντα που σημειώθηκαν στην υπόλοιπη χώρα όπως πλημμύρες φωτιές.

Καταφέραμε ως χώρα να ανταποκριθούμε αντιμετωπίσαμε αυτές τις δυσκολίες αλλά αυτό που ζητάμε από την εκάστοτε κυβέρνηση είναι προτού νομοθετήσει να μας καλεί ως ΚΕΕΕ ώστε να δίνουμε τις κατάλληλες συμβουλές.

Αυτό έχει να κάνει με φορολογικά, εργασιακά νομοσχέδια, σχέδια ψηφιακής μεταρρύθμισης όπου εκεί ο ιδιωτικός τομέας είναι πολύ μπροστά από τον κρατικό μηχανισμό και με χαρά θα δώσουμε τις δικές μας κατευθύνσεις ώστε να γίνει περισσότερο αποδοτικό το κράτος και να αυξήσει τα έσοδά του και ταυτόχρονα οι επιχειρηματίες να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από αυτές τις διαδικασίες».

Επί του θέματος και ο κ. Μασούτης υπογράμμισε ότι τα επιμελητήρια πρέπει να βοηθούν την κυβέρνηση για να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα και αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία. Όπως είπε τα επιμελητήρια διοικούνται από επιχειρηματίες και αυτός είναι ο σκοπός να έρθει κοντά το κράτος με την επιχειρηματικότητα.

Μάλιστα, κάνοντας ειδική αναφορά στην επιχειρηματικότητα είπε ότι η χώρα μας πέρασε και περνά πολλές κρίσεις δεν έχει ξανασυμβεί σε άλλη χώρα τόσο μικρού μεγέθους να είναι τόσο πολλά τα χρόνια της κρίσης. Μόλις τελείωσε η κρίση ήρθε η πανδημία ακολούθησε η αύξηση των τιμών, οι πόλεμοι και κανείς δεν ξέρει τι άλλο θα συμβεί. Γι’ αυτό λοιπόν, είναι πολύ δύσκολο να τα διαχειριστεί όλα αυτά και η κυβέρνηση αλλά και οι επιχειρήσεις.

«Πρέπει να αποδείξουμε εμείς ως επιχειρήσεις αλλά και θεσμικά ότι αντέχουμε συνεχίζουμε και γινόμαστε πιο δυνατοί με όλες αυτές τις πιέσεις. Έτσι θα συνεχίσουμε δυνατά ενεργά και δεν το βάζουμε κάτω» κατέληξε ο κ. Μασούτης.

Τέλος, από την πλευρά του ο κ. Πάππου αφού ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια βιώνουμε επαναλαμβανόμενες προκλήσεις και κρίσεις, τόνισε ότι εδώ στη Δωδεκάνησο βλέπουμε ότι η διαχείριση του κρατικού μηχανισμού αλλά και από πλευράς όλων των φορέων και της αυτοδιοίκησης γίνεται με επιτυχή τρόπο.

«Τα στοιχεία του επιμελητηρίου δείχνουν μία αύξηση στο μητρώο έχουμε ξεπεράσει τα 26.000 μέλη και αυτό είναι ενθαρρυντικό, μας γεμίζει ελπίδα ότι η Δωδεκάνησος είναι από τις λίγες περιφέρειες της χώρας που δείχνει και αύξηση πληθυσμού. Αυτό είναι απαραίτητο για να έχεις ανάπτυξη.

Για εμάς η τουριστική βιομηχανία είναι ζωογόνος παράγοντας αλλά επειδή το ΑΕΠ της Δωδεκανήσου εξαρτάται από τον τουρισμό για εμάς έχει εξελιχθεί ως η βαριά βιομηχανία της περιοχής. Η κυβέρνηση λοιπόν, θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να βρει τους κατάλληλους μηχανισμούς οι οποίοι όχι μόνο θα προφυλάξουν το προϊόν που λέγεται τουρισμός αλλά θα το αναβαθμίσουν ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε περισσότερους εργαζόμενους και κάτοικους ειδικά στα μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου που τα έχουν ανάγκη.

Θα πρέπει να υπάρξουν ειδικές διαδικασίες ειδικά φορολογικά και αναπτυξιακά νομοσχέδια προκειμένου να τονώσουμε την τοπική οικονομία και κοινωνία» κατέληξε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Διαβάστε ακόμη

Κλιμάκια ελέγχου για τους μελισσοκόμους

Συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

"Ανάψανε φωτιές στις γειτονιές" απόψε για το έθιμο του Άη Γιάννη Κλήδονα (Καλαφουνιάρη)

Νέος κύκλος κινητοποιήσεων για τη λειτουργία της ΔΕΗ Σορωνής

Αρκετά θέματα στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Ρόδου

Απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις για τη διάβρωση των παραλιών

Αρκετά αιτήματα για παράταση μουσικής

Δεν προσέγγισε τη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Silver Moon