«Μπλόκαρε» το λιμάνι από Τούρκους τουρίστες

«Μπλόκαρε» το λιμάνι  από Τούρκους τουρίστες

«Μπλόκαρε» το λιμάνι από Τούρκους τουρίστες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1806 ΦΟΡΕΣ

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα φαίνεται ότι βρίσκεται το ενδιαφέρον για ταξίδια προς τα νησιά από τους Τούρκους τουρίστες, και μάλιστα, το ενδιαφέρον αυτό εκτινάσσεται στα ύψη, τις μέρες κατά τις οποίες υπάρχουν γιορτές και αργίες στη γειτονική χώρα.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε και στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, από την Παρασκευή μέχρι και χθες, με αποτέλεσμα, να μην καταφέρουν οι αστυνομικές Αρχές στη Ρόδο να εξυπηρετήσουν όλους εκείνους που επιθυμούσαν να επισκεφτούν το νησί.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή», εκτιμάται, ότι πάνω από 1.000 άτομα δεν κατάφεραν τελικά να έρθουν με τα πλοία της γραμμής από την Τουρκία στη Ρόδο για ολιγοήμερες διακοπές, στο πλαίσιο του νέου ειδικού καθεστώτος χορήγησης βίζας, καθώς υπήρξε πληθώρα αιτήσεων που δεν πρόλαβαν οι ελληνικές Αρχές να εξετάσουν. Η ίδια εικόνα αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και σήμερα, μέχρι να ομαλοποιηθεί σταδιακά η κατάσταση.


Παράλληλα, το πρόβλημα όξυνε και το γεγονός, ότι στη Ρόδο κατέπλευσε το κρουαζιερόπλοιο Blue Sapphire, τουρκικών συμφερόντων, μεταφέροντας Τούρκους πολίτες, οι οποίοι είχαν κι εκείνοι καταθέσει αίτημα χορήγησης βίζας, όχι όμως μέσα στο χρονικό περιθώριο που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή τις 24 ώρες πριν, με αποτέλεσμα, να παρατηρηθεί μεγάλη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση.


Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στην αρχική απόφαση για την έκδοση της βίζας, δεν είχαν συμπεριληφθεί τα κρουαζιερόπλοια, κάτι που έγινε εκ των υστέρων, προκαλώντας εύλογη αναστάτωση αλλά και αντιδράσεις από τους τοπικούς τουριστικούς πράκτορες.


Τα πράγματα όμως μπερδεύτηκαν ακόμα περισσότερο, καθώς, σκάφος από την Τουρκία, έφερε το ίδιο διάστημα στη Ρόδο 48 Τούρκους πολίτες, οι οποίοι δεν είχαν κάνει ούτε τη σχετική διαδικασία για την κατάθεση της σχετικής αίτησης για βίζα, με αποτέλεσμα, οι ελληνικές Αρχές να τους απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα και να τους στείλουν πίσω.
Το γεγονός αυτό προβλήθηκε ανάλογα και τα μέσα ενημέρωσης, τόσο σε Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, ανέφεραν, ότι οι άνθρωποι αυτοί εμποδίστηκαν να κάνουν διακοπές στη Ρόδο και δεν τους χορηγήθηκε βίζα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι, το θέμα εξετάστηκε χθες σε σύσκεψη στο λιμάνι, στην οποία πήραν μέρος ναυτικοί πράκτορες, εκπρόσωποι από το αρμόδιο Υπουργείο και την Αστυνομική Διεύθυνση, και όπως αποφασίστηκε, καθημερινά θα χορηγούνται συνολικά 200 βίζες για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να έρθουν με τα ημερόπλοια από τη γείτονα χώρα και επιπλέον 100 βίζες για τους επιβάτες του συγκεκριμένου κρουαζιερόπλοιου, όποτε αυτό θα καταπλέει στη Ρόδο.


Ο ναυτικός πράκτορας, κος Πάρης Κακάς που ρωτήθηκε σχετικά από τη «Ροδιακή», επιβεβαίωσε αρχικά, ότι παρατηρείται μία αυξημένη ζήτηση για βίζες, κάτι που δεν το περίμενε κανείς, ενώ μιλώντας για τη διαδικασία που εφαρμόζεται, είπε τα εξής: «Εμείς προσέχουμε, τηρούμε τη διαδικασία, ώστε να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους από τον έλεγχο διαβατηρίων, όπως πρέπει».


Μιλώντας για τα 48 άτομα που επέστρεψαν στην Τουρκία, ο ίδιος δήλωσε: «Όποιο άτομο έρθει στα νησιά χωρίς αίτημα για βίζα, αυτό σημαίνει παράνομη είσοδο στη χώρα. Αυτοί που γύρισαν πίσω, μπήκαν λαθραία και δεν παίζει κανένα ρόλο αν είχαν κρατήσεις σε ξενοδοχεία. Ήρθαν παράνομα στην Ελλάδα, σύμφωνα με νόμο, γιατί δεν είχαν κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο που να τους έδινε τη δυνατότητα να εισέλθουν στη χώρα.

Πριν ξεκινήσουν, έπρεπε να καταθέσουν την αίτησή τους και να έχουν και τη σχετική έγκριση. Εμείς δεν βάζουμε μέσα στο καράβι ανθρώπους, που η Αστυνομία μας λέει ότι δεν μπορούμε να τους φέρουμε. Η διαδικασία είναι διπλή. Οι άνθρωποι έρχονται εδώ, έχει ελέγξει η Αστυνομία ότι θα πάρουν τη βίζα, έρχονται και την παίρνουν και στη συνέχεια πάνε σε διαβατηριακό έλεγχο», εξήγησε ο κος Κακάς, υπογραμμίζοντας, ότι τηρείται αυστηρά ο νόμος και όλοι πρέπει να τον ακολουθούν.


Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι 48 Τούρκοι πολίτες συνεννοήθηκαν με τουριστικό πρακτορείο, το οποίο τους διαβεβαίωσε ότι θα λάβουν τη βίζα επιτόπου στο λιμάνι μας. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο, σε αυτές τις περιπτώσεις, γίνεται απέλαση, με πενταετή απαγόρευση εισόδου σε ευρωπαϊκή χώρα ενώ επιβάλλεται και πρόστιμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε πρόσληψη νοσηλευτή/-τριας θα προχωρήσει το Ίδρυμα Λοχαγού Φανουράκη

Εξοπλισμός για το καταφύγιο των αδέσποτων ζώων

Ημερίδα για την πολιτική άμυνα από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Νικητής από την εντατική μονάδα του Νοσοκομείου της Ρόδου βγήκε μετά από 70 μέρες 42χρονος συμπολίτης μας

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο η τελική πρόταση του σχεδίου νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Διευκρινήσεις από την ΕΞΡ για τη μεταφορά της διαμονής των Τούρκων επισκεπτών λόγω προβλημάτων στη διαδικασία έκδοσης βίζας

Συμφωνεί με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών ασφαλείας στο λιμένα Κω η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου

Ο Παναγιώτης Εγγλέζος αναδείχθηκε πρόεδρος ξανά στην Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου