Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους ξεναγούς το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους ξεναγούς το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους ξεναγούς το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1710 ΦΟΡΕΣ

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους ξεναγούς και της περιοχής μας, νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, που τέθηκε σε διαβούλευση και αφορά μεταξύ άλλων και το επάγγελμα των ξεναγών.

Όπως επισημαίνει στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, κος Δημήτρης Σαλαχούρης, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, αυτόματα θα καταργηθεί το επάγγελμά τους, καθώς θα επιτρέπεται να ξεναγούν μόνο εντός αρχαιολογικών χώρων και όχι και μέσα στα πούλμαν, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.


Η εξέλιξη αυτή έχει σημάνει συναγερμό στον κλάδο και μάλιστα, χθες βράδυ, επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ), προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα αντιδράσουν οι ξεναγοί, οι οποίοι δεν αποκλείεται να κατέλθουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.


«Το νομοσχέδιο προς διαβούλευση, καταργεί τον νόμο περί ξεναγών, για πρώτη φορά από το 1977. Θα ξεναγούμε πλέον σε οργανωμένους περίκλειστους χώρους, και όχι σε πούλμαν. Έτσι, θα μπορούν να μπαίνουν σε αυτά και να κάνουν τη δουλειά μας οποιοιδήποτε.


Αυτό είναι ντροπή. Με αυτό που θα γίνει, χάνουμε δουλειά και εισόδημα και κατά τα άλλα υπερηφανεύονται για τις Σχολές Ξεναγών ότι τις άνοιξαν. Πού θα δουλέψουν οι νέοι ξεναγοί; Εμείς δηλαδή, θα πρέπει να πηγαίνουμε έξω από τους αρχαιολογικούς χώρους να κάνουμε ουρές και να περιμένουμε ποιος θα μας χρειαστεί, αν μας χρειαστεί κάποιος;» αναρωτήθηκε ο κος Σαλαχούρης.


Όπως εξηγεί, θα μπορούν να γίνονται εκδρομές, χωρίς επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, φέρνοντας για παράδειγμα τις Πεταλούδες, την Κρητηνία, τη Μονόλιθο, τις Επτά Πηγές, τη Φιλέρημο (Σταυρός), τη Λίνδο (στο χωριό) κ.λπ. Εκεί λοιπόν, οι ξεναγήσεις θα γίνονται πλέον με ξένους και όχι από εκείνους.


Μάλιστα, ο κος Σαλαχούρης υπογράμμισε, ότι από του χρόνου, που οι τιμές στη Λίνδο και στο Παλάτι των Ιπποτών θα αυξηθούν, εκτιμάται, ότι θα υπάρχει μείωση της κίνησης, εκφράζοντας φόβους, ότι πολλοί θα αρκούνται στο να κάνουν πλέον μία περιήγηση εκτός του αρχαιολογικού χώρου χωρίς ξεναγούς.


«Μας καταργούν εντελώς, κλείνουν το επάγγελμά μας. Είμαστε απογοητευμένοι. Το Υπουργείο προσπαθεί να εξυπηρετήσει συμφέροντα μεγάλων εταιρειών που θέλουν προσωπικό, με την πρόφαση ότι είναι ευρωπαϊκή οδηγία… πάει να καταστρέψει το επάγγελμα.


Ακόμα και έτσι όμως να είναι, η κάθε χώρα, μπορεί να το εφαρμόσει όπως θέλει, όπως στην Κύπρο, που οι ξεναγοί ξεναγούν κανονικά.
Το θέμα είναι σοβαρό! Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα αναγκαστούμε ν’ αλλάξουμε επάγγελμα. Δεν θα είμαστε πια ξεναγοί, θα κάνουμε κάτι άλλο», κατέληξε ο πρόεδρος του Σωματείου.

Διαβάστε ακόμη

Σε πρόσληψη νοσηλευτή/-τριας θα προχωρήσει το Ίδρυμα Λοχαγού Φανουράκη

Εξοπλισμός για το καταφύγιο των αδέσποτων ζώων

Ημερίδα για την πολιτική άμυνα από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Νικητής από την εντατική μονάδα του Νοσοκομείου της Ρόδου βγήκε μετά από 70 μέρες 42χρονος συμπολίτης μας

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο η τελική πρόταση του σχεδίου νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Διευκρινήσεις από την ΕΞΡ για τη μεταφορά της διαμονής των Τούρκων επισκεπτών λόγω προβλημάτων στη διαδικασία έκδοσης βίζας

Συμφωνεί με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών ασφαλείας στο λιμένα Κω η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου

Ο Παναγιώτης Εγγλέζος αναδείχθηκε πρόεδρος ξανά στην Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου