Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1072 ΦΟΡΕΣ

Με κοινή πρωτοβουλία της Ράνιας Θρασκιά, αν. τομεάρχη Παιδείας - αρμόδιας για την Ειδική Αγωγή, και της Ραλλίας Χρηστίδου, αν. συντονίστριας ΕΠΕΚΕ, κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Την Ερώτηση συνυπογράφουν άλλοι 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως αναφέρεται, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι εξαιρετικά σοβαρές κι ανέρχονται στο 45 – 50%, με τις ιατρικές ανάγκες των Κλινικών να καλύπτονται από 1-3 ιατρούς και την αδυναμία της σωστής λειτουργίας του Μαγνητικού Τομογράφου και διενέργειας Τriplex Καρωτίδων και μαστογραφιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξαντλητική εργασία του ιατρικού προσωπικού αλλά και την αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νησιού, στην προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά μέσα από μετακινήσεις από τα Κέντρα Υγείας.

Το ίδιο ισχύει και για το νοσηλευτικό προσωπικό, με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου να τονίζει ότι η νοσηλευτική φροντίδα των 25 έως 30 ασθενών των Κλινικών καλύπτεται από 1–2 νοσηλευτές ανά βάρδια, επισημαίνοντας εμφατικά ότι αυτό πρακτικά αντιστοιχεί σε λιγότερο από 12 λεπτά ανά ασθενή.
Η υγεία στα νησιά εξακολουθεί να «νοσεί» βαριά και οι υπάρχουσες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο των νησιωτών και οδηγούν τα νησιά της χώρας μας σε ερημοποίηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υποστελέχωση του Νοσοκομείου της Ρόδου, η οποία εγείρει έντονη ανησυχία, ιδιαίτερα δε κατά τους θερινούς μήνες, όπου πολλαπλασιάζεται ραγδαία ο πληθυσμός του νησιού λόγω του τουρισμού, και κατ’ επέκταση η ανάγκη για υγειονομική περίθαλψη. Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο υπουργός Υγείας σε ποιες συγκεκριμένες και κατεπείγουσες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να επιλυθούν επιτέλους τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και να διασφαλιστεί η υγειονομική θωράκιση του νησιού.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τη δραματική υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου»
Έντονη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» - ένα νοσοκομείο που καλείται να καλύψει τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων της Δωδεκανήσου αλλά και των τουριστών της, που ανέρχονται κατά μέσο όρο σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια ετησίως.


Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι εξαιρετικά σοβαρές κι ανέρχονται στο 45 – 50%. Ενδεικτικά, κι όπως προκύπτει από την κατανομή του υπηρετούντος προσωπικού στο Νοσοκομείο, από τις 153 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού, μόνο οι 86 είναι καλυμμένες, ενώ παράλληλα υπηρετούν και 25 ιατροί ως προσωπικό ΙΔΟΧ (11 επικουρικοί, 4 ΑΠΥ και 10 εφημερεύοντες από Κέντρα Υγείας). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξαντλητική εργασία του ιατρικού προσωπικού αλλά και την αποδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νησιού, στην προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά μέσα από μετακινήσεις από τα Κέντρα Υγείας.

Το ίδιο ισχύει και για το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς από τις 487 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, οι υπηρετούντες σε οργανικές θέσεις είναι 244, ενώ οι υπηρετούντες σε προσωποπαγείς θέσεις, ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ είναι 2, 3 και 50 αντίστοιχα. Σημαντικές ελλείψεις ωστόσο παρουσιάζονται τόσο σε λοιπό όσο και σε επιστημονικό μη ιατρικό προσωπικό.


Μιλώντας για τα οξυμένα προβλήματα υποστελέχωσης, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου αναφέρει, ότι αυτή τη στιγμή, τις ιατρικές ανάγκες της Α΄ και Β’ Παθολογικής Κλινικής καλύπτουν μόνο οι διευθυντές της εκάστοτε Κλινικής, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται στη θέση τους με παράταση λόγω συνταξιοδότησης, και επιπλέον μόνο 2 και 3 ιατροί αντιστοίχως. Ενώ οι ιατρικές ανάγκες της Νευρολογικής Κλινικής καλύπτονται μόνο από 1 ιατρό.

Σημειώνουν δε ότι ο Μαγνητικός Τομογράφος λειτουργεί μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα, Τriplex Καρωτίδων πραγματοποιούν μόνο 2 ιατροί και μαστογραφίες μόνο 1 ιατρός, ενώ τη μετακίνηση όλων των ασθενών για τη διεξαγωγή των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων πραγματοποιούν κατά μέσο όρο μόνο 2-3 τραυματιοφορείς. Τονίζουν δε, ότι η νοσηλευτική φροντίδα των 25 έως 30 ασθενών των Κλινικών καλύπτεται από 1–2 νοσηλευτές ανά βάρδια, επισημαίνοντας εμφατικά, ότι αυτό πρακτικά αντιστοιχεί σε λιγότερο από 12 λεπτά ανά ασθενή.


Επειδή πρώτιστο μέλημα οφείλει να αποτελεί η προστασία της ζωής των πολιτών της Ρόδου και των επισκεπτών της.
Επειδή η υγεία στα νησιά εξακολουθεί να «νοσεί» βαριά και οι υπάρχουσες ελλείψεις σε δημόσια νοσοκομεία υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο των νησιωτών και οδηγούν τα νησιά μας σε ερημοποίηση.
Επειδή είναι υποχρέωση της πολιτείας η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό, σε κατάλληλες υποδομές, με τον απαραίτητο εξοπλισμό.


Επειδή η υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου είναι δραματική και η ανησυχία εντείνεται περαιτέρω κατά τους θερινούς μήνες, όπου πολλαπλασιάζεται ραγδαία ο πληθυσμός του νησιού λόγω του τουρισμού, και κατ’ επέκταση η ανάγκη για υγειονομική περίθαλψη.


Επειδή είναι αδιανόητο, λίγες ημέρες πριν τις Ευρωπαϊκές Εκλογές, να διοργανώνονται φιέστες για τα εγκαίνια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, αλλά να στερείται η δυνατότητα από τους εκπροσώπους των ιατρών και των εργαζομένων να πάρουν τον λόγο.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Θα εγκύψει επιτέλους στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου;
2. Σε ποιες συγκεκριμένες και κατεπείγουσες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να διασφαλιστεί η υγειονομική θωράκιση του νησιού, ιδιαίτερα τώρα κατά την τουριστική περίοδο, όπου οι ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη είναι εξαιρετικά αυξημένες;

Διαβάστε ακόμη

Σε πρόσληψη νοσηλευτή/-τριας θα προχωρήσει το Ίδρυμα Λοχαγού Φανουράκη

Εξοπλισμός για το καταφύγιο των αδέσποτων ζώων

Ημερίδα για την πολιτική άμυνα από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Νικητής από την εντατική μονάδα του Νοσοκομείου της Ρόδου βγήκε μετά από 70 μέρες 42χρονος συμπολίτης μας

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο η τελική πρόταση του σχεδίου νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Διευκρινήσεις από την ΕΞΡ για τη μεταφορά της διαμονής των Τούρκων επισκεπτών λόγω προβλημάτων στη διαδικασία έκδοσης βίζας

Συμφωνεί με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών ασφαλείας στο λιμένα Κω η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου

Ο Παναγιώτης Εγγλέζος αναδείχθηκε πρόεδρος ξανά στην Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου