Παρουσίαση του βιβλίου «Αντιγόνη Ν. Ζουρούδη- Η Μάνα της Δωδεκανήσου» της Άννας Χαρίτου στη Ρόδο

Παρουσίαση του βιβλίου «Αντιγόνη Ν. Ζουρούδη- Η Μάνα της Δωδεκανήσου» της Άννας Χαρίτου στη Ρόδο

Παρουσίαση του βιβλίου «Αντιγόνη Ν. Ζουρούδη- Η Μάνα της Δωδεκανήσου» της Άννας Χαρίτου στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 560 ΦΟΡΕΣ

Μετά από μία επιτυχημένη παρουσίαση στην Αθήνα, την προηγούμενη εβδομάδα, το βιβλίο «Αντιγόνη Ν. Ζουρούδη – Η Μάνα της Δωδεκανήσου» της Άννας Χαρίτου, θα παρουσιαστεί και στη Ρόδο, σήμερα, Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024, στις 19:00, στη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του δήμου Ρόδου.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Φωτεινή Παζαρτζή, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος της Έδρας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» της Σχολής Δικαίου και Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός και καθηγήτρια χορού, Μαρία Μανιώτη.

Η συγγραφέας Άννα Χαρίτου θα μιλήσει για το τριετές ταξίδι της μέσα στα Αρχεία του Εθνικού και του Παροικιακού και Τοπικού Δωδεκανησιακού Τύπου και τις λοιπές πρωτογενείς πηγές, που στοιχειοθέτησαν το μωσαϊκό της προσωπικότητας μιας σημαντικής γυναίκας από τη Χάλκη, της Αντιγόνης Ζουρούδη, που το όνομά της συνόδευε ο τιμητικός τίτλος «Η Μάνα της Δωδεκανήσου».

Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο της Αντιγόνης Ζουρούδη
Η ηρωίδα του βιβλίου, το 1931, ίδρυσε στην Αθήνα το πρώτο γυναικείο Φιλανθρωπικό Σωματείο τη «Δωδεκανησιακή Μέλισσα», και τέθηκε επικεφαλής μιας μεγάλης φιλανθρωπικής εκστρατείας για την προστασία των προσφύγων συμπατριωτών της που κατέφθαναν καθημερινά την περίοδο του Μεσοπολέμου, από τα Ιταλοκρατούμενα νησιά της Δωδεκανήσου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Το Σωματείο αυτό είναι ζωντανό μέχρι σήμερα, χορηγώντας υποτροφίες αποκλειστικά σε Δωδεκανήσιους φοιτητές.

Το 1936, η Αντιγόνη Ζουρούδη ίδρυσε το «Κυριακάτικο Δωδεκανησιακό Σχολείο», που λειτούργησε έξι σχολεία στην Αθήνα και τον Πειραιά, με στόχο να διατηρήσει και ενισχύσει την Ελληνική ταυτότητα στους ομογενείς Δωδεκανήσιους μαθητές τους.

Μεταξύ άλλων, η Αντιγόνη Ζουρούδη και οι συνεργάτες της ανέλαβαν την κατασκευή μαρμάρινου ανδριάντα του Πάτμιου Φιλικού και Ήρωα της Επανάστασης του 1821, Δημητρίου Θέμελη, και τοποθέτηση του ανδριάντα επί του τάφου του, στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου.

Με την κήρυξη του πολέμου, το 1940 ιδρύθηκε από την κόρη της Αντιγόνης Ζουρούδη, τη γιατρό Πασιθέα Ζουρούδη, η «Ένωσις Διανοουμένων Δωδεκανησίων Γυναικών» με ιδρυτικό και δραστήριο μέλος και αργότερα επίτιμη πρόεδρό της, την Αντιγόνη.

Η Ένωση κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής, ανέπτυξε σημαντικότατη αντιστασιακή δράση, και μετά την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, το 1947, βοήθησε στην αποκατάσταση των ζημιών και την ενίσχυση των κατοίκων των πιο μικρών και φτωχών νησιών της Δωδεκανήσου, που επέζησαν στον τόπο που γεννήθηκαν, ύστερα από 638 χρόνια σκλαβιάς.

Οι δύο παραπάνω Γυναικείες Οργανώσεις και η τρίτη των «Σχολείων», κατά το μεγαλύτερο μέρος της και αυτή γυναικεία, εντυπωσιάζουν με τη δράση τους, γιατί με τόλμη και θυσίες, Δωδεκανήσιες γυναίκες συνέβαλαν στην εκπλήρωση του Εθνικού Στόχου, την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στη Μητέρα Ελλάδα.

Σε αυτή την εξέχουσα γυναικεία προσωπικότητα, οι συνεργάτες της στο «Κυριακάτικο Δωδεκανησιακό Σχολείο», για να την τιμήσουν για το έργο της και την αντιστασιακή της δράση κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής, απένειμαν τον επίζηλο τίτλο «Η Μάνα της Δωδεκανήσου».

Μέσα στις 400 και πλέον σελίδες του βιβλίου, ξεδιπλώνονται η ζωή και το έργο της μοναδικής αυτής γυναίκας, με παράθεση πολλών πρωτογενών πηγών και κειμένων τόσο της Αντιγόνης Ζουρούδη όσο και συνεργατών της και του Τύπου της εποχής. Τα κείμενα συνοδεύει φωτογραφικό υλικό, και στα Παραρτήματα ο αναγνώστης θα γνωρίσει την Οικογένεια Ζουρούδη και επιπλέον πηγές και πρωτότυπα κείμενα από τη δράση και την κληρονομιά της σπουδαίας αυτής γυναίκας.

Λεπτομέρειες εκδήλωσης
Την εκδήλωση διοργανώνουν οι εκδόσεις mgk., η Δωδεκανησιακή Μέλισσα και το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

17ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών στην Κρεμαστή - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Η Μεσαιωνική Γιορτή στο Κάστρο Κρητηνίας το σαββατοκύριακο 29-30 Ιουνίου

Ματαιώνεται τελικά η Γιορτή Χρυσόμηλου στ' Αφάντου

«Αθλητικά Μονοπάτια»: Ένα καλοκαίρι γεμάτο δράση σε έντεκα νησιά

Ημερίδα με θέμα «Νησιωτικότητα και Βιωσιμότητα: Νησιά στο μεταίχμιο»

Στις 13 Ιουλίου η 16η Γιορτή Καρπουζιού στην Απολακκιά

Σε διεθνή διαγωνισμό τέχνης στη Ν. Υόρκη η αγιογράφος Μαρία Απορέλη από Κάλυμνο

Ο Σύλλογος Γυναικών Κοσκινού διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων