Γ. Νικητιάδης: Στη Βουλή η ανεκπλήρωτη προεκλογική πρωθυπουργική υπόσχεση για κλειστό γυμναστήριο στην Πάτμο

Γ. Νικητιάδης: Στη Βουλή η ανεκπλήρωτη προεκλογική πρωθυπουργική υπόσχεση για κλειστό γυμναστήριο στην Πάτμο

Γ. Νικητιάδης: Στη Βουλή η ανεκπλήρωτη προεκλογική πρωθυπουργική υπόσχεση για κλειστό γυμναστήριο στην Πάτμο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 545 ΦΟΡΕΣ

Την ανεκπλήρωτη προεκλογική πρωθυπουργική υπόσχεση στα παιδιά-αθλητές της Πάτμου, για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου μπάσκετ, φέρνει με ερώτηση του στη Βουλή ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής και τ.Υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης. Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και κατατέθηκε την Παρασκευή 21 Ιουνίου.

Η Πάτμος έως σήμερα δε διαθέτει κλειστό γυμναστήριο. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν εμπόδισε την ομάδα καλαθοσφαίρισης «Ξάθνος Πάτμου» να προκριθεί στην τελική φάση του πρωταθλήματος των παμπαίδων, στο «Final Four» του Ομίλου Νήσων, που θα διεξαχθεί στη Ρόδο στις 29 και 30 Ιουνίου. Οι αθλητές 13-14 ετών κατάφεραν αυτή τη σπουδαία για το νησί του διάκριση προπονούμενες στο μοναδικό ανοιχτό γήπεδο του νησιού με τις προπονήσεις τους να εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, με τις οποίες πολλές φορές έδωσαν «μάχη». Όπως σημειώνει ο κ. Νικητιάδης στην ερώτηση του: «Η Πολιτεία δεν έχει σταθεί αρωγός τους, παρά μόνο εμπόδιο στον δρόμο τους. Σε αυτά τα παιδιά, λοιπόν, οφείλετε, πρωτίστως, μία απάντηση.» απευθυνόμενος στους δύο αρμόδιους υπουργούς.

Συμφώνως με το κείμενο της ερώτησης, πριν από ένα χρόνο στις 12 Ιουνίου 2023, επισκέφθηκε την Πάτμο ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας εν όψει των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023. Οι κάτοικοι του νησιού υπέβαλαν προς τον Πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, το αίτημα για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου, για να λάβουν από τον ίδιο την υπόσχεση κατασκευής του. Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε, μάλιστα, προς τον παρόντα Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου λέγοντάς του επί λέξει «Να το κάνουμε κ. Περιφερειάρχα». Έκτοτε βέβαια, ουδέν νεώτερον, τόσο εκ μέρους της Περιφέρειας, όσο εκ μέρους της Κυβέρνησής.

Η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στην Πάτμο απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την κοινωνία του νησιού ως μία βασική έλλειψη υποδομών, αλλά και ως μία αδικία, δεδομένου ότι τα διπλανά νησιά διαθέτουν αντίστοιχες εγκαταστάσεις. Ο Δήμος Πάτμου, ξεπερνώντας πλείστες δυσκολίες κατάφερε το 2016 να εκπονήσει μελέτη που τηρεί όλες τις προδιαγραφές και έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, ώστε να είναι απολύτως νόμιμη η κατασκευή του γυμναστηρίου. Πρόκειται για ένα έργο απαραίτητο για το νησί, καθώς δεν διαθέτει άλλο κλειστό χώρο, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει, εκτός από αθλήματα, πολιτιστικές και σχολικές εκδηλώσεις.

Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, προτίθενται να προχωρήσουν στην υλοποίηση της υπόσχεσης που εδώ και χρόνια έχει δοθεί στους κατοίκους της Πάτμου σχετικώς με την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο νησί, υπόσχεση που επανέλαβε στους κατοίκους πριν από ένα χρόνο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός; Πότε και με ποιό χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες; Για ποιους λόγους δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα με το εν λόγω έργο; Έχουν εξετάσει πηγές χρηματοδότησης του έργου ή τυχόν υπαγωγή του σε χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ – Ευρωπαϊκά προγράμματα);

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς:

Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Θέμα: Ως πότε η κατασκευή κλειστού γυμναστήριου μπάσκετ στην Πάτμο θα παραμένει μία ανυλοποίητη προς τους κατοίκους υπόσχεση – Ο Πρωθυπουργός εύκολα τάζει, δύσκολα υλοποιεί.

Κύριοι Υπουργοί,

Την Κυριακή, 26-5-2024, η ομάδα μπάσκετ «Ξάνθος Πάτμου» προκρίθηκε στην τελική φάση του πρωταθλήματος των παμπαίδων, στο «Final Four» του Ομίλου Νήσων, που θα διεξαχθεί στο νησί της Ρόδου στις 29 και 30 Ιουνίου. Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία των νέων της Πάτμου ηλικίας 13-14 ετών. Την επιτυχία τους αυτή κάνει σπουδαιότερη το γεγονός πως αυτά τα παιδιά κατάφεραν να διακριθούν τη στιγμή που το νησί τους, η Πάτμος, δεν διαθέτει μέχρι και σήμερα κλειστό γυμναστήριο. Πορεύθηκαν και πέτυχαν μόνο με το ταλέντο, την αγάπη τους για τον αθλητισμό και τη προσπάθειά τους, υπό ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες στο μοναδικό ανοικτό γήπεδο του νησιού, δίνοντας «μάχη» με τις καιρικές συνθήκες και με τις προπονήσεις τους να εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Η Πολιτεία δεν έχει σταθεί αρωγός τους, παρά μόνο εμπόδιο στον δρόμο τους. Σε αυτά τα παιδιά, λοιπόν, οφείλετε, πρωτίστως, μία απάντηση.

Η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στην Πάτμο απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την κοινωνία του νησιού ως μία βασική έλλειψη υποδομών, αλλά και ως μία αδικία, δεδομένου ότι τα διπλανά νησιά διαθέτουν αντίστοιχες εγκαταστάσεις. Ο Δήμος Πάτμου, ξεπερνώντας πλείστες δυσκολίες σε επίπεδο κανόνων δόμησης και παραδοσιακής προσαρμογής, κατάφερε το 2016 να εκπονήσει μελέτη που τηρεί όλες τις προδιαγραφές και έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, ώστε να είναι απολύτως νόμιμη η κατασκευή του γυμναστηρίου. Η μελέτη αφορά ένα ολοκληρωμένο έργο ανάπλασης μίας ευρύτερης περιοχής, όπου ο εσωτερικός χώρος, περίπου 1568 τ.μ., περιλαμβάνει τον αγωνιστικό χώρο, κερκίδες 350 θέσεων, κυλικείο, τουαλέτες, αποδυτήρια, βοηθητικούς χώρους, αλλά και διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου με δύο γήπεδα (5Χ5 και beach voley), ένα πάρκινγκ και δυο εισόδους για αθλητές και για το κοινό. Έργο απαραίτητο για το νησί, καθώς δεν διαθέτει άλλο εσωτερικό χώρο, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει, εκτός από αθλήματα, πολιτιστικές και σχολικές εκδηλώσεις.

Παρά, ωστόσο, την εκπόνηση της ανωτέρω μελέτης, το έργο και η χρηματοδότησή του δεν προχωρούν. Ο Δήμος Πάτμου και οι αθλητικοί φορείς του νησιού επανέρχονται ξανά και ξανά προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, αλλά και με σχετικές επιστολές προς τα Υπουργεία σας, επαναφέροντας το αίτημα, αλλά ουδεμία απάντηση λαμβάνουν.

Σημειώνεται ότι πριν από ένα χρόνο, 12 Ιουνίου 2023, επισκέφθηκε την Πάτμο ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας εν όψει των εθνικών εκλογών της 25ητ Ιουνίου 2023. Οι κάτοικοι του νησιού υπέβαλαν προς τον Πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, το αίτημα για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου, για να λάβουν από τον ίδιο την υπόσχεση κατασκευής του. Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε, μάλιστα, προς τον παρόντα Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου λέγοντάς του επί λέξει «Να το κάνουμε κ. Περιφερειάρχα». Έκτοτε βέβαια, ουδέν νεώτερον, τόσο εκ μέρους της Περιφέρειας, όσο εκ μέρους της Κυβέρνησής σας.

Δεδομένου ότι η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου είναι ένα απολύτως απαραίτητο έργο για το νησί της Πάτμου και, ιδίως, για τη νεολαία της. Είναι αδιανόητο εν έτει 2024 οι νέοι του νησιού που ασχολούνται με τον αθλητισμό και, συγκεκριμένως, με το μπάσκετ να προπονούνται σε ανοικτό γήπεδο υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, με βροχή και κρύο τον χειμώνα, με έντονη ζέστη το καλοκαίρι, ενώ δεν υπάρχουν ούτε κλειστοί χώροι πολιτιστικών και σχολικών εκδηλώσεων στο νησί.

Δεδομένου ότι από το έτος 2016 έχει εκπονηθεί η σχετική μελέτη, η οποία έχει στοιχίσει περίπου 600.000 ευρώ στους δημότες του νησιού και παραμένει στο συρτάρι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Κυβέρνησης.

Δεδομένου ότι μόνο η Πάτμος δεν διαθέτει κλειστό γυμναστήριο σε σχέση με τα γειτονικά της νησιά.

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε ως αρμόδιοι Υπουργοί να προχωρήσετε με την υλοποίηση της υπόσχεσης που εδώ και χρόνια έχει δοθεί στους κατοίκους της Πάτμου σχετικώς με την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο νησί, υπόσχεση που επανέλαβε στους κατοίκους πριν από ένα χρόνο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός; Πότε και με ποιό χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσετε με τις απαιτούμενες ενέργειες;
  2. Για ποιους λόγους δεν έχετε προχωρήσει μέχρι σήμερα με το εν λόγω έργο; Έχετε εξετάσει πηγές χρηματοδότησης του έργου ή τυχόν υπαγωγή του σε χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ – Ευρωπαϊκά προγράμματα);

Ο ερωτών Βουλευτής

Γεώργιος Νικητιάδης

 



Διαβάστε ακόμη

Υπεγράφη η άδεια λειτουργίας μονάδας αφαλάτωσης στην Πάτμο

«Πέτρα»: Η συγκλονιστική παραλία της Πάτμου με τα κρυστάλλινα νερά

Υπεγράφη η εργολαβική σύμβαση για την εκτέλεση του έργου του Δικτύου Αποχέτευσης Ομβρίων Σκάλας Πάτμου

Πώς ψήφισαν στο νησί της Πάτμου (τελικό αποτέλεσμα)

Πώς ψήφισαν σε ένα από τα έξι εκλογικά τμήματα της Πάτμου

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΠΠΟ και περιφέρειας για τη συντήρηση των τριών ανεμόμυλων της Χώρας Πάτμου

ΥΠΕΝ: «Ασπίδα» πυροπροστασίας για το Ασκληπιείο Κω και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο

Νικηφόρος Παπανικόλας: Να συμπεριληφθεί η Πάτμος στην εφαρμογή της express visa