"Ανάψανε φωτιές στις γειτονιές" απόψε για το έθιμο του Άη Γιάννη Κλήδονα (Καλαφουνιάρη)

"Ανάψανε φωτιές στις γειτονιές" απόψε για το έθιμο του Άη Γιάννη Κλήδονα (Καλαφουνιάρη)

"Ανάψανε φωτιές στις γειτονιές" απόψε για το έθιμο του Άη Γιάννη Κλήδονα (Καλαφουνιάρη)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2653 ΦΟΡΕΣ

Το έθιμο του Αγίου Ιωάννη Κλήδονα αναβίωσε σήμερα σε πολλά χωριά και νησιά του νομού μας, με το καθιερωμένο άναμμα ελεγχόμενων εστιών φωτιάς, πάνω στο οποίο καίγονται τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς και στη συνέχεια πέρασαν με άλματα πάνω από τις φλόγες.

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση και η συμμετοχή του κόσμου στη Σορωνή της Ρόδου στην καθιερωμένη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος το Αμπερνάλλι, στην Παστίδα σε αντίστοιχη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Καμάρι» όπως ανήρτησε σε σχετική του δημοσίευση ο αντιδήμαρχος του Δήμου της Ρόδου κος Γιώργος Πάττας, στο νησί της Τήλου όπως μετέδωσε ζωντανά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η δήμαρχος του νησιού καθώς επίσης και ομάδες πολιτών σε γειτονιές της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και σε πολλά άλλα χωριά του νησιού μας.

Το πήδημα πάνω από τις φλόγες ήταν για τους αρχαίους ένα έθιμο καθαρτήριο και «διαβατήριο». Μ’ αυτόν τον τρόπο, με τη δύναμη της φωτιάς, καθαρίζονταν από το κακό. Ένα χαρούμενο και διαχρονικό έθιμο που κατάφερε τόσους αιώνες να επιζήσει. Οι φωτιές που άναψαν στα χωριά μας είναι ένας δεσμός του σήμερα με το χθες και μια σύνδεση διαχρονική  με τους αιώνες που πέρασαν και γινόμαστε μέρος της ζωντανής παράδοσης μας.

Ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν απόψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

 

Διαβάστε ακόμη

Αλλαγή ηγεσίας στον Ροταριανό Όμιλο Ρόδος-Κολοσσός

#BraveNewIslands: Οι Ευκαιρίες και οι Προκλήσεις για τα Ελληνικά Νησιά

Δεύτερη ευκαιρία στον Δήμο Ρόδου δίνει ο Περιφερειάρχης, για την υποβολή πρότασης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) για την πόλη της Ρόδου

Αλέξανδρος Κολιάδης, δήμαρχος Ρόδου: «Εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα»

Ανησυχία για τα προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους της πόλης

Εκδικάστηκε η προσφυγή για τον Μιχάλη Θωμάτο

Σημαντικά έργα έχουν γίνει στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Ανέβηκαν οι τόνοι στη συζήτηση για τον Οργανισμό της περιφέρειας