Αλ. Κολιάδης: Ξεκινούν διαβουλεύσεις για την ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού

Αλ. Κολιάδης: Ξεκινούν διαβουλεύσεις για την ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού

Αλ. Κολιάδης: Ξεκινούν διαβουλεύσεις για την ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1675 ΦΟΡΕΣ

Η ισορροπία είναι το ζητούμενο για τη Ρόδο σε έναν χρονικό ορίζοντα δέκα ακόμη και είκοσι χρόνων, και ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει από τώρα με τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια (ΤΠΣ), σύμφωνα με τον δήμαρχο, Αλέξανδρο Κολιάδη, ο οποίος αναφέρθηκε σε αυτό με αφορμή τον προβληματισμό που διατυπώνεται τελευταία για ζητήματα όπως ο υπερτουρισμός και η φέρουσα ικανότητα των νησιών.

Η τοποθέτηση αυτή του δημάρχου έγινε με αφορμή τα ερωτήματα που έθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, το μέλος της ελάσσονος αλλά και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ εδώ και πολλά χρόνια, κ. Δημήτρης Ζανεττούλλης.

Ο τελευταίος, αρχικά διατύπωσε έναν προβληματισμό σχετικά με την επάρκεια του νερού αλλά και πού βρίσκεται το έργο του αγωγού. Όπως είπε, και οκτακόσιες γεωτρήσεις να κάνουμε ακόμα, μ’ αυτή την υπερθέρμανση, δημιουργείται ένα ζήτημα, το οποίο έχουν συζητήσει και με τη ΔΕΥΑΡ. Στη συνέχεια, ζήτησε ενημέρωση για το τι γίνεται με το Φράγμα και αν έχει σταματήσει η κατασκευή του αγωγού καθώς, όπως μετέφερε, εδώ έξι-επτά μήνες οι σωλήνες παραμένουν στον ήλιο έκθετοι, και κάλεσε τη δημοτική αρχή να απευθύνει σχετικό ερώτημα προς την περιφέρεια.

Είπε, μάλιστα, ότι εάν ο αγωγός φθάσει του χρόνου, υποθετικά, στη Λίνδο, τον επόμενο χρόνο στο Κιοτάρι και ακολούθως στη Λαχανιά, τότε τι προγραμματισμό θα κάνουν στη ΔΕΥΑΡ. Δηλαδή, να υπολογίζουν στο Φράγμα, θα κάνουν νέες γεωτρήσεις ή θα προχωρήσουν σε αφαλατώσεις. Κάλεσε, λοιπόν, την περιφέρεια να τους ενημερώσει γιατί σταμάτησε το έργο του αγωγού, ώστε να μπορέσει να κάνει προγραμματισμό ο δήμος. «Τι θα γίνει με αυτό το έργο;», ρώτησε και ανέφερε, ότι ξεκίνησε ο αγωγός στο αεροδρόμιο και τελείωσε το κομμάτι εκείνο. Από εκεί και πίσω, όμως, μέχρι τα Μάσσαρι, δεν κατασκευάστηκε. Εάν όμως έφθανε στου Κούρου, όπως είπε προς τα μέλη της δημοτικής αρχής, θα είχαμε λύσει το θέμα της Λίνδου, αλλά και οι Πεύκοι και τα Λοθιάρικα δεν θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα.

Ο κ. Ζανεττούλλης, μάλιστα, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι, με την τοποθέτησή του αυτή, δεν κάνει αντιπολίτευση αλλά ζητά μία υπεύθυνη ενημέρωση. Και, όπως είπε, «πρέπει να ξεκαθαρίσει η περιφερειακή αρχή τι θα γίνει με τον αγωγό». Ανέφερε μάλιστα, ότι έρχεται η TUI και θα έχουμε ένα εκατομμύριο τουρίστες παραπάνω αλλά: «Έχουμε δρόμους; Όχι. Έχουμε πλατείες; Όχι. Έχουμε Βιολογικούς; Όχι. Έχουμε νερά; Όχι. Άρα, θέλει φρένο και μία συζήτηση για τον υπερτουρισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος
Ακολούθως, τοποθετήθηκε ο δήμαρχος, ο οποίος είπε ότι, σε ό,τι έχει να κάνει με το Φράγμα, καταρχάς, στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θα ζητήσει από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ, κ. Σωτήρη Βαγιανό, να κάνει μία ενημέρωση στο Σώμα για την εξέλιξη του έργου ενώ ανέφερε ότι έχουν δει και εκείνοι τους σωλήνες.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος, κάνοντας λόγο για ένα αρκετά σοβαρό θέμα, είπε: «Ως δημοτική αρχή, εμείς έχουμε φέρει στο τραπέζι και έχουμε ξεκινήσει διαβουλεύσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τον σχεδιασμό για τα επόμενα δέκα-δεκαπέντε-είκοσι χρόνια στο νησί μας. Το πού θέλουμε να πάμε, τι θέλουμε και τι ζητάμε. Το λέω αυτό γιατί αντιλαμβάνεσθε ότι υπάρχουν βδομάδες και μήνες που η αύξηση του τουρισμού και της επισκεψιμότητας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Υπάρχουν μετά οι μήνες του χειμώνα, που ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι βρίσκουμε ακριβώς το αντίθετο.

Άρα, πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα καλύψουμε μία ισορροπία, διότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μία ισορροπία ανάμεσα στους θερινούς μήνες και τους χειμερινούς. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο πόλοι, ακραίοι ο ένας με τον άλλο».

Στο σημείο αυτό, ο δήμαρχος ανέφερε ότι, προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ξεκινήσει τη συζήτηση για το ΤΠΣ διότι «μετά από πάρα πολλά χρόνια έρχεται επιτέλους η ώρα για να πάρουμε αποφάσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τον τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό. Σοβαρές αποφάσεις για το τι θέλουμε για τα επόμενα χρόνια να κάνουμε στο νησί: ό,τι έχει να κάνει με τις ξενοδοχειακές μονάδες, μία σοβαρή μελέτη που θα μιλήσει για την ενέργεια, την επάρκεια νερού και πολλά άλλα», είπε και συμπλήρωσε κλείνοντας:

«Το σίγουρο είναι ότι, πρέπει να γνωρίζουν και οι πολίτες και νομίζω είναι υποχρέωσή μας να τους ενημερώσουμε, όπως και όλοι οι φορείς οι εμπλεκόμενοι, μέσα από τις προτάσεις τους και μέσα από μια διαβούλευση, να δούμε τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε για τα επόμενα χρόνια», είπε και ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει πιο συγκεκριμένη ενημέρωση.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλη παραγωγική δραστηριότητα στο περιφερειακό φυτώριο Νοτίου Αιγαίου

Αντ. Καμπουράκης: Υπάρχουν λύσεις που δεν θα υπονομεύουν την αξιοπιστία του Δήμου

Γ. Νικητιάδης: Συνεχίζει τους εντυπωσιασμούς χωρίς ουσία το Υπ. Ανάπτυξης και με το νέο Υπουργό

Τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες στη Ρόδο

Συγχαρητήριο μήνυμα του Αντώνη Καμπουράκη στους επιτυχόντες/επιτυχούσες στις Πανελλαδικές εξετάσεις

Συγχαρητήριο μήνυμα του δημάρχου Αλέξανδρου Κολιάδη προς τους επιτυχόντες και τις επιτυχούσες των Πανελληνίων εξετάσεων

Μήνυμα του αντιδημάρχου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Σταύρου Τσούβαλη για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Συμβαίνει τώρα: Φωτιά σε εξέλιξη στη Νότια Ρόδο