Σφραγίστηκε επιχείρηση που δεν εξέδιδε φορολογικές αποδείξεις

Σφραγίστηκε επιχείρηση που δεν εξέδιδε φορολογικές αποδείξεις

Σφραγίστηκε επιχείρηση που δεν εξέδιδε φορολογικές αποδείξεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2486 ΦΟΡΕΣ

Σαρωτικοί οι έλεγχοι κλιμακίων της Εφορίας σε δεκάδες επιχειρήσεις της Ρόδου

Διήμερο «λουκέτο» σε γνωστό εστιατόριο της Ρόδου (εκτός πόλεως) καθώς επίσης και «τσουχτερό» πρόστιμο, επέβαλαν σύμφωνα με πληροφορίες χθες το μεσημέρι, στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα οποία πραγματοποιούν αυτές τις μέρες στοχευόμενους ελέγχους από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη τη Δωδεκάνησο.

Αυτή τη φορά, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, παριστάνοντας τους πελάτες, προσέγγισαν εστιατόριο εκτός πόλεως Ρόδου και αφού διενήργησαν άμεσο έλεγχο, διαπίστωσαν ότι δεν είχαν εκδοθεί αρκετές αποδείξεις για τους πελάτες που είχαν παραγγείλει και βρίσκονταν ήδη εκεί, κατά παράβαση του φορολογικού κώδικα. Αμέσως, δόθηκε εντολή να γίνει σφράγιση του εστιατορίου για 48 ώρες και να επιδοθεί στους ιδιοκτήτες το ανάλογο πρόστιμο που ορίζουν οι διατάξεις του νόμου.


Περισσότερους από 40.000 ελέγχους σε νησιά και άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς αναμένεται να γίνουν από τους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, κυρίως μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων.


Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η τεχνολογία με τους ελεγκτές να έχουν εφοδιασθεί πλέον με ειδικά τάμπλετ, μέσα από τα οποία θα μπορούν να βλέπουν, μεταξύ άλλων, το οικονομικό προφίλ της επιχείρησης που ελέγχουν και εάν έχει υποπέσει στο παρελθόν σε κάποια φορολογική παράβαση.
Ειδικότερα, οι ελεγκτές θα εξοπλιστούν με τα νέα συστήματα επιτόπιων ελέγχων -EΛΕΓΧΟΣ live-που θα παρακολουθούνται κεντρικά από το ψηφιακό στρατηγείο της ΑΑΔΕ στην Αττική.


Αναλυτικότερα, οι ελεγκτές θα έχουν πλήρη εικόνα του προφίλ των ελεγχόμενων όπως είναι:
• το τυχόν ιστορικό παραβατικότητας,
• η έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος και περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ,
• η ύπαρξη βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο και αν έχουν ρυθμιστεί ή όχι.
• η απρόσκοπτη διαβίβαση των προβλεπόμενων στοιχείων στην πλατφόρμα myDATA.


Ειδικ,ά φέτος πολύ χρήσιμα θα είναι τα στοιχεία τα οποία θα αντληθούν από το My Data καθώς θα υπάρξει συνεχής σύγκριση της φετινής με την περσινή συναλλακτική δραστηριότητα ενώ τα στοιχεία που θα προκύπτουν θα διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για ανάλογους στοχευμένους ελέγχους.


Οι έλεγχοι θα εστιασθούν στην έκδοση αποδείξεων. Προς αυτή την κατεύθυνση για τους επιχειρηματίες που εντοπίζονται να μην κόβουν αποδείξεις ή να μη έχουν στείλει στοιχεία στην πλατφόρμα my DATA δηλαδή να φοροδιαφεύγουν προβλέπεται «λουκέτο» από δύο έως και δέκα ημέρες.

Ποιες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με «λουκέτο»
Ειδικότερα, με τη διαπίστωση μη έκδοσης ή ανακριβούς περισσοτέρων των 10 αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους εφόσον η αξία των παραστατικών υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ξεκινούν οι διαδικασίες αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης.
Τα λουκέτα έως 48 ώρες επιβάλλονται αυθημερόν για τη μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης, ενώ όταν οι ποινές είναι μεγαλύτερες, οι επιχειρήσεις θα σφραγίζονται μετά από δύο μέρες από την Εφορία.


Εάν εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, αναστέλλεται αμελλητί για 96 ώρες.


Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων, εντός δύο φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για δέκα ημέρες.


Στην περίπτωση όπου παρεμποδίζεται η διενέργεια επιτόπιου ελέγχου με απειλή ή χρήση βίας κατά των ελεγκτικών οργάνων, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης τού υπόχρεου στην οποία αφορά ο έλεγχος ενώ μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως 50.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Κ. Νικολαΐδου: Είναι πολιτική απόφαση του περιφερειάρχη να ενσωματωθούν οι προκλήσεις της εποχής στο Οργανόγραμμα της ΠΝΑι

Κατά της προτεινόμενης τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η παράταξη της Χρύσας Καραγιάννη

Συνάντηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νότιας Δωδεκανήσου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συνάντησε χθες στο Δημαρχείο ο Αλέξανδρος Κολιάδης

Εργολάβοι διεκδικούν 1,7 εκατομμύρια ευρώ από τη ΔΕΥΑΡ χωρίς να υπάρχουν συμβάσεις

Ρόδος: Αρνήθηκε ο 45χρονος ότι βιντεοσκοπούσε τη θετή του κόρη στο μπάνιο

Πώς έγραψαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι υποψήφιοι/-ες από τα σχολεία της Ρόδου

Μεγάλη παραγωγική δραστηριότητα στο περιφερειακό φυτώριο Νοτίου Αιγαίου