Συζητείται σήμερα στο Περιφερειακό το θέμα του Φράγματος Απολακκιάς

Συζητείται σήμερα στο Περιφερειακό το θέμα του Φράγματος Απολακκιάς

Συζητείται σήμερα στο Περιφερειακό το θέμα του Φράγματος Απολακκιάς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1462 ΦΟΡΕΣ

Με ερώτημα που κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Κυπραίος

Τα χαμηλά ποσοστά πληρότητας στο Φράγμα της Απολακκιάς, φέρνει σήμερα για συζήτηση στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου ο κ. Γιώργος Κυπραίος, περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο».

Ειδικότερα, στο ερώτημα που στάλθηκε στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου ο κ. Κυπραίος αναφέρει τα εξής:
«α. Στην περιοχή 3,5 χιλιομέτρων βόρεια της Απολακκιάς, περιοχή του δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR 4210030 έχει κατασκευαστεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το φράγμα Απολακκίας, το οποίο δημιούργησε τον ομώνυμο ταμιευτήρα, με χωρητικότητα 7.600.000 m3 καθώς και το υπόγειο αρδευτικό δίκτυο το οποίο τροφοδοτεί περιοχή 9.000 στρεμμάτων με το νερό αυτό.

β. Η αρμοδιότητα Διοίκησης, Λειτουργίας και Συντήρησης του φράγματος ασκείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως εγγειοβελτιωτικό έργο Α’ τάξης, του οποίου η αρμοδιότητα δεν μπορεί να μεταβιβαστεί στον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Απολακκιάς Ρόδου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 3881/58 και του αρ. 46 του ν. 4456/17, στον οποίο, αντίστοιχα, έχει μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα Διοίκησης, Λειτουργίας και Συντήρησης του αρδευτικού δικτύου.

γ. Τα χαμηλά ποσοστά βροχόπτωσης τα τελευταία χρόνια και κυρίως κατά την διάρκεια του φετινού χειμώνα σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες, ιδιαίτερα, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, έχουν ως αποτέλεσμα η στάθμη του φράγματος να έχει πέσει κάτω από τη μέση χωρητικότητα αυτού και συνεπακόλουθα να βρίσκονται σε κίνδυνο χιλιάδες στρέμματά καλλιεργειών βασικών τοπικών προϊόντων όπως ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, μελιτζάνα, κολοκύθι, πατάτα, καρπούζι, λόπια κ.λπ., σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου της κοινότητας Απολακκιάς και πρόεδρου του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων κ. Τσαμπίκου Καραγιάννη, στον τοπικό Τύπο (εφημερίδα «Ροδιακή», φύλλο της 31ης.03.2024)

δ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αγρότες της περιοχής, παρότι το φράγμα είναι σχεδιασμένο να υδροδοτεί περιοχή 9.000 στρεμμάτων, μείωσαν, ήδη, αυτόβουλα τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους σε ποσοστό περίπου 30%, ενέργεια η οποία, ωστόσο, δεν αποδείχθηκε αρκετή, με αποτέλεσμα την έντονη ανησυχία και επιχειρηματολογία του αγροτικού κόσμου, αν επαρκούν ή όχι τα υδάτινα αποθέματα ακόμα και μέχρι τον φετινό Σεπτέμβριο. Είναι φανερό λοιπόν, ότι η νέα πραγματικότητα δεν θυμίζει σε τίποτα τις εντυπωσιακές εικόνες του παρελθόντος που τότε έδιναν ζωή στην αγροτική παραγωγή και ανέπτυσσαν τον Πρωτόγενη Τομέα, αφού πράγματι το φράγμα της Απολακκιάς αποτέλεσε έργο πνοής, προς αυτή τη κατεύθυνση.

ε. Η προσφορά του Πρωτογενούς τομέα στην αναπτυξιακή διαδρομή της Ρόδου υπήρξε και συνεχίζει να είναι πολύτιμη, τελεί δε σε ευθεία σύνδεσή με το τουριστικό προϊόν μας και είναι επιτακτική η ανάγκη, με κύριο γνώμονα την πλήρη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, να εστιάζουμε στον εκσυγχρονισμό και στη βελτίωση των υδάτινων υποδομών, προκειμένου να προσφέρουμε στον αγροτικό κόσμο όλα εκείνα τα απαραίτητα μέσα για τη συνεχή ανάπτυξή του. Η προσαρμογή της κρίσιμης αυτής υποδομής άρδευσης στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και της συνεπακόλουθης λειψυδρίας είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Ερώτημα:
Ποιο είναι το ποσοστό πληρότητας του Φράγματος σήμερα, ποια μέτρα έχουν ληφθεί για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της ελλιπούς πληρότητάς του, ποια η στρατηγική (νέα έργα, έργα συντήρησης και βελτίωσης, σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης ύδατος κ.λπ.) της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας σε αρδευτικό επίπεδο και κατά πόσο τα έργα αυτά αποσκοπούν και στην αειφορική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος του δικτύου Natura 2000, στο οποίο ανήκει η περιοχή, μέσα από την αποτελεσματική αξιοποίηση και εξοικονόμηση των υδατικών πόρων.

Ρόδος 24 Ιουνίου 2024 Εισηγητής
Γεώργιος Κ. Κυπραίος
περιφερειακός σύμβουλος
περιφέρειας Ν. Αιγαίου
Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο».

Διαβάστε ακόμη

Κ. Νικολαΐδου: Είναι πολιτική απόφαση του περιφερειάρχη να ενσωματωθούν οι προκλήσεις της εποχής στο Οργανόγραμμα της ΠΝΑι

Κατά της προτεινόμενης τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η παράταξη της Χρύσας Καραγιάννη

Συνάντηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νότιας Δωδεκανήσου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συνάντησε χθες στο Δημαρχείο ο Αλέξανδρος Κολιάδης

Εργολάβοι διεκδικούν 1,7 εκατομμύρια ευρώ από τη ΔΕΥΑΡ χωρίς να υπάρχουν συμβάσεις

Ρόδος: Αρνήθηκε ο 45χρονος ότι βιντεοσκοπούσε τη θετή του κόρη στο μπάνιο

Πώς έγραψαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι υποψήφιοι/-ες από τα σχολεία της Ρόδου

Μεγάλη παραγωγική δραστηριότητα στο περιφερειακό φυτώριο Νοτίου Αιγαίου