Ανέβηκαν οι τόνοι στη συζήτηση για τον Οργανισμό της περιφέρειας

Ανέβηκαν οι τόνοι στη συζήτηση  για τον Οργανισμό της περιφέρειας

Ανέβηκαν οι τόνοι στη συζήτηση για τον Οργανισμό της περιφέρειας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 731 ΦΟΡΕΣ

Στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου

Η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, όπου και παρουσιάστηκε το σχέδιο του νέου Οργανισμού, προκειμένου να αποτυπωθούν οι απόψεις του Σώματος.

Το θέμα συγκέντρωσε αρκετό ενδιαφέρον και πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση στο Σώμα, ενώ ανέβηκαν και οι τόνοι, καθώς εκπρόσωποι των εργαζομένων διαφώνησαν έντονα με το σχέδιο και υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 2011, οι εργαζόμενοι της περιφέρειας ανέρχονταν σε 520 άτομα, το 2015 σε 473 άτομα και σήμερα, οι εργαζόμενοι στην περιφέρεια είναι μόλις 402. Από το 2011 μέχρι και τις μέρες μας ,το προσωπικό της περιφέρειας μειώθηκε σε ποσοστό 22,7%.


Από αυτούς, οι 199 είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, οι 116 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, οι 73 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι 14 είναι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Σήμερα, υπάρχουν 6 Γενικές Διευθύνσεις , 24 Διευθύνσεις, και 120 Τμήματα σε όλη την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενώ με τον νέο Οργανισμό δημιουργούνται 8 Γενικές Διευθύνσεις, 40 Διευθύνσεις και 151 Τμήματα.


Η αντιπεριφερειάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κα Χαρούλα Γιασιράνη, αναφερόμενη στο θέμα, τόνισε, ότι σήμερα εφαρμόζεται ο Οργανισμός του 2015, ότι αυτό που επιτάσσει η νομοθεσία είναι να υπάρχει περιφερειακή συνείδηση και ότι πρέπει να υπάρχει ενιαία φωνή, ώστε όλοι να μιλάμε ως περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.


Το σχέδιο για τον Οργανισμό, όπως είπε, τέθηκε σε διαβούλευση και ακόμα και την τελευταία στιγμή, υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τους εργαζόμενους και τους επιστημονικούς φορείς, είτε γραπτά είτε προφορικά είτε δια ζώσης, ενώ έγιναν και συναντήσεις. Μάλιστα τόνισε, πως ό,τι ουσιώδες και αιτιολογημένο έχει κατατεθεί, ενσωματώθηκε στο τελικό σχέδιο, κάνοντας μάλιστα γνωστό, ότι δημιουργείται Γενική Διεύθυνση Ψηφιακής Λειτουργίας. Με την ευκαιρία δήλωσε, ότι υπήρξαν ανυπόστατα ψεύδη και παραπληροφόρηση, όπως για παράδειγμα, ότι καταργούνται ή υποβαθμίζονται τα επαρχεία, υπογραμμίζοντας με την ευκαιρία, ότι ο Οργανισμός μεταμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται.


Από την πλευρά της η κα Κυριακή Νικολαΐδου, συνεργάτιδα της περιφέρειας, διδάκτωρ ΕΚΠΑ Δημόσιας Διοίκησης, ανέλυσε το σχέδιο τού νέου ΟΕΥ, μιλώντας για τις διαφοροποιήσεις των δύο περιοχών, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και για τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας που παρατηρούνταν ενώ η κα Εύη Αριστείδου, γενική διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας της περιφέρειας, τόνισε από την πλευρά της, ότι έγιναν βελτιώσεις μετά από συζητήσεις και προτάσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, παραθέτοντας το τι αφαιρέθηκε και τι προστέθηκε στον νέο Οργανισμό, ποια τμήματα και ποια γραφεία συστήνονται με ποιες αρμοδιότητες και σε ποια νησιά.


Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο νέος Οργανισμός «δουλεύτηκε» για 1,5 μήνα ενώ κοινοποιήθηκε στους εμπλεκόμενους συλλόγους και επιστημονικούς φορείς για κατάθεση γνώμης και παρατηρήσεις, ενώ κάποιες προτάσεις που κατέθεσαν, έγιναν δεκτές.


Εκ μέρους της παράταξης «Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο», ο κος Πρόδρομος Σφυρίου, έκανε λόγο για σημαντική διοικητική διαδικασία, καθώς θα τεθούν τα πλαίσια λειτουργίας της περιφέρειας τα επόμενα χρόνια. Είπε, ότι δεν αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης και ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η έλλειψη προσωπικού και η νησιωτικότητα, τονίζοντας, ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι υπάλληλοι.


Μάλιστα, έκανε γνωστό, ότι οι σύλλογοι των εργαζομένων και οι επιστημονικοί φορείς, με έγγραφα που έστειλαν, μίλησαν για αιφνιδιασμό, και προσχηματικό διάλογο, καταθέτοντας εκ μέρους τής παράταξης, την πρόταση για συζήτηση του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση, ώστε να διαμορφωθεί μία τελική πρόταση αποδεκτή από όλους.


Από την πλευρά της η κα Χρύσα Καραγιάννη, επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» είπε, ότι όλοι θέλουν το καλό της περιφέρειας και ειδικά των υπαλλήλων που εργάζονται σε μία υποστελεχωμένη περιφέρεια. Μάλιστα, ζήτησε να ξεκινήσει από το μηδέν ένας διάλογος, τονίζοντας, ότι η διαβούλευση ήταν ελλιπής. «Το σχήμα που προτείνετε, ξαναφέρνει ένα μοντέλο συγκεντρωτισμού, δεν συμβάλλει στην αποκέντρωση και έχει αστοχίες. Υπάρχει χρόνος για να βελτιωθεί κι άλλο», δήλωσε.


Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση στο Νότιο Αιγαίο», κος Γιάννης Αγγέλου, αφού υπογράμμισε ότι η χθεσινή μέρα άνηκε στους εργαζόμενους, δήλωσε ότι ήταν αυτοί που έπρεπε να μιλήσουν.


Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο κος Νίκος Κακαβάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, ο οποίος δήλωσε, ότι ο νέος Οργανισμός είναι ένα τερατούργημα για τις γεωτεχνικές υπηρεσίες, προσθέτοντας, ότι στις παρατηρήσεις έκτασης 7 σελίδων που κατέθεσε η Ομοσπονδία, δεν υπήρξε καμία απάντηση από την περιφέρεια. Μάλιστα είπε, ότι από τον Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες με την κατάθεση προσφυγής, τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση όσο και στο ΣτΕ, λέγοντας ότι θα δικαιωθούν. «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα», είπε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας παράλληλες βαριές εκφράσεις, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος είπε: «Σου επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς, εδώ θα μάθεις να σέβεσαι».


Από την πλευρά του, ο κος Γιάννης Γιωτάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων,είπε, ότι ο νέος Οργανισμός δε λαμβάνει υπόψη τη νησιωτικότητα, δεν έχει υποβληθεί μελέτη σκοπιμότητας, ενώ δε γίνονται ενέργειες για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης και ζήτησε την απόσυρση του θέματος.


Πρέπει να σημειωθεί, ότι το σχέδιο του νέου Οργανισμού πέρασε κατά πλειοψηφία, καθώς οι τρεις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο, το καταψήφισαν.

Διαβάστε ακόμη

Ανασυγκροτήθηκε το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων

Σε Διεθνές Βυζαντινομουσικολογικό Συνέδριο πρωτοψάλτης της Ρόδου

Λειτουργεί (επιτέλους) ιατρείο στην Ακρόπολη της Λίνδου

Κ. Νικολαΐδου: Είναι πολιτική απόφαση του περιφερειάρχη να ενσωματωθούν οι προκλήσεις της εποχής στο Οργανόγραμμα της ΠΝΑι

Κατά της προτεινόμενης τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η παράταξη της Χρύσας Καραγιάννη

Συνάντηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νότιας Δωδεκανήσου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συνάντησε χθες στο Δημαρχείο ο Αλέξανδρος Κολιάδης

Εργολάβοι διεκδικούν 1,7 εκατομμύρια ευρώ από τη ΔΕΥΑΡ χωρίς να υπάρχουν συμβάσεις