Το Καζούλλειο Γυμνάσιο ρίχνει τίτλους τέλους για το πρόγραμμα «Παιδαγωγικά εργαλεία για ένα σχολείο συμπερίληψης»

Το Καζούλλειο Γυμνάσιο ρίχνει τίτλους τέλους για το πρόγραμμα «Παιδαγωγικά εργαλεία για ένα σχολείο συμπερίληψης»

Το Καζούλλειο Γυμνάσιο ρίχνει τίτλους τέλους για το πρόγραμμα «Παιδαγωγικά εργαλεία για ένα σχολείο συμπερίληψης»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1043 ΦΟΡΕΣ

Η 6η και τελευταία μετακίνηση, στο πλαίσιο του γαλλόφωνου προγράμματος Erasmus ΚΑ 220–SCH-000085014 πραγματοποιήθηκε στο Ploesti της Ρουμανίας στο Γυμνάσιο Grigori Moisil. Το Καζούλλειο Γυμνάσιο εκπροσωπήθηκε από τη διευθύντρια κα Κακογιάννη, τη συντονίστρια του προγράμματος κα Ξηροταγάρου, την κα Αμπατζίδου, την κα Γιαννίκη, την κα Παζαρά και την κα Σδρέγα.

Το Καζούλλειο Γυμνάσιο, αναφέρει περί του ανωτέρω προγράμματος, τα ακόλουθα, σε ανακοίνωσή του:

«Το διετές πρόγραμμα με θέμα την παιδαγωγική της συμπερίληψης και τα εργαλεία της εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2022. Συντονιστικό σχολείο ήταν το Collège de l’Alaric που βρίσκεται στο γαλλικό νότο και εταίροι 5 γυμνάσια από κάθε γωνιά της Ευρώπης: Ρόδο, Αζόρες, Σουηδία, Πολωνία και Ρουμανία.

Έκτοτε, υλοποιήθηκαν 6 μετακινήσεις, κατά τις οποίες οι εταίροι έκαναν παιδαγωγικές παρατηρήσεις μέσα στις τάξεις, παρακολούθησαν διαλέξεις, εργαστήρια και σεμινάρια που αφορούσαν τεχνικές και καλές πρακτικές συμπερίληψης.

Κάθε μια από τις 6 μετακινήσεις εντάχθηκε στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της εκπαιδευτικής μας κοινότητας να ενισχύσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες των εκπαιδευτικών και υλοποιήθηκε γύρω από έναν θεματικό άξονα: στο Capendu της Γαλλίας το θέμα ήταν παιχνιδοποίηση στην εκπαίδευση, στις Αζόρες η διαμόρφωση της σχολικής τάξης, στην Σουηδία η τέχνη και το περιβάλλον στην εκπαίδευση, στην Ελλάδα η παιδαγωγική πρότζεκτ και η διαθεματικότητα, στην Πολωνία τα ψηφιακά εργαλεία στην εκπαίδευση και στη Ρουμανία η δια βίου μάθηση.

Ένα από τα κύρια σημεία του προγράμματος ήταν η ανάπτυξη ενός ψηφιακού ιστότοπου με τη μορφή αποθετηρίου που περιέχει διδακτικούς πειραματισμούς, φύλλα εργασίας, στρατηγικές και καλές πρακτικές για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών αποκλεισμού.

Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες και ομαδικές εργασίες, οι εκπαιδευτικοί εξοικειώθηκαν με τεχνικές που μπορούν να ενισχύσουν την συμμετοχή όλων των μαθητών, ανεξαρτήτως των ιδιαιτεροτήτων τους.

Επίσης, συζητήθηκαν μέθοδοι για την καλλιέργεια ενός φιλόξενου και συμπεριληπτικού σχολικού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 6ης κινητικότητας, οι Ρουμάνοι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν μια ιδιαίτερη σχολική τάξη που βρίσκεται μέσα σε ένα κήπο και μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες που βοηθούν τους μαθητές να χαμηλώσουν το συναισθηματικό φίλτρο επίδρασης, σύμφωνα με τη θεωρία του Krashen και να μάθουν αποτελεσματικότερα, δρώντας μέσα σε μια σχολική κοινότητα.

Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν επίσης διάφορα σχολεία στο Ploesti, όπου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των ειδικών σχολείων στη Ρουμανία. Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε η υλικοτεχνική υποδομή αλλά και ο αριθμός και η εξειδίκευση των ειδικών παιδαγωγών.

Τέλος, την τελευταία ημέρα του προγράμματος, οι 35 εκπαιδευτικοί της ομάδας Erasmus παρακολούθησαν ημερίδα με θέματα τις ευκαιρίες και δυνατότητες που προσφέρουν τα προγράμματα e-twinning στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Η 6η μετακίνηση στο Ploesti ολοκληρώθηκε με επιτυχία, σηματοδοτώντας το τέλος του διετούς προγράμματος. Η πλούσια επιμορφωτική εμπειρία άφησε στους συμμετέχοντες νέες γνώσεις και έμπνευση για την εφαρμογή καλών πρακτικών στην καθημερινή εκπαιδευτική πράξη.

Τα προγράμματα Erasmus συνεχίζουν να αποτελούν έναν σημαντικό πυλώνα για την προαγωγή της διαρκούς επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών και την ενίσχυση της ποιότητας της εκπαίδευσης στην περιοχή μας.

Διαβάστε ακόμη

Σημαντικές οι επιτυχίες των μαθητών του Μουσικού Σχολείου της Ρόδου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Βιωματικές Δράσεις και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Ρόδου: Συγχωνεύσεις και υποβιβασμοί σχολείων

Αντιπροσωπεία του Καζουλλείου – 2ου ΓΕΛ Ρόδου στη Σεβίλλη της Ισπανίας

Εξαιρετικές επιδόσεις στο 3ο ΓΕΛ Ρόδου «Καπνοβιομηχανία»

Σε τμήματα ΑΕΙ μπορούν να καταταγούν οι απόφοιτοι της ΑΣΤΕΡ

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Σωτήρη-Βασίλη Παπαντωνίου για την επιτυχία του στις πανελλαδικές εξετάσεις

5ο «Μικρό Θερινό» των αποφοίτων του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου στην Κάλυμνο