Πάνω από 10.000 επισκέπτες και κάτοικοι της Κω μετακινούνται απόψε σε ασφαλή σημεία

Πάνω από 10.000 επισκέπτες και κάτοικοι της Κω μετακινούνται απόψε σε ασφαλή σημεία

Πάνω από 10.000 επισκέπτες και κάτοικοι της Κω μετακινούνται απόψε σε ασφαλή σημεία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2287 ΦΟΡΕΣ

Σκληρή μάχη θα δώσουν απόψε πυροσβέστες και εθελοντές με το μέτωπο της φωτιάς που μαίνεται στην Κω. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά κατευθύνεται από την Καρδάμαινα με κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά.

Νωρίτερα, προηγήθηκε η εκκένωση του χωριού Καρδάμαινα και των περιοχών δυτικά αυτού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για 12.000-14.000 άτομα που μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται στην Αντιμάχεια. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει να ανοίγουν χώροι και προς το Πυλί για να φιλοξενήσουν απόψε όσους χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τα καταλύματα στα οποία διέμεναν. 

Γ. Παππάς, βουλευτής Δωδεκανήσου: Η νύχτα είναι δύσκολη

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Παππάς, αναφέρει σχετικά με τις επιχειρήσεις συντονισμού τα εξής:

Από νωρίς το απόγευμα, βρίσκομαι στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, όπου ενημερώνομαι για το συντονισμό και την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κω από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια,τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, κ. Ευάγγελο Τουρνά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Παπαγεωργίου και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια.

 

Στο νησί επιχειρούσαν μέχρι τη δύση του ηλίου , πέραν των επίγειων δυνάμεων, 6 Air Tractors , 2 ελικόπτερα, ενώ νωρίς το απόγευμα στάλθηκαν από τη Ρόδο, πυροσβεστικά οχήματα και δασοκομμάντος.

Η νύχτα είναι δύσκολη, με όλες τις επίγειες δυνάμεις να βρίσκονται στη μάχη της κατάσβεσης, ενώ τα εναέρια μέσα θα ξεκινήσουν τις ρίψεις με το πρώτο πρωινό φως.Ο συντονισμός με τις τοπικές αρχές, τον Δήμαρχο κ. Θεοδόση Νικηταρά, την Έπαρχο, κα Κωνσταντίνα Σβύνου, τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, κ. Σταμάτη Καμπούρη, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, κ. Παναγιώτη Αβρίθη και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Καρδαμαίνων, κ. Γιώργο Ψύρρη, είναι συνεχής.Η Καρδάμαινα έχει εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους, με τους επισκέπτες και τους κατοίκους να μεταφέρονται προς τα σχολεία της Αντιμάχειας.

Έπειτα απο συντονισμό με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο Λ.Σ Γιώργο Αλεξανδράκη, τον Διοικητή της 8ης ΠΕΔΙΛΣ, Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ Γιάννη Δελλή, και τον Λιμενάρχη Κω, Αντιπλοίαρχο Λ.Σ Πέτρο Μαλούκο, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και ημερόπλοια, ενώ έπειτα από επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, κα Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, βρίσκονται σε ετοιμότητα και ξενοδοχειακές μονάδες, ώστε να φιλοξενήσουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες από την Καρδάμαινα.

Θέλω να ευχαριστήσω τους δεκάδες Κώους εθελοντές που έσπευσαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση αλλά και να μεταφέρουν τρόφιμα και νερά σε όσους απομακρύνθηκαν από την Καρδάμαινα και σε όσους δίνουν μάχη με τις φλόγες.Ελπίζουμε ότι το πρωί, με τη συνδρομή και των εναέριων μέσων, η πυρκαγιά θα περιοριστεί και οι δύσκολες ώρες για το νησί της Κω θα τελειώσουν. 

Υπενθυμίζουμε, επίσης, πως νωρίτερα ο δήμαρχος Κω απηύθυνε έκκληση προς συμπολίτες μας και εθελοντικές ομάδες, για να συνδράμουν στο έργο της Πολιτικής Προστασίας.

Γ. Χατζημάρκος: Η Κως δοκιμάζεται

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με ανακοίνωσή του στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει:

Η Κως δοκιμάζεται. Ο κρατικός μηχανισμός, στο σύνολο του και με την πολύτιμη συνδρομή εθελοντών, δίνει την μάχη της κατάσβεσης. Ταυτόχρονα, μεταφέρονται οι επισκέπτες σε ασφαλείς χώρους.Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι σε άμεση επικοινωνία τόσο κεντρικά όσο και τοπικά, με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, συνδράμοντας το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και του Δήμου Κω που έχει το πρόσταγμα της Πολιτικής Προστασίας.Κύριο μέλημα, η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι αυτό που μετράει πάνω απ´ όλα αυτές τις δύσκολες ώρες.Με ψυχραιμία, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα η Κως θα βγεί νικήτρια και από αυτήν τη μεγάλη πρόκληση. Είμαστε όλοι δίπλα της! 

Σε ετοιμότητα η ΕΘΟΜΑΚ Σαλάκου

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Σαλάκου από το νησί μας, για να συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς όπως γνωστοποίησαν με την ακόλουθη ανάρτηση:

Η ομάδα μας είναι έτοιμη να συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κω , με ένα όχημα και το ανάλογο πλήρωμα.Αναμένουμε οδηγίες, καλή δύναμη σε όλους τους συναδέλφους που επιχειρούν

Διαβάστε ακόμη

Στις 160.000€ το ποσό για την πυροπροστασία της Κω

Το Λιμενικό Σώμα συντόνισε την επιβίβαση σε τουριστικά πλοία εξαιτίας της πυρκαγιάς στην Κω

Φωτιά στην Κω: Πυροσβέστες δέχονται τα χειροκροτήματα των κατοίκων – «Για όσο χρειαστεί…» (βίντεο)

Από δύσβατο σημείο ξεκίνησε η φωτιά που αναστάτωσε την Κω

Πέντε συλλήψεις για ναρκωτικά

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω λόγω της πυρκαγιάς!

Συνελήφθησαν στην Κω δύο ημεδαποί για κατοχή, διακίνηση ναρκωτικών και καλλιέργεια κάνναβης

Δραματική έκκληση του δημάρχου Κω