Νίκος Λυμπερόπουλος: Aσυνείδητοι καθαρίζουν τα οικόπεδά τους και πετάνε τα σκουπίδια στα ρέματα

Νίκος Λυμπερόπουλος: Aσυνείδητοι καθαρίζουν  τα οικόπεδά τους και πετάνε τα σκουπίδια στα ρέματα

Νίκος Λυμπερόπουλος: Aσυνείδητοι καθαρίζουν τα οικόπεδά τους και πετάνε τα σκουπίδια στα ρέματα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1250 ΦΟΡΕΣ

Στο σοβαρό ζήτημα της ανεύθυνης συμπεριφοράς μερίδας συμπολιτών μας, που βρίσκοντας την εύκολη λύση, ρίχνουν τα απορρίμματα, τα κλαδέματα και όλα τα υλικά από τους καθαρισμούς των οικοπέδων τους σε ρέματα που έχουν ήδη καθαρισθεί από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αναφέρθηκε μιλώντας στον Real Voice 99.5 ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Νίκος Λυμπερόπουλος.

Ο κ. Λυμπερόπουλος μιλώντας στο Πρωινό Εξπρές και τη Ρένα Παυλάκη, τόνισε ότι «με έκπληξη σε ρέματα που έχουν καθαριστεί, από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μηχανικοί της Υπηρεσίας μας διαπίστωσαν σωρούς από κλαδιά, καλάμια, φύλλα, ξερά χόρτα, αναμεμειγμένα με μπάζα που προφανώς προήλθαν από προϊόντα καθαρισμού των οικοπέδων από συμπολίτες μας που προχώρησαν σε καθαρισμό των οικοπέδων τους για να μην τους επιρρίψουν και τα σχετικά πρόστιμα, αλλά προτίμησαν να τα απορρίψουν στα γειτονικά ρέματα ως μία εύκολη καταρχήν λύση. Η διαδικασία σε ό,τι αφορά τους καθαρισμούς των οικοπέδων προβλέπει προφανώς, ότι είναι ευθύνη του ιδιώτη να προχωρήσουν σε απομάκρυνση οποιουδήποτε υλικού μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά ως προληπτικό μέτρο.

Εξ όσων γνωρίζω, γιατί δεν είναι αρμοδιότητα της ΠΝΑΙ, αυτά συγκεντρώνονται από τους ιδιώτες είτε με ίδια μέσα, είτε αναθέτοντας σε κάποιον εργολάβο να το κάνει και στη συνέχεια σε συνεργασία είτε με το δήμο, είτε οι ίδιοι, μπορούν και τα απορρίπτουν σε ΧΥΤΑ, είτε σε μονάδες αποβλήτων εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό θέλω να το τονίσω, είναι άλλο πράγμα η αντιπλημμυρική και κι άλλο πράγμα η αντιπυρική προστασία σε ό,τι αφορά τα ρέματα. Ως περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουμε την αρμοδιότητα και την ευθύνη να καθαρίσουμε τα ρέματα, προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η ομαλή επιφανειακή απορροή των υδάτων.


Είναι άλλη εργασία αυτή που γίνεται στο πλαίσιο ενός καθαρισμού ρεμάτων για αντιπλημμυρική προστασία, γιατί το λέω αυτό, γιατί π.Χ. σε πρανή της κοίτης του ρέματος ,όταν έχουμε χαμηλή βλάστηση δεν χρειάζεται να καθαριστεί και μάλιστα όχι μόνο δεν χρειάζεται, καλό είναι να αποφεύγεται να καθαριστεί, γιατί με αυτό τον τρόπο μπορεί να διαταράξουμε τη συνοχή του φυσικού εδάφους, κάτι το οποίο προφανώς δεν συνίσταται σε μία διαδικασία αντιπυρικής προστασίας. Το τονίζω αυτό για να τονίσω, ότι η ΠΝΑΙ καθαρίζει τα ρέματα για την αντιπλημμυρική προστασία».


Ο κ. Λυμπερόπουλος πρόσθεσε επιπλέον ότι «στο πλαίσιο λοιπόν αυτό η περιφερειακή έχει αναπτύξει ένα τεράστιο πρόγραμμα καθαρισμού ρεμάτων σε όλο το Νότιο Αιγαίο και με ένα προγραμματισμό ανά περιοχή προχωράμε και σε συγκεκριμένα τμήματα ρεμάτων που έχουμε ήδη προσδιορίσει από προηγούμενα έτη ως επικίνδυνα και κάνουμε απομάκρυνση των φερτών υλικών, των κλαδιών και τα λοιπά.


Στα ρέματα αυτά που έχουν ήδη καθαριστεί πρόσφατα μηχανικοί διαπίστωσαν σωρεία κλαδιών κ.λπ. Ποιο είναι το πρόβλημα; Πέρα από μία καινούργια εστία κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών που οι ίδιοι οι πολίτε, προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα, προκαλούν, μεγαλώνει ο κίνδυνος σε σχέση με την φυσική βλάστηση εντός των ρεμάτων λόγω της παράσυρσης αυτών των απορριμμάτων, διότι σε μία συνήθη ροή ρέματος αυτά θα παρασυρθούν και θα φράξουνε τους οχετούς, θα φράξουν τα τεχνικά και θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα.

Η εμπειρία μάς δείχνει ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, όλο το καλοκαίρι δεν έχουμε σταματήσει να εκτελούμε τους καθαρισμούς των ρεμάτων, στο πλαίσιο των προληπτικών δράσεων ενόψει της χειμερινής περιόδου. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς έχουμε ήδη ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό με συγκεκριμένες περιοχές και όταν είμαστε εφησυχασμένοι ότι μία περιοχή είναι ήδη καθαρισμένη, δεν προχωράμε σε καινούργια αυτοψία”, είπε μεταξύ άλλων.

Πηγή: RealVoice.gr

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Περιφερειακή Επιτροπή

Βάιος Καλοπήτας: Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται restart

Πρόγραμμα «Αθηνά»: Δωρεάν στέγαση για φοιτήτριες στην Αθήνα

Ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο της Κατάνια για δεκάδες επιβάτες που ήθελαν να έρθουν στη Ρόδο

Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κυκλάδων: «Στο κενό θα πέσει η προσπάθεια κάποιων γνωστών – αγνώστων»

Προγραμματική σύμβαση για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Τη Ρόδο θα επισκεφθεί ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος

«Ντροπιαστική και απαράδεκτη η κατάσταση στις δημόσιες τουαλέτες»