Έρχεται το ψηφιακό τέλος συναλλαγής - Τέλος εποχής για πάνω από 600 τέλη χαρτοσήμου

Έρχεται το ψηφιακό τέλος συναλλαγής - Τέλος εποχής για πάνω από 600 τέλη χαρτοσήμου

Έρχεται το ψηφιακό τέλος συναλλαγής - Τέλος εποχής για πάνω από 600 τέλη χαρτοσήμου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 645 ΦΟΡΕΣ

Το τέλος χαρτοσήμου, το οποίο επιβλήθηκε πριν από σχεδόν 100 χρόνια, επιβαρύνει σήμερα πάνω από 600 συναλλαγές και συμβάσεις , γίνεται ψηφιακό, εκσυγχρονίζεται ενώ για ορισμένες συναλλαγές καταργείται.

Μετά τις αλλαγές θα απομείνουν 29 περιπτώσεις τελών ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2025. Μεταξύ αυτών που καταργούνται είναι το χαρτόσημο άδεια γάμου, που σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ, έκδοσης οικοδομική άδειας που ανέρχεται σε 2 τοις χιλίοις επί του προϋπολογισμού του έργου, στις πράξεις διαζυγίου, στην έκδοση άδειας για την άσκηση επαγγέλματος που σήμερα ανέρχεται τα 30 ευρώ και άδεια λειτουργίας τουριστικών γραφείων που ανέρχεται στα 145 ευρώ.

Ο μετασχηματισμός του χαρτοσήμου σε «ψηφιακό τέλος συναλλαγής» είναι έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Συμφωνα με τον σχεδιασμό μέχρι το τέλος του έτους θα δημιουργηθεί μία νέα πλατφόρμα και ο πολίτης θα βρίσκει ποιο τέλος συναλλαγής αντιστοιχεί στην περίπτωση και θα πληρώνει το σχετικό ποσό. Το νέο τέλος συναλλαγής θα είναι ψηφιακό και θα αποδίδεται στο δημόσιο μέσω της ΑΑΔΕ τον επόμενο μήνα από την ημερομηνία της πράξης.

Συνολικά,οιαλλαγές που θα επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μεταξύ των άλλων θα προβλέπουν:

Την αντικατάσταση του τέλους χαρτοσήμου από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών».

Την εφαρμογή του «ψηφιακού τέλους συναλλαγών» σε όλες τις συναλλαγές, ανεξάρτητα αν είναι έγγραφες ή είναι ηλεκτρονικές/ψηφιακές συμφωνίες.

Την επιβολή του «ψηφιακού τέλους συναλλαγών» και σε συναλλαγές μεταξύ φορολογουμένων που έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, αλλά υπογράφουν στο εξωτερικό τη συμφωνία ή το συμβόλαιο. Σήμερα η συγκεκριμένη συμφωνία εξαιρείται από το τέλος χαρτοσήμου.

Η συναλλαγή στην Ελλάδα, μεταξύ φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής θα απαλλάσσεται από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών». Σήμερα η ίδια συναλλαγή επιβαρύνεται με τέλος χαρτοσήμου.

Θα εξαιρεθούν από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών», τα «χρησιδάνεια», μεταξύ επιχειρήσεων που αφορούν βασικά στην ενοικίαση εξοπλισμού π.χ. ψυγεία κ.λπ.

Το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών» θα επιβαρύνει τα μισθώματα επαγγελματικής στέγης, επί των οποίων σήμερα επιβάλλεται το τέλος χαρτοσήμου. Θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται τα ενοίκια κατοικιών από το «ψηφιακό τέλος συναλλαγών», όπως άλλωστε απαλλάσσονται και από το τέλος χαρτοσήμου.

Παραμένουν οι τέσσερις συντελεστές που υπάρχουν σήμερα και συγκεκριμένα 0,3%, 1,2%, 2,4 και 3,6%.

Πηγή: imerisia.gr

 

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Περιφερειακή Επιτροπή

Βάιος Καλοπήτας: Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται restart

Πρόγραμμα «Αθηνά»: Δωρεάν στέγαση για φοιτήτριες στην Αθήνα

Ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο της Κατάνια για δεκάδες επιβάτες που ήθελαν να έρθουν στη Ρόδο

Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κυκλάδων: «Στο κενό θα πέσει η προσπάθεια κάποιων γνωστών – αγνώστων»

Προγραμματική σύμβαση για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Τη Ρόδο θα επισκεφθεί ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος

«Ντροπιαστική και απαράδεκτη η κατάσταση στις δημόσιες τουαλέτες»