Βιωματικές Δράσεις και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Βιωματικές Δράσεις και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Βιωματικές Δράσεις και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 929 ΦΟΡΕΣ

Πρόσφατα, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σε μια βιωματική δράση καθαρίζοντας την παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο Mitsis Selection Alila, ένα ξενοδοχείο που ξεχωρίζει για τις φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές του και είναι ένα ζωντανό παράδειγμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών του.

Πιο συγκεκριμένα, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών, περί της ανωτέρω περιβαλλοντικής δράσης, την οποία πραγματοποίησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Σχολείου, αναφέρει τα εξής:

«Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του ξενοδοχείου Mitsis Selection Alila είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων. Με συστήματα ανακύκλωσης νερού και τη χρήση φυτών που απαιτούν λιγότερο νερό, το ξενοδοχείο καταφέρνει να εξοικονομεί πολύτιμους φυσικούς πόρους, ενώ οι καλεσμένοι μπορούν να απολαύσουν άριστης ποιότητας νερό χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Τα ελληνικά εστιατόρια των ξενοδοχείων του Ομίλου περιλαμβάνουν πιάτα με μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα, παρασκευασμένα με βιολογικά υλικά τοπικών παραγωγών και μηδενικά απόβλητα κατά την προετοιμασία τους.

Τέλος, συνεργάζεται με την WWF Ελλάς για τα καινοτόμα προγράμματα "Υιοθετήστε Μια Παραλία" και "Hotel Kitchen" με στόχο την παρακολούθηση της παράκτιας ρύπανσης και τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων, αντίστοιχα.

Η δράση, στην οποία συμμετείχαν η Ε’ και η ΣΤ’ τάξη του 1ου Δ.Σ. Καλυθιών ξεκίνησε νωρίς το πρωί, όταν φτάσαμε στην παραλία και οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου, μας προμηθεύσανε με γάντια, σακούλες απορριμμάτων και άλλα απαραίτητα εργαλεία.

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν ήταν ο κ. Μανώλης Κορονέλλος υποδιευθυντής - δάσκαλος της ΣΤ1 τάξης, η κα Σταματία Σωτηράκη δασκάλα της ΣΤ2 τάξης, η κα Ισιδώρα Ζήκου δασκάλα της Ε1 τάξης, η δασκάλα της πληροφορικής κα Χριστίνα Καλογήρου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Παναγιώτης Μανιάς και η διευθύντρια του σχολείου κα Ελένη Μπύρου.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στην πολύτιμη βοήθεια του κ. Κυριάκου Στατιού, σχολικού τροχονόμου του σχολείου μας που πάντα συμμετέχει στις δράσεις μας.

Αυτή η εμπειρία μας έδωσε την ευκαιρία να αντιληφθούμε πόσο σημαντική είναι η προστασία του περιβάλλοντος και πόσο πολύτιμη είναι η συμβολή μας σε αυτή την προσπάθεια.

Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και των υπεύθυνων του ξενοδοχείου, χωριστήκαμε σε ομάδες και αρχίσαμε να καθαρίζουμε την παραλία από τα σκουπίδια και τα απορρίμματα.

Η βιωματική μάθηση, μέσω δράσεων όπως αυτή, μας διδάσκει με άμεσο και πρακτικό τρόπο τις συνέπειες της ρύπανσης και τη σημασία της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Κατανοήσαμε πόσο εύκολα μπορεί να επιβαρυνθεί το οικοσύστημα από την ανθρώπινη δραστηριότητα και πόσο δύσκολο είναι να αποκατασταθεί η ζημιά.

Μέσα από αυτή την εμπειρία, ενισχύσαμε την αίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στο περιβάλλον και κατανοήσαμε πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή όλων μας για να επιτευχθεί μια βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε τέτοιες δράσεις και να προωθούμε την περιβαλλοντική εκπαίδευση στις κοινότητές μας.

Η βιωματική μάθηση, μέσω δράσεων όπως ο καθαρισμός της παραλίας, είναι απαραίτητη για την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των νέων σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ελπίζουμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα συνεχίσουν να ενθαρρύνονται και να υποστηρίζονται, ώστε να χτίσουμε ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Λευτέρη Τσουκαλά, General Manager, τον κ. Ηλία Κασιώτη, Room Division Manager, τον κ. Γιώργο Βόλα, Deputy Hotel Manager, την κα Ευσταθία Σφυράκη και τη Βιτάλια Δέσποινα Αργκάτου για την πολύτιμη βοήθειά τους και τη ζεστή φιλοξενία τους.

Ευχόμαστε να συνεχίσουμε να έχουμε μια καλή συνεργασία με τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων του σχολείου μας».

Διαβάστε ακόμη

Απαξιώνονται στη Ρόδο οι μαθητές των ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων

Σημαντικές οι επιτυχίες των μαθητών του Μουσικού Σχολείου της Ρόδου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Ρόδου: Συγχωνεύσεις και υποβιβασμοί σχολείων

Αντιπροσωπεία του Καζουλλείου – 2ου ΓΕΛ Ρόδου στη Σεβίλλη της Ισπανίας

Το Καζούλλειο Γυμνάσιο ρίχνει τίτλους τέλους για το πρόγραμμα «Παιδαγωγικά εργαλεία για ένα σχολείο συμπερίληψης»

Εξαιρετικές επιδόσεις στο 3ο ΓΕΛ Ρόδου «Καπνοβιομηχανία»

Σε τμήματα ΑΕΙ μπορούν να καταταγούν οι απόφοιτοι της ΑΣΤΕΡ

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Σωτήρη-Βασίλη Παπαντωνίου για την επιτυχία του στις πανελλαδικές εξετάσεις