Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τα οικονομικά του δήμου Ρόδου

Συνεχίζονται οι προσπάθειες  για τα οικονομικά του δήμου Ρόδου

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τα οικονομικά του δήμου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 529 ΦΟΡΕΣ

Θετικά έχει απαντήσει στον δήμο Ρόδου μία συστημική τράπεζα για επιπλέον δάνειο ύψους εννιάμισι εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο δεν επιθυμεί να καταφύγει στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Κώστα Χαλκιά, ο οποίος κάνοντας γνωστό αυτό, θέλησε να καταρρίψει την αντίθετη άποψη για την εικόνα του δήμου και είπε ότι από εδώ και πέρα θα προχωρήσουν «βλέποντας και κάνοντας».

Σε δηλώσεις του χθες, ο αντιδήμαρχος, ερωτηθείς σχετικά με την οικονομική κατάσταση του δήμου αυτή τη στιγμή, καταρχάς είπε, ότι ο δήμος έχει μία πλεονασματική χρήση μέσα στο 2024. Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι φροντίζουν τα έσοδα να είναι περισσότερα από τα έξοδα.

Δηλαδή, εξαιτίας του δημοσιονομικού κενού που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια, έχουν προχωρήσει σε μέτρα, προκειμένου να καλύψουν αυτό το κενό. Ένα από αυτά είναι το περίφημο δάνειο από το Ταμείο Δανείων και Παρακαταθηκών, για το οποίο ο έλεγχος της απόφασης από τις υπηρεσίες του έχει ολοκληρωθεί και έχει υποβληθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Όπως έχει τονίσει ξανά όμως, αυτό το δάνειο καλύπτει μόνο μερικώς το άνοιγμα που υπάρχει στον δήμο, αφού το δημοσιονομικό κενό είναι πολύ μεγαλύτερο. Το ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ που εγκρίνει αφορά στην ισοσκέλιση του προϋπολογισμού.

Πέρα από αυτό όμως, υπάρχουν και άλλες ανεξόφλητες υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν με έναν τρόπο μη κανονικό, όπως είπε, και ακόμη και αν οφείλεται σε τυπικές παραλείψεις, πρέπει να βρουν το ισοδύναμο που χρειάζεται, για να εξοφλήσουν και αυτές.

Ένα από τα ισοδύναμα, το έχουν αναφέρει: είναι ο νόμος για τη χρηματοδότηση των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων και έχουν μιλήσει γι’ αυτό. Έτσι, συγκεντρώνονται ήδη οι τελεσίδικες αποφάσεις-αφού το γνώριζαν πριν την έκδοση της απόφασης του Ταμείου.

Στον βαθμό που έχουν βρει ένα ισοδύναμο και με το δάνειο, απομένει και ένα άλλο ποσό που αφορά σε ποσά που οφείλονται και έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό κ.λπ. που αυτά μόνο είναι πάνω από 8 εκατ. ευρώ, για τα οποία έχουν εκδοθεί τιμολόγια έχουν κατατεθεί στον δήμο και υπάρχει διεκδίκησή τους. Και αυτά είναι προ των πυλών.

Ευτυχώς-συνέχισε-τα έχουν διακρίνει αρκετά νωρίς αυτά και επειδή είχαν απευθυνθεί και στις συστημικές τράπεζες και μάλιστα έκανε γνωστό, ότι έχουν πάρει μία θετική απάντηση από τράπεζα για δάνειο ύψους επίσης 9,5 εκατ. ευρώ. Και σ’ αυτό το σημείο είπε με νόημα ο κ. Χαλκιάς: «Άρα, λοιπόν, δεν ισχύει ότι μας έκλεισαν τις πόρτες. Όποιος το έλεγε μάλλον…δεν ήξερε τι έλεγε. Και δεν είναι η πρώτη φορά που αυτοί που τα λένε δεν ήξεραν τι έλεγαν και δεν ξέρουν τι λένε».

Όπως είπε, υπήρχε λανθασμένη προσέγγιση από την άλλη πλευρά, ότι αν αναφέρεσαι στο πρόβλημά σου και δεν ωραιοποιείς τις καταστάσεις, δεν θα πάρεις δάνειο από τράπεζες. «Εμείς είμαστε της άποψης ότι είσαι ειλικρινής πρώτα σε σένα στους συμπολίτες σου και στους τρίτους που συναλλάσσεσαι. Αντίθετα, όταν δουν ότι αυτά που λες δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, καθότι πρόκειται για πράγματα που δεν μπορείς να κρύψεις, τότε εκτιμούν την ειλικρίνεια, όπως και την ικανότητά σου να ανταποκριθείς στο μέλλον».

Είπε, λοιπόν, ότι αυτό θα το εξετάσουν με προσοχή γιατί βλέπουν τι έχει να εισπράττει ο δήμος τελεσίδικα, εξετάζουν την αναπροσαρμογή κάποιων πραγμάτων, όπως είπε χαρακτηριστικά και «δεν κοιτάμε μόνο πώς να δανειστούμε. Κοιτάμε και πώς θα αυξήσουμε τα έσοδα», βλέπουν τι λείπει και πώς μπορεί να καλυφθεί από αυτά και αν δουν ότι δεν μπορεί ο δήμος να ανταπεξέλθει βραχυπρόθεσμα, δεν αφήνουν απλήρωτο τον κόσμο, αλλά δανείζονται για να είναι συνεπής ο δήμος στις υποχρεώσεις του. Έτσι, αν χρειαστεί, θα επανέλθουν με ένα τέτοιο αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο.

«Βλέποντας και κάνοντας» λοιπόν από εδώ και πέρα αφού, αν χρηματοδοτηθεί πολύ μεγάλο μέρος των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, δεν θα επιδιώξουν ένα δάνειο γι’ αυτά τα ποσά.

Για τα καταστήματα στον αιγιαλό
Ερωτηθείς ακόμη σχετικά με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιούνται στην παραλία, σχετικά με εκείνο που σφράγισε ο δήμος και υπήρξαν αντιδράσεις αλλά και διαμαρτυρίες από τους εργαζόμενους και τον επιχειρηματία, ο αντιδήμαρχος καταρχάς επισήμανε, ότι ο επιχειρηματίας υπέβαλε ένα αίτημα προς τον δήμο και είναι υποχρεωμένοι να το εξετάσουν-δίχως να προκαταλάβουν θετικά ή αρνητικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου (σ.σ. Διεύθυνση Πολεοδομίας και Νομική Υπηρεσία) να δουν αυτά τα οποία αναφέρει ο επιχειρηματίας και αν υπήρχε εισήγηση και ήταν πλήρης, θα την ακολουθούσαν. Μέχρι σήμερα, όπως είπε, οι Υπηρεσίες δεν έχουν γνωμοδοτήσει για κάτι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε, δηλαδή το κατάστημα παραμένει στο καθεστώς σφράγισης και εννοείται ότι οποιοδήποτε αίτημα υποβληθεί στο μέλλον θα το εξετάζουν.

Στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος θέλησε να κάνει μία πιο πολιτική τοποθέτηση για το πώς χειρίζεται ο δήμος τα ζητήματα με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν είτε σε παραλιακούς χώρους είτε οπουδήποτε αλλού. Και είπε:
«Δεν είναι ένα ζήτημα για το οποίο καταλείπεται διακριτική ευχέρεια στον δήμο Ρόδου κατά πόσον θα αφήσει ανοιχτό ή θα κλείσει κάποιο κατάστημα.

Οι αρμοδιότητες αυτές τις οποίες συνασκεί ο δήμος Ρόδου είναι δέσμιες», είπε και εξήγησε ότι αν οι προϋποθέσεις του νόμου συντρέχουν για να κλείσει ένα κατάστημα, τότε ο δήμος είναι υποχρεωμένος να το κλείσει ενώ αν συντρέχουν για να μείνει ανοιχτό, «πρέπει να το κάνεις».

Δηλαδή, ο δήμος δεν έχει τα περιθώρια να ασκήσει πολιτική και δήλωσε: «Ξέρω ότι τα προηγούμενα χρόνια ασκούνταν πολιτική πάνω στις πλάτες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις. Αν με ρωτάτε να το σχολιάσω, το θεωρώ λανθασμένο αυτό...».

Είπε ακόμη, ότι δεν βλέπουν κάποια ακαλαίσθητη κατασκευή ούτε κάποια που να υποβαθμίζει την περιοχή, με την έννοια ότι την πλήττει, απλά η νομοθεσία αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους επιχειρήσεις σε παραλιακούς χώρους δεν τις επιτρέπει.

Το θέμα αυτό το έχουν θίξει στην Κεντρική Διοίκηση, διαμηνύοντας ότι είναι υπέρ της προστασίας της κοινοχρησίας του αιγιαλού και της παραλίας, ωστόσο είναι και υπέρ της ισορροπίας που επικρατεί στο ζήτημα το συγκεκριμένο, το οποίο γνωρίζουν ότι είναι ένα ζήτημα που «εξάπτει τα πάθη».

Θεωρούν, ακόμη, ότι οι ακραίες τοποθετήσεις δεν είναι σωστές και είναι υπέρ της ισορροπίας σ’ αυτό το ζήτημα. Δηλαδή, να δοθεί η δυνατότητα σε έναν προορισμό όπως η Ρόδος, να υπάρχουν και τέτοιου είδους επιχειρήσεις, εκεί που επιτρέπεται και βάσει των προδιαγραφών που θα θέσει το κράτος και να λειτουργούν «με μέτρο, με σύνεση».

Ανέφερε, ακόμη, ότι υπάρχει αριθμός επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται σε αιγιαλό και παραλία, οι οποίες δεν πληρούν τους υγειονομικούς όρους λειτουργίας που προβλέπει ο νόμος ή τους πολεοδομικούς είτε τους αρχαιολογικούς. Κάποιες από αυτές έχουν προβεί στη λεγόμενη γνωστοποίηση, δηλαδή στην έκδοση της άδειας που προβλέπεται αυτή τη στιγμή από τον νόμο για να λειτουργούν, η οποία όμως ελέγχεται από τις υπηρεσίες τις αρμόδιες για να ελέγξουν και έχουμε και επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην παραλία, που δεν έχουν μπει καν στη διαδικασία της γνωστοποίησης της δραστηριότητάς τους και λειτουργούν χωρίς άδεια. Εφόσον γίνουν οι έλεγχοι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις θα επιβληθούν κυρώσεις.

Τέλος, ανέφερε, ότι ενεργοποιείται η ομάδα κοινού ελέγχου για την περιοχή μας, την οποία σύστησε ο υπουργός Οικονομικών, με τη συμμετοχή μελών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, από την ΑΑΣΕ, από την ΚΥΔ, με τη συμμετοχή και Εισαγγελέως οριζόμενου κάθε φορά από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτόδικων.

Η ομάδα αυτή θα ξεκινήσει ελέγχους και αν τα ευρήματά της είναι αρνητικά για τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις, τότε θα πρέπει να διακοπεί η λειτουργία τους, κάτι που δεν είναι ωραίο μεσούσης της σεζόν, ωστόσο δεν έχουν κάποια διακριτική ευχέρεια για τις αποφάσεις που θα πάρουν.

Διαβάστε ακόμη

Στα ύψη οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων προς τα νησία μας

Συνεδριάζει την Τετάρτη η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου

Συντάξεις Αυγούστου 2024: Οι ημερομηνίες πληρωμής

Στο φως οι «αθέατοι θησαυροί» από το Αρχαιολογικό της Ρόδου - Από το 500-550 π.Χ.

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις των καταστημάτων στη Ρόδο

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Πογιατζής, σύμβουλος Μαθηματικών κατά το παρελθόν στα Δωδεκάνησα

Σύσκεψη στον δήμο με τους φορείς για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Δεν υπάρχει θέμα στα νησιά μας με απλήρωτους λογαριασμούς από ΕΣΠΑ