Ξηρασία πλήττει τα Βαλκάνια

Ξηρασία πλήττει τα Βαλκάνια

Ξηρασία πλήττει τα Βαλκάνια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 180 ΦΟΡΕΣ

Μια άνευ προηγουμένου ξηρασία πλήττει φέτος το καλοκαίρι χώρες των Βαλκανίων και έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργία τους με ζημίες που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν εφεξής το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Μια άνευ προηγουμένου ξηρασία πλήττει φέτος το καλοκαίρι χώρες των Βαλκανίων και έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργία τους με ζημίες που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν εφεξής το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο καύσωνας, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν ανά περιοχές τους 41 βαθμούς Κελσίου, όπως συμβαίνει στη Βοσνία, η οποία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα καύσωνα εδώ και 120 χρόνια, ήρθε έπειτα από έναν ιδιαίτερα σκληρό χειμώνα, με χαμηλές θερμοκρασίες και ρεκόρ χιονοπτώσεων.

Φέτος το καλοκαίρι, σε μερικές χώρες των Βαλκανίων δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου.

Στη Βοσνία, οι απώλειες που οφείλονται στην ξηρασία στον τομέα των καλλιεργειών υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν μεταξύ του 30 και του 40% της σοδειάς, δήλωσε υπεύθυνος της κρατικής ένωσης γεωργών.

Η συνολική αξία της γεωργικής παραγωγής στη Βοσνία ανέρχεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Δηλαδή οι ζημίες θα ανέλθουν σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ", πρόσθεσε ο υπεύθυνος.

Στην Κροατία, ο αρμόδιος κρατικός γεωργικός οργανισμός υπολογίζει τις ζημίες που οφείλονται στην ξηρασία σε "περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο κούνα (134 εκατομμύρια ευρώ)", σύμφωνα με τον πρόεδρό του.

Στη Σερβία, οι ζημίες που θα προκληθούν από την ξηρασία αποτιμώνται, σύμφωνα με κάποιους πρώτους υπολογισμούς, σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή.

Η σερβική κυβέρνηση υιοθέτησε την Πέμπτη μία σειρά μέτρων, τα οποία αποσκοπούν να βοηθήσουν τους γεωργούς που οι καλλιέργειές τους έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές λόγω της ξηρασίας.

Στο Κόσοβο, οι σοδειές είναι κατά 20% μικρότερες από αυτό που προβλεπόταν, δήλωσε παράλληλα ο πρόεδρος του κοσοβάρικου Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης