Καταδυτικό πάρκο προτείνει για τη Λέρο ο Λιμενάρχης του νησιού

Καταδυτικό πάρκο προτείνει  για τη Λέρο ο Λιμενάρχης του νησιού

Καταδυτικό πάρκο προτείνει για τη Λέρο ο Λιμενάρχης του νησιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 938 ΦΟΡΕΣ

Έγγραφο του κ. Μπιλλήρη Σακελλάριο

Έγγραφο προς το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) απέστειλε ο Λιμενάρχης Λέρου κ. Μπιλλήρης Σακελλάριος, αναφέροντας τα εξής:

1. Όπως προβλέπει ο Κανονισμός 1967/2006 για τα μέτρα διαχείρισης του αλιευτικού πλούτου στη Μεσόγειο, τα λιβάδια της Ποσειδωνίας θεωρούνται, ως γνωστόν, για την υποθαλάσσια ζωή τόσο σημαντικά, όσο τα δάση για τη στεριά, καθώς αποτελούν τόπο διατροφής και αναπαραγωγής για τα θαλάσσια είδη, αποτελούν μάλιστα οικότοπο προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και γι΄ αυτό προστατεύονται τόσο από την εθνική όσο και από την κοινοτική νομοθεσία.

Στην Ελλάδα ελάχιστα λιβάδια έχουν χαρτογραφηθεί με συνέπεια να παραμένουν απροστάτευτα διότι, ελλείψει χαρτογράφησης, επιτρέπεται η αγκυροβολία και η αλιεία με καταστροφικά για την θαλάσσια βλάστηση αλιευτικά εργαλεία.

2. Έχοντας ως δεδομένο τη δραματική μείωση των ιχθυοαποθεμάτων λόγω υπεραλίευσης, ρύπανσης των θαλασσών και της κλιματικής αλλαγής θεωρούμε ότι η προστασία της βιοποικιλότητας αποτελεί μονόδρομο.

Στην θαλάσσια περιοχή Λέρου, Λειψών και παρακείμενων νησίδων (περιοχή NATURA), υπάρχουν αρκετά λιβάδια Ποσειδωνίας και ασβεστολιθικών ροδοφυκών η χαρτογράφηση των οποίων, θα αποτελέσει με την δημιουργία συνδιαχειριζόμενης ζώνης αλιείας, «όαση», με στόχο την «αειφόρο» ανάπτυξη, εφαρμόζοντας κατάλληλους τοπικούς και χρονικούς περιορισμούς.

3. Εφόσον το ΕΛΚΕΘΕ διαθέτει ήδη στοιχεία παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ή εάν προχωρήσετε στο μέλλον στην καταγραφή των λιβαδιών της Ποσειδωνίας-Ροδοφυκών, εισηγούμαστε όπως δοθεί προτεραιότητα στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή που διαθέτει μοναδικά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά.

Μακροπρόθεσμα σας προτείνουμε την δημιουργία ερευνητικού κέντρου στη Λέρο αξιοποιώντας ένα από τα δεκάδες εγκαταλελειμμένα κτήρια της Ιταλική κατοχής, με μικρό κόστος σε συνεργασία με τον Δήμο Λέρου και άλλους φορείς, δίνοντας και το μήνυμα ότι δεν αποτελούμε μια ξεχασμένη γωνιά της Ελληνικής επικράτειας.

4. Ήδη είμαστε σε επικοινωνία και με την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου θαλάσσιας προστασίας «Αρχιπέλαγος» στην Σάμο, με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας των παράκτιων οικοσυστημάτων, με σημαντικές προτάσεις εκ μέρους τους, μία εκ των οποίων αποτελεί η δημιουργία σε συνεργασία με τον Δήμο Λέρου, πολυδύναμου ανοιχτού ενυδρείου με κλείσιμο ενός κόλπου με ειδικά δίχτυα και εμπλουτισμό του με πολλά θαλάσσια είδη, που θα λειτουργήσει ως ερευνητικό θαλάσσιο πάρκο αλλά και ως επισκέψιμο καταδυτικό πάρκο, μία ήπια μορφή εναλλακτικού τουρισμού, πέραν της επιστημονικής διάστασης του εγχειρήματος.

5. Εν αναμονή της απαντήσεώς σας παραμένουμε στην διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση.

Διαβάστε ακόμη

Σε μία εβδομάδα εκτιμά ο δήμαρχος Λέρου ότι θα μεταφέρει νερό στο νησί το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού

Η Μπουρτζού και η Γκιζέμ από την Κωνσταντινούπολη κάνουν τη Λέρο εικαστικό hotspot

Η λειψυδρία «χτυπά» τη Λέρο

Ελεύθεροι οι 4 Παλαιστίνιοι που φωτογράφισαν ναυτική βάση

Λέρος: Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για υπόθεση κατασκοπείας - Συνελήφθησαν 4 αλλοδαποί

Το Αστεροσκοπείο σε Λέρο, Λειψούς και Κάλυμνο

Μ. Κόνσολας: «Τοποθετείται ένας νέος γιατρός με ειδικότητα γενικής ιατρικής στο νοσοκομείο Λέρου»

Πώς ψήφισαν οι πολίτες της Λέρου στις Ευρωεκλογές (τελικό αποτέλεσμα)