Τοπική μαφία και καθεστώς ομερτά στη διαχείριση του δημοτικού φόρου

Τοπική μαφία και καθεστώς ομερτά στη διαχείριση του δημοτικού φόρου

Τοπική μαφία και καθεστώς ομερτά στη διαχείριση του δημοτικού φόρου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 490 ΦΟΡΕΣ

Ξεσπάθωσε χθες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος

Επίθεση στις μέχρι σήμερα δημοτικές αρχές της Ρόδου για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν τα έσοδα από το ΔΗΦΟΔΩ, εξαπέλυσε χτες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

Κληθείς σε συνέντευξη τύπου να τοποθετηθεί επί σχολίων σύμφωνα με τα οποία δημιουργήθηκε εμπλοκή στη χρηματοδότηση του ΠΡΟΤΟΥΡ, λόγω κατάργησης του ΔΗΦΟΔΩ μετά και τις δικές του ενέργειες που προηγήθηκαν στην υπόθεση, ο περιφερειάρχης, έκανε λόγο για «ομερτά» και «τοπική μαφία».

Ο κ. Χατζημάρκος μάλιστα δήλωσε ότι ενώ επανειλημμένως είχε απευθύνει κάλεσμα για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στη λειτουργία του φόρου, εντούτοις δεν βρήκε ανταπόκριση.

Χρησιμοποιώντας σκληρές λέξεις μίλησε για έγκλημα και για καθεστώς μεσαίωνα όταν ο φόρος υπήρχε και μάλιστα τόνισε ότι τελικά από το ΔΗΦΟΔΩ χρηματοδοτούνταν ο ΠΡΟΤΟΥΡ με ένα ελάχιστο ποσοστό και σίγουρα μονοψήφιο νούμερο.

Αναλυτικά ο περιφερειάρχης δήλωσε για το θέμα τα εξής: «Είμαι πολύ περήφανος για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκα από τη θέση που κατείχα τότε και όφειλα να έχω μία συγκεκριμένη λειτουργία, το θέμα του ΔΗΦΟΔΩ. Δεν ήταν ποτέ ζήτημα οικονομικό.
Αφορούσε αντιλήψεις μεθόδους και πρακτικές που πτώχευσαν τη χώρα και κατέστρεψαν έναν ολόκληρο λαό. Ο Μεσαίωνας έχει πολλούς τρόπους να τον εκφράσεις και να τον περιγράψεις.

Εγώ αντιτάχθηκα στο Μεσαίωνα περήφανος για τη μάχη και τον αγώνα που έδωσα και ευτυχής για την κατάληξή του. είμαι ευτυχέστατος για την κατάληξή του. Αποδείχθηκε ξεκάθαρα στο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας ότι ο μεσαιωνικός αυτός φόρος ήταν αντισυνταγματικός.

Αυτό ήταν ένα κοινό μυστικό σε έναν τόπο που η ομερτά είχε επικρατήσει ως λογική σαν να ήταν ένα χωριό της Σικελίας όπου η τοπική μαφία εξουσίαζε τα πάντα. Όποιος θέλει να αναζητήσει ευθύνες ας ανατρέξει στις ευθύνες των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης που αρνήθηκαν όλες τις προτάσεις θεραπείας των μαφιόζικων μεθόδων που επικρατούσαν τότε στη λειτουργία του ΔΗΦΟΔΩ.

Γιατί επανερχόμαστε στο παρελθόν, ανοίγουμε την ντουλάπα και βγάζουμε τους σκελετούς έξω για να δικαιολογήσουμε τι; Ποιος θέλει να υπερασπιστεί τη φαυλότητα και τη δολιότητα που επικρατούσε τότε; Η χώρα πτώχευσε σήμερα από αυτές τις λογικές και τις νοοτροπίες. Εγώ είμαι εξαιρετικά υπερήφανος και αν βρισκόμουν ξανά απέναντι στο φαινόμενο ΔΗΦΟΔΩ θα έκανα τα ίδια και θα ήμουν ακόμα πιο σκληρός.

Γιατί ήμουν πολύ διαλλακτικός το 2007 όταν μέχρι το 2009 παρακαλούσα τους τοπικούς άρχοντες να ανοίξουν τα αυτιά τους και να μη χρεώνουν 5% το μήνα και να έχουν μία διαχείριση όπως έπρεπε να έχουν και να δεχτούν την πρόταση.

Εγώ δε ξεκίνησα με την πρόταση της κατάργησης εγώ ξεκίνησα με την πρόταση της δέσμευσης των χρημάτων αυτών σε κωδικό γιατί δεν ήταν ποτέ ανταποδοτικός.
Με όλα αυτά τα ψέματα διαμορφώναμε στην κοινή γνώμη αντιλήψεις για να μην πω τι άλλο γινόταν εκεί. Αυτή η ιστορία τελείωσε ας το καταλάβουν όσοι πρέπει να το καταλάβουν, πρέπει να είναι ευτυχείς οι Δωδεκανήσιοι που τελείωσε μία πολύ γκρίζα περίοδος.

Είναι θέμα ισονομίας, είναι θέμα συντάγματος. Πως συνδέεται με τον ΠΡΟΤΟΥΡ; Χρηματοδοτούσε τον ΠΡΟΤΟΥΡ και τη διαφημιστική προβολή σε ένα συντριπτικά χαμηλό ποσοστό το οποίο καμία σχέση δεν είχε με αυτό που είχε συμφωνηθεί.
Συμφωνία κυρίων που όταν δεν τηρείται τότε αφαιρείται και η λέξη «κυρίων». Ποιοι δεν ήταν οι κύριοι σε αυτή τη συμφωνία;

Ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό μονοψήφιο, αυτού του πακτωλού των χρημάτων που ήταν ο ΔΗΦΟΔΩ πήγαινε «δίκην άλλοθι» για να νομιμοποιήσει το υπόλοιπο έγκλημα. Είχε ανάγκη ένας τόσο πλούσιος τόπος δεσμευτικά ένα τέτοιο έγκλημα για να διαφημιστεί; Ποτέ δεν το είχε ανάγκη.

Σε ό,τι αφορά τον ΠΡΟΤΟΥΡ δεν έχω καμία απολύτως ανάμιξη στη λειτουργία του.
Από την άλλη δεν υπάρχουν οργανισμοί που να είναι αυτοσκοποί, για να αυτοσυντηρούνται. Έχει ένα περιεχόμενο και αυτό έχει αξία. Το περιεχόμενο είναι η τουριστική προβολή.

Τουριστική προβολή η Ρόδος θα έχει αυτήν που πρέπει να έχει, χωρίς αγωνία και κίνδυνο. Αυτό έχει σημασία. Δουλεύουμε πάνω στο τουριστικό πλάνο, έχουμε δεσμευτεί να το χρηματοδοτήσουμε.
Εμένα όταν μου ζητούνται λεφτά, ασχολούμαι με την ουσία. Όποιος αναζητά χρηματοδότη αόρατο και σιωπηλό να ψάξει σε άλλο σύμπαν να τον βρει. Εγώ αφανής χρηματοδότης, αόρατος και σιωπηλός ως διαχειριστής δημοσίου χρήματος δεν θα γίνω ποτέ. Η διαχείρισή του θα γίνει δημόσια, με ανακοινώσεις με τη μέγιστη δημοσιότητα.

Όποιος ενοχλείται από αυτό να μην κάνει αίτημα χρηματοδότησης».

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου