Αεροπειρατεία σε πτήση της Egypt Air που προσγειώθηκε στη Λάρνακα

Αεροπειρατεία σε πτήση της Egypt Air που προσγειώθηκε στη Λάρνακα

Αεροπειρατεία σε πτήση της Egypt Air που προσγειώθηκε στη Λάρνακα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 937 ΦΟΡΕΣ

Για μία γυναίκα τελικά το θρίλερ- ο αεροπειρατής ζήτησε να μιλήσει με την πρώην σύζυγό του

Αίσιο τέλος είχε τελικά η αεροπειρατεία στην Κύπρο. Ο δράστης λίγο μετά τις 14.30 συνελήφθη, ενώ όλοι οι όμηροι είχαν απελευθερωθεί. Ο αεροπειρατής παραδόθηκε με τα χέρια ψηλά και όπως φάνηκε τελικά δεν είχε εκρηκτικά. Αυτή την ώρα ανακρίνεται.

Λίγο πριν είχαν μεταδοθεί εικόνες τηλεοπτικών μέσων στις οποίες ένας από τους επιβαίνοντες πηδούσε για να σωθεί από παράθυρο του πιλοτηρίου. Στη συνέχεια φάνηκαν άλλοι τρεις άνθρωποι να βγαίνουν από την πόρτα και να κατεβαίνουν τη σκάλα. Αμέσως αστυνομικοί έτρεξαν και τους παρέλαβαν.

Νέα ενημέρωση: 12:30

Ο αεροπειρατής επικοινώνησε τηλεφωνικά με την πρώην συζυγό του, η οποία έχει μεταφερθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας

Νέα τροπή παίρνει η αεροπειρατεία που είναι σε εξέλιξη στηνΚύπρο.

Πίσω από την αεροπειρατεία κρύβεται ένα ερωτικό θρίλερ, καθώς ο αεροπειρατής τα έκανε όλα για να έρθει σε επαφή με την κύπρια πρώην σύζυγό του Μαρίνα Παράσχου. Η γυναίκα εντοπίστηκε και έχει μεταφερθεί στο αεροδρόμιο και συγκεκριμένα στον πύργο ελέγχου από όπου μιλάει με τον δράστη τηλεφωνικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αεροπειρατής και η Μαρίνα Παράσχου που διαμένει στο χωριό Ορόκλινη ήταν παντρεμένοι και έχουν τέσσερα παιδιά. Ο άντρας έμενε στην Κύπρο μέχρι το 1994, οπότε και πήραν διαζύγιο. Μάλιστα με τη Μαρίνα Παράσχου είχε αποκτήσει 5 παιδιά εκ των οποίων το ένα σκοτώθηκε πριν μερικά χρόνια σε δυστύχημα.


Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο δράστης λέγεται Ιμπραχίμ Σαμάχα και είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλέξανδρειας. Τελικά όμως ο καθηγητής είναι ένας από τους επιβάτες που απελευθερώθηκαν και μάλιστα έκανε δηλώσεις στην αραβική υπηρεσία του BBC. Η πρώτη φωτογραφία του αεροπειρατή.

Ο δράστης έχει ζητήσει να παραδοθεί τετρασέλιδη επιστολή του στην πρώην γυναίκα του. Μάλιστα πέταξε το γράμμα, το οποίο είναι γραμμένο στα αραβικά, από την πόρτα του αεροπλάνου.

Ο αεροπειρατής αρχικά φερόταν να είναι ζωσμένος με εκρηκτικά και να απειλεί ότι θα τα χρησιμοποιήσει, αν γίνει προσπάθεια εξουδετέρωσής του. Ωστόσο νεότερες πληροφορίες από τις αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου, αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν εκρηκτικά εντός του αεροσκάφους. Επιβάτες που απελευθερώθηκαν ανέφεραν ότι ο άντρας κρατούσε κάτι σαν πιστόλι. Πηγές του protothema.gr αναφέρουν ότι δεν είναι βέβαιο ότι ο αεροπειρατής δεν μεταφέρει εκρηκτικά καθώς το χέρι του είναι συνεχώς κλειστό και φαίνεται να κρατάει κάτι.

Οι περισσότεροι επιβάτες έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Πριν από λίγο απελευθερώθηκαν ακόμα 2 επιβάτες και αυτή τη στιγμή στο αεροπλάνο έχουν μείνει τρεις επιβάτες και πέντε μέλη του πληρώματος. Μεταξύ όσων απελευθερώθηκαν είναι και δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος.


Το θρίλερ με την πτήση MS18 ξεκίνησε λίγο πριν τις 9 το πρωί όταν αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας (αρχικά ήθελε να πάει Τουρκία, αλλά δεν έφταναν τα καύσιμα) καθώς ένας επιβάτης απείλησε τον πιλότο. Το αεροσκάφος εκτελούσε την εσωτερική πτήση MS181 Αλεξάνδρεια-Κάιρο και είχε απογειωθεί από την Αλεξάνδρεια στις 8 το πρωί. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε όταν το αεροσκάφος βρισκόταν 70 μίλια από το αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Νέα ενημέρωση 10:55

Σχεδόν όλοι οι επιβάτες της πτήσης MS 181, όπου έχει σημειωθεί αεροπειρατεία και η οποία στις 8.46 προσγειώθηκε στη Λάρνακα, έχουν απελευθερωθεί εκτός από τέσσερις ξένους και το πλήρωμα.

Οι τέσσερις επιβάτες που έχουν κρατηθεί όμηροι είναι Βρετανοί, ένας Ιταλός και ένας Ιρλανδός.


Οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ του Λίβυου αεροπειρατή, ο οποίος φέρεται να ζητά πολιτικό άσυλο, και της αστυνομίας, μέσω του πιλότου.

Ανάμεσα σε όσους απελευθερώθηκαν είναι και δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος.

Οι πρώτες πληροφορίες για την πτήση MS181 μιλούν για έναν αεροπειρατή, ο οποίος λίγο πριν τις 10 το πρωί άρχισε να απελευθερώνει επιβάτες. Ο αεροπειρατής απείλησε να ανατινάξει τη ζώνη με εκρηκτικά που φορά ενώ η αστυνομία έλαβε εντολή να μείνει μακριά από το αεροσκάφος.

Οσον αφορά τον αριθμό των επιβαινόντων, ενώ στην αρχή αναφέρθηκε πως είναι 81, τελικά πρόκειται για 55 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα. Οπως έγινε γνωστό από αιγυπτιακά ΜΜΕ, εντός του αεροσκάφους επιβαίνουν 10 Αμερικανοί και 8 Βρετανοί.

Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας έχει μεταβεί ο ΕΑΟ (Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός) της Κυπριακής Αστυνομίας. Έχει ζητηθεί να απομακρυνθούν τα περιπολικά της αστυνομίας για να γίνει αποβίβαση των γυναικόπαιδων. Ωστόσο εκπρόσωπος της κυπριακής αστυνομίας που μίλησε στα ΜΜΕ είπε ότι δεν έχουν μέχρι στιγμής καμία επαφή με τους αεροπειρατές.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και το θέμα της αεροπειρατείας απασχολεί εκ των πραγμάτων του δύο άντρες.

Επίσης, στην Κύπρο, έχει στηθεί κέντρο διαχείρισης κρίσεων στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Αμυνας, Συγκοινωνιών και Δημοσίας Τάξης.

Το αεροδρόμιο Λάρνακας έχει κλείσει και οι πτήσεις εκτρέπονται προς άλλα αεροδρόμια.

09:15

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τρίτης στις κυπριακές αρχές για αεροπλάνο στο οποίο έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία.


Το αεροσκάφος είναι ένα Airbus 320 των αιγυπτιακών αερογραμμών (Egypt Air) και προσγειώθηκε στις 8:46 στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Εκτελούσε εσωτερική πτήση Αλεξάνδρεια-Κάιρο με 81 επιβάτες, ενώ σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε όταν το αεροσκάφος βρισκόταν 70 μίλια από το αεροδρόμιο της Λάρνακας

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο protothema.gr πως υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες αν υπάρχουν αεροπειρατές επί του αεροσκάφους ή απειλή για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού.

Η αστυνομία της Κύπρου έχει τεθεί σε ύψιστο συναγερμό και ήδη έχει συγκληθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με άτομα που είναι μέσα στο αεροσκάφος, το οποίο και αυτή την ώρα είναι αποκλεισμένο σε συγκεκριμένο χώρο του αεροδρομίου.

Πηγή: http://www.protothema.gr/

Διαβάστε ακόμη

"Πρωτιά" στον καύσωνα είχε σήμερα η Λίνδος – Τα 40άρια επέστρεψαν από σήμερα

Συνεχίζονται οι καθημερινές περιπολίες πυροσβεστικών αεροσκαφών πάνω από το νησί μας

ΓΕΑ: Ο Σμήναρχος Μαυραγάνης νέος Διοικητής του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Ρόδου

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»