Γ. Χατζημάρκος: Προέχει να δώσουμε άμεσα λύση στο θέμα του νερού

Γ. Χατζημάρκος: Προέχει να δώσουμε άμεσα λύση στο θέμα του νερού

Γ. Χατζημάρκος: Προέχει να δώσουμε άμεσα λύση στο θέμα του νερού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 583 ΦΟΡΕΣ

Αυτό τόνισε ο περιφερειάρχης, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα στη συνεδρίαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

«Δεν είναι η ώρα αναζήτησης ευθυνών αλλά η ώρα να πάμε να λύσουμε το πρόβλημα», είπε, χθες, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος σε πολίτες που τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του για να του εκθέσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με το νερό και να ζητήσουν ενημέρωση για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Καταρχήν, στην Αθήνα μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη 4 Ιουλίου, ο κ. Χατζημάρκος, προκειμένου να παραστεί στη συζήτηση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου της αίτησης ανάκλησης που άσκησε η Περιφέρεια, κατά της υπ’ αριθμ. 135/2017 πράξης του Ζ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά την «Παροχή υπηρεσιών Καθημερινής Διαχείρισης, Λειτουργίας και Συντήρησης έργου: Ύδρευση Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά».
Ενόψει της σημερινής συζήτησης και αναφερόμενος στο οξύ πρόβλημα ύδρευσης που αντιμετωπίζει η Ρόδος, ο Περιφερειάρχης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χθες στο γραφείο του με αντιπροσωπεία πολιτών, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η Ρόδος αντιμετωπίζει μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, που διαταράσσει και την κοινωνική και την οικονομική της ζωή και έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλη αγωνία και στους πολίτες και τους επισκέπτες της.

Το πρόβλημα το σημερινό που έχει η Ρόδος, εάν γυρίσει κανείς πίσω, θα δει ότι δεν είναι ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα, προφανώς. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο έρχεται ως αποτέλεσμα παρατεταμένης, χρόνιας έλλειψης σχεδιασμού και απραξίας. Αυτή την έλλειψη σχεδιασμού, αυτή την έλλειψη υλοποίηση των έργων που θα λύσουν, που θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, ήρθαμε να καλύψουμε εμείς, πριν δύο χρόνια περίπου, όταν παραλάβαμε το φράγμα του Γαδουρά σταματημένο και έπρεπε να υλοποιηθεί».

Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, αυτό το κενό ήρθαν να καλύψουν ως Περιφερειακή Αρχή, δίνοντας μακροχρόνια λύση μέσω της ολοκλήρωσης του Φράγματος Γαδουρά, το οποίο και κατέστησαν πλήρες και λειτουργικό σε 15 μήνες. Θύμισε, ακόμη, ότι, το 2016, το Φράγμα Γαδουρά έδωσε δωρεάν νερό στη Ρόδο. «Σήμερα δεν λειτουργεί διότι έχει πέσει θύμα μιας δικαστικής περιπέτειας που αφορά στη δικαστική διαμάχη μεταξύ εργοληπτικών εταιρειών που συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό για την διαχείριση του Φράγματος», είπε ο κ. Χατζημάρκος και συμπλήρωσε:

«Στα όσα πολλά έχουν λεχθεί και λέγονται, έχω να παρατηρήσω ότι: Ούτε για μένα, ούτε για τους συνεργάτες μου είναι η ώρα της αναζήτησης ευθυνών. Για μας είναι η ώρα να λύσουμε το πρόβλημα και να δώσουμε τέλος στην αγωνία των κατοίκων και των επισκεπτών της Ρόδου. Αυτό το κάνουμε λειτουργώντας μέσα στο θεσμικό περιβάλλον, στο οποίο οφείλουμε να λειτουργούμε». Και έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας:
«Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα βρίσκομαι στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να υπερασπιστώ το δικαίωμα των Ροδίων στο δημόσιο αγαθό του νερού και την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει οι συνεργάτες μου μέσα σε ένα αφόρητα εχθρικό-για να μην πω και πολιτικά υποκινούμενο περιβάλλον».

ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Χθες το πρωί, έγινε γνωστό, ότι πολίτες επρόκειτο να συγκεντρωθούν στην πλατεία Δημαρχείου για να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση με το νερό στο νησί. Επρόκειτο για μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε στο Ίντερνετ. Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί, περίπου δεκαπέντε άτομα μετέβησαν στο Μέγαρο της Περιφέρειας και ζήτησαν να δουν τον Περιφερειάρχη. Σημειώνεται ότι οι πολίτες αυτοί ήταν από περιοχές όπως η Ιξιά και η Ιαλυσός, οι Άγιοι Απόστολοι, η Θεμιστοκλέους Σοφούλη κ.α.

Ο Περιφερειάρχης τους δέχθηκε στο γραφείο του και τους ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του για το θέμα του φράγματος.
Στη συνέχεια, οι πολίτες του είπαν ότι γνωρίζουν για τη συζήτηση στο Ελεγκτικό, και ζήτησαν να τους πει τι γίνεται σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης, αφού το νησί δεν μπορεί να μείνει χωρίς νερό ενώ του παρέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν,
Ο κ. Χατζημάρκος τότε τους είπε ότι την παραμονή μίας συζήτησης σε ένα όργανο όπως είναι το Ελεγκτικό δεν του επιτρέπεται να μπει σε αυτή τη συζήτηση για την επόμενη μέρα.
«Αύριο πάμε εκεί για να παρουσιάσουμε το δικαίωμα που έχουν οι ροδίτες να έχουν νερό. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των ροδιτών απέναντι στο δήθεν δικαίωμα κάποιου εργολάβου», τόνισε.

Και είπε ακόμη ο Περιφερειάρχης: «Το πρόβλημα στην υδροδότηση της Ρόδου δεν είναι ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε τους τελευταίους έξι μήνες, έστω και με αυτή τη δικαστική προσφυγή. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο έρχεται μετά από πολλά χρόνια απραξίας και πολλά χρόνια έλλειψης σχεδιασμού και υλοποίησης των έργων που το νησί χρειαζόταν. Το νησί δεν βρέθηκε μπροστά στο φάσμα της λειψυδρίας το τελευταίο τετράμηνο, πεντάμηνο, επτάμηνο ή οκτάμηνο.

Αυτό το έλλειμμα σχεδιασμού και έργων στο νησί, εμείς από την πρώτη στιγμή της θητείας μας ήρθαμε να το καλύψουμε παίρνοντας ένα έργο το οποίο ήταν ημιτελές και σταματημένο, για να το ολοκληρώσουμε. Και το ολοκληρώσαμε σε δεκαπέντε μήνες».
Σε απανωτές ερωτήσεις των αγανακτισμένων πολιτών, ο κ. Χατζημάρκος, τους εξήγησε, μεταξύ άλλων, ότι η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα υδροδότησης του νησιού και έρχεται να στηρίξει αυτή την ανάγκη του τόπου με αποφάσεις συγκεκριμένες και με έργο ο οποίο είναι αποτυπωμένο.
Παράλληλα, τόνισε προς τους ίδιους ότι συνεχίζουν και δουλεύουν νυχθημερόν για να λυθεί το πρόβλημα ωστόσο υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο και δεν μπορούν να λειτουργήσουν έξω από αυτό.

Πάντως, σε αρκετές επισημάνσεις των πολιτών, ο Περιφερειάρχης τους επαναλάμβανε ότι ο ίδιος δεν φέρει ευθύνη αφού ο διαχειριστής του δικτύου ύδρευσης, υπεύθυνος για την υδροδότηση του νησιού είναι ο Δήμος και η ΔΕΥΑΡ. Ο κ. Χατζημάρκος, ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι δεν έχει αντιπαράθεση με τον Δήμαρχο. Επίσης, τόνισε κατηγορηματικά ότι «το φράγμα δεν έχει δώσει ποτέ ένα κυβικό νερού που να μην είναι ελεγμένο».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Παρών στη σημερινή συζήτηση της αίτησης ανάκλησης που κατατέθηκε στο ελεγκτικό συνέδριο, από την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου για το έργο της συντήρησης και λειτουργίας του φράγματος Γαδουρά , θα είναι ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.
Όπως ανακοινώθηκε από την περιφέρεια ο κ. Χατζημάρκος θα βρίσκεται συγκεκριμένα σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να παραστεί στη συζήτηση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου της αίτησης ανάκλησης που άσκησε η Περιφέρεια, κατά της υπ’ αριθμ. 135/2017 πράξης του Ζ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά την «Παροχή υπηρεσιών Καθημερινής Διαχείρισης, Λειτουργίας και Συντήρησης έργου : Ύδρευση Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά».
Μάλιστα όπως δήλωσε χτες , με την παρουσία του στη συζήτηση θα υπερασπιστεί το δικαίωμα των Ροδίων στο δημόσιο αγαθό του νερού και την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει οι συνεργάτες του, μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η περιφέρεια αναφέρει τα εξής: «Στην Αθήνα μεταβαίνει αύριο, Τρίτη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, προκειμένου να παραστεί στη συζήτηση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου της αίτησης ανάκλησης που άσκησε η Περιφέρεια, κατά της υπ’ αριθμ. 135/2017 πράξης του Ζ΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά την «Παροχή υπηρεσιών Καθημερινής Διαχείρισης, Λειτουργίας και Συντήρησης έργου : Ύδρευση Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά».
Ενόψει της σημερινής συζήτησης και αναφερόμενος στο οξύ πρόβλημα ύδρευσης που αντιμετωπίζει η Ρόδος, ο Περιφερειάρχης προέβη χθες στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Ρόδος αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη κατάσταση που είναι αποτέλεσμα χρόνιων αστοχιών και χρόνιας απραξίας ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκαίων λύσεων.
Αυτό το κενό ήρθαμε ως Περιφερειακή αρχή να καλύψουμε, δίνοντας μακροχρόνια λύση μέσω της ολοκλήρωσης του Φράγματος Γαδουρά, το οποίο και καταστήσαμε πλήρες και λειτουργικό σε 15 μήνες. Το 2016, το Φράγμα Γαδουρά έδωσε δωρεάν νερό στην Ρόδο. Σήμερα δεν λειτουργεί διότι έχει πέσει θύμα μιας δικαστικής περιπέτειας που αφορά στη δικαστική διαμάχη μεταξύ εργοληπτικών εταιρειών που συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό για την διαχείριση του Φράγματος.

Ούτε για μένα, ούτε για τους συνεργάτες μου είναι η ώρα της αναζήτησης ευθυνών. Για μας είναι η ώρα να λύσουμε το πρόβλημα και να δώσουμε τέλος στην αγωνία των κατοίκων και των επισκεπτών της Ρόδου. Αυτό το κάνουμε λειτουργώντας μέσα στο θεσμικό περιβάλλον, στο οποίο οφείλουμε να λειτουργούμε.
Αύριο (σήμερα) θα βρίσκομαι στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να υπερασπιστώ το δικαίωμα των Ροδίων στο δημόσιο αγαθό του νερού και την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει οι συνεργάτες μου, μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον».

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζονται οι καθημερινές περιπολίες πυροσβεστικών αεροσκαφών πάνω από το νησί μας

ΓΕΑ: Ο Σμήναρχος Μαυραγάνης νέος Διοικητής του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Ρόδου

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»

Εντοπισμός 24 αλλοδαπών και σύλληψη των 2 διακινητών τους μετά από καταδίωξη στη Ρόδο