Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου γιορτάζει τα εβδομήντα χρόνια ιστορίας του

Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου γιορτάζει τα εβδομήντα χρόνια ιστορίας του

Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου γιορτάζει τα εβδομήντα χρόνια ιστορίας του

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 748 ΦΟΡΕΣ

Με δύο σημαντικές εκδηλώσεις σήμερα και αύριο για την απασχόληση και το εργατικό κίνημα στο νησί

Εβδομήντα χρόνια ιστορίας, εβδομήντα χρόνια αγώνων, πάλης, κατακτήσεων συμπληρώνει φέτος το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου (ΕΚΡ) και το εργατικό κίνημα της περιοχής μας, και θα το γιορτάσει με δύο σημαντικές εκδηλώσεις σήμερα, Πέμπτη 21 και αύριο Παρασκευή 22 Ιουνίου.

Για την πολύ σημαντική επέτειο και για τις εκδηλώσεις, ενημέρωσαν χθες αναλυτικά, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δημαρχείου της Ρόδου, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας και στελέχη της Διοίκησής του και ο δημοσιογράφος κ. Μιχάλης Μαστής.

Ξεκινώντας, ο κ. Χατζησάββας είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για εβδομήντα χρόνια, από το 1988 μέχρι σήμερα, που συνδέονται άρρηκτα με τα εβδομήντα χρόνια ελεύθερου βίου στα Δωδεκάνησα. Ήθελαν, λοιπόν, αυτή την πολύ σημαντική χρονιά, να τιμήσουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο αυτή την επέτειο, οργανώνοντας ένα διήμερο εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα σήμερα και αύριο.

Η πρώτη εκδήλωση, πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη, στις 6:00 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, όπου το ΕΚΡ διοργανώνει μία επιστημονική ημερίδα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει και αναθέσει την εκπόνηση μίας μελέτης για την απασχόληση στην περιοχή μας και για την οικονομική δραστηριότητα διαφόρων κλάδων στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα.

Αναφορά υπάρχει, επίσης, και για το τι συμβαίνει και στην υπόλοιπη χώρα, με στατιστικά στοιχεία που διατρέχουν την περίοδο από το 2008 μέχρι το 2017. Κάνει, δηλαδή, αυτή η μελέτη μία ανάλυση του τι συνέβαινε πριν από την κρίση, κατά τη διάρκειά της και τι προοπτικές έχουμε από εδώ και πέρα.

Όπως είπε ο κ. Χατζησάββας, αυτή η μελέτη είναι πολυσέλιδη και θα αποτελέσει ένα εργαλείο για τους φορείς της περιοχής μας όταν ασκούν πολιτικές, αφού θα μπορούν να την συμβουλεύονται, να ξέρουν ακριβώς πώς είναι η απασχόληση στην περιοχή, τι γίνεται με την εποχικότητα, με την ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, κάτι που καταγράφεται σ’ αυτή τη μελέτη.

Επίσης, θα δούμε ακριβώς πόσο συμβάλλει η εργασία σ’ αυτό που λέγεται οικονομικό θαύμα της Ρόδου και αν πράγματι οι μειώσεις που έχουμε υποστεί εμείς είναι ανάλογες με τις μειώσεις των εισροών στις επιχειρήσεις το ίδιο διάστημα στην περιοχή μας. Γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Χατζησάββας, οι μειώσεις που έχουμε υποστεί εμείς στους μισθούς μας είναι δυσανάλογες με τη μείωση συνολικά του όγκου των συναλλαγών που γίνεται στην περιοχή.

Δηλαδή, ενώ η περιοχή μας είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, από πλευράς οικονομικής δραστηριότητας, λόγω του τουρισμού, οι μειώσεις που έχουμε υποστεί εμείς σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα είναι δυσανάλογες.

Τη μελέτη έχει συντάξει ο κ. Στέλιος Γκιάλης, ο οποίος είναι καθηγητής περιφερειακής γεωγραφίας και ανάπτυξης στο πανεπιστήμιο Αιγαίου και ο επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΕ κ. Γιώργος Αργίτης, ο οποίος είναι και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα κάνει μία παρουσίαση της μελέτης του ΙΝΕ συνολικά για την ελληνική οικονομία και για τις επιπτώσεις από τα νέα μέτρα.

Η κεντρική εκδήλωση
Η κεντρική επετειακή εκδήλωση για τα εβδομήντα χρόνια, ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, στις 7:30 το βράδυ, στο κινηματοθέατρο «Ρόδον», με τη στήριξη του ΔΟΠΑΡ.

Σ’ αυτήν, θα παρουσιαστεί το βιβλίο του δημοσιογράφου Μιχάλη Μαστή για τα εβδομήντα χρόνια ζωής και δράσης του ΕΚΡ της Ρόδου και του εργατικού κινήματος της περιοχής μας. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο πρώην Δήμαρχος Ροδίων κ. Γιώργος Γιαννόπουλος ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροδούλα Λουλουδάκη.

Προλογίζοντας τον κ. Μαστή, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ, τον ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση στην πρόταση που του έκαναν ν’ αναλάβει τη διερεύνηση των αρχείων του ΕΚΡ, τα οποία, όπως είπε, είναι πολύ μεγάλα, άρα ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα αυτό ειδικά όταν αναφέρεται σε ανθρώπους που βρίσκονται εν ζωή, κάτι που ενέχει ρίσκο.

Και είπε: «Αλλά, ο Μιχάλης είχε από την πρώτη στιγμή την αμέριστη στήριξη και εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Διοίκησης του ΕΚΡ για ν’ αναλάβει αξιόπιστα, με επαγγελματισμό αλλά και με ευαισθησία και αγάπη αυτό το έργο. Ο Μιχάλης είναι ένας άνθρωπος που είναι γνωστός στην κοινωνία για τη δράση του την κοινωνική, δεν είναι τυχαία η επιλογή που κάναμε.

Έχει θητεύσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σήμερα ενεργά ασχολείται με τα συνδικαλιστικά πράγματα του κλάδου του. Άρα, λοιπόν, είναι ένας άνθρωπος κατάλληλος και μάλιστα άνθρωπος τον οποίο εμείς θυμόμαστε από πολύ νέο να κάνει το εργατικό ρεπορτάζ από τα πρώτα του βήματα όταν ξεκινούσε σαν δημοσιογράφος».

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν το Μουσικό Σχολείο Ρόδου και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου, μαζί με ντόπιους καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν ένα μικρό πρόγραμμα. Κλείνοντας, ο κ. Χατζησάββας ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στις εκδηλώσεις αυτές και δεν παρέλειψε να πει ότι η Διοίκηση αυτή αφήνει μία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, «ένα μήνυμα ότι η συλλογική δράση και ο αγώνας είναι απαραίτητος σήμερα όσο ποτέ και η συμμετοχή στα συνδικάτα θα πρέπει να είναι για όλους το άλφα και το ωμέγα στη δράση τους».

Παίρνοντας το λόγο ο Μιχάλης Μαστής, καταρχήν, είπε ότι το βιβλίο αυτό είναι ένα έργα χρήσιμο για όλους και για τους νέους ανθρώπους. Σημειώνεται ότι, μετά το πέρας της αυριανής εκδήλωσης, το βιβλίο θα διανέμεται δωρεάν στο «Ρόδον».

Μετά από αρκετά χρόνια, λοιπόν, που έκανε το εργατικό ρεπορτάζ, έφθασε να καταγράφει την ιστορία του εργατικού κινήματος της Ρόδου. Ο ίδιος, χθες, περιέγραψε το «ταξίδι» του αυτό ως εξής: Ανέσυραν μέσα από τα σκονισμένα αλλά καλά ταξινομημένα αρχεία του ΕΚΡ, πληροφορίες, στοιχεία, ντοκουμέντα, φωτογραφίες, αλληλογραφία που βρίσκονταν στο σκοτάδι.

Αυτά, όπως είπε, τα ανέσυραν στο φως, και τα περιέβαλαν σε ένα βιβλίο περίπου 280 σελίδων, το οποίο πιστεύουν ότι «θα το πάρει ο κόσμος στα χέρια του και θα το τοποθετήσει για πάντα στην καρδιά του γιατί είναι η ζωντανή ιστορία της Ρόδου, είναι η ιστορία των ανθρώπων της εργατιάς, των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για να στηρίξουν αυτή την κοινωνία, των πατεράδων μας, των παππούδων μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, λοιπόν, πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολα χρόνια και συνθήκες εξοντωτικές για να μπορεί κάποιος να είναι μέλος ενός Σωματείου, αφού ερχόταν αντιμέτωπος με εξορίες, φυλακίσεις, διώξεις κτλ.

Όλα αυτά καταγράφονται στο βιβλίο, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και, όπως είπε ο κ. Μαστής, είναι πολύς ο κόσμος που προσέφερε βοήθεια για να ολοκληρωθεί και θα τον αναφέρουν στην εκδήλωση.

Ερωτηθείς ποιο είναι το γεγονός που ξεχωρίζει στο βιβλίο για τον ίδιο, δεν δίστασε να απαντήσει ότι είναι η μεγάλη κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων το 1982, όπου εκεί καταγράφεται ένα ξέσπασμα, μία οργή του κόσμου, όπως είπε. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Σε μία νύχτα μέσα έκλεισαν όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου, οι άνθρωποι είχαν φθάσει στα όριά τους! Οι καμαριέρες πέταξαν τις ποδιές τους, οι σερβιτόροι τους δίσκους και κατέβηκαν μέσα σε μία νύχτα στους δρόμους.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, δημιουργήθηκε πολύ μεγάλο πρόβλημα και χρειάστηκε, λένε οι πληροφορίες, να συνεδριάσει μέχρι και το Υπουργικό Συμβούλιο για να δουν τι θα γίνει με τη Ρόδο».

Είπε, ακόμη, ότι ο κόσμος αποτυπώνεται σε φωτογραφίες εξοργισμένος και η παρακαταθήκη που αφήνει το γεγονός αυτό είναι ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, αφού μετά από αυτή την ιστορική για τον τόπο μας και για τη χώρα κινητοποίηση, υπογράφηκαν κλαδικές συμβάσεις που ισχύουν μέχρι σήμερα, κερδήθηκαν κεκτημένα, δρομολογήθηκαν λύσεις κτλ. Αυτό καταγράφεται και σε κ.α..

Υπάρχουν, ακόμη, φωτογραφίες ντοκουμέντα που δημοσιεύονται από συλλήψεις συνδικαλιστών στα αμερικανικά γεγονότα ή το βράδυ που ήρθε η Χούντα. Περιλαμβάνονται ντοκουμέντα πώς το καθεστώς της εποχής δρούσε κατά των συνδικαλιστών αυτών και πόση δύναμη έπρεπε να έχει κάποιος μέσα του για να είναι ενταγμένος σε ένα Σωματείο της εποχής και να παλεύει για τ’ αυτονόητα, είπε ακόμη ο Μιχάλης Μαστής.

Ανέφερε, τέλος, ότι οι πηγές έρευνάς του ήταν τα αρχεία του ΕΚΡ, η αλληλογραφία του, η δημόσια βιβλιοθήκη Ρόδου, οι φωτογραφίες της εποχής, μαρτυρίες εν ζωή Προέδρων και συνδικαλιστών, ακόμη και ο αθηναϊκός τύπος της εποχής.

Διαβάστε ακόμη

Στα ύψη οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων προς τα νησία μας

Συνεδριάζει την Τετάρτη η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου

Συντάξεις Αυγούστου 2024: Οι ημερομηνίες πληρωμής

Στο φως οι «αθέατοι θησαυροί» από το Αρχαιολογικό της Ρόδου - Από το 500-550 π.Χ.

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις των καταστημάτων στη Ρόδο

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Πογιατζής, σύμβουλος Μαθηματικών κατά το παρελθόν στα Δωδεκάνησα

Σύσκεψη στον δήμο με τους φορείς για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Δεν υπάρχει θέμα στα νησιά μας με απλήρωτους λογαριασμούς από ΕΣΠΑ