Ομόφωνα αθώος κρίθηκε ο πρώην δήμαρχος Αφάντου

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε  ο πρώην δήμαρχος Αφάντου

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε ο πρώην δήμαρχος Αφάντου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1640 ΦΟΡΕΣ

Και 4 πρώην δημοτικοί σύμβουλοι για τις εκποιήσεις ακινήτων στα Κολύμπια

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου ο πρώην δήμαρχος Αφάντου Σάββας Διακοσταματίου, τέσσερις πρώην δημοτικοί σύμβουλοι - μέλη της τότε Δημαρχιακής επιτροπής καθώς και η πρώην ταμίας του δήμου, που κατηγορούνταν στην υπόθεση των εκποιήσεων των δύο ακινήτων στα Κολύμπια και της διάθεσης των χρημάτων που εισπράχθηκαν από αυτές.

Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι υπεραμύνθηκαν των εξ αρχής ισχυρισμών τους, σύμφωνα με τους οποίους ουδεμία κακοδιαχείριση έγινε στον πρώην δήμο Αφάντου, αλλά ούτε και προκλήθηκε ζημία σε βάρος του. Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίστηκε μεταξύ άλλων, το σύνολο των υποχρεώσεων που εξοφλήθηκαν από τα χρήματα της εκποίησης αποτελούσαν νομίμως αναληφθείσες δαπάνες του Δήμου Αφάντου, είχαν ελεγχθεί ως προς τη νομιμότητά τους από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη Ρόδο και αφορούσαν υπαρκτές και καίριας σημασίας αντιπαροχές που είχε λάβει ο Δήμος Αφάντου από τους δικαιούχους των πληρωμών.

Ως εκ τούτου δεν υφίσταται οποιαδήποτε μείωση της περιουσίας του Δήμου, αφού τα χρήματα αφαιρέθηκαν από το λογαριασμό των εσόδων και εξόφλησαν υποχρεώσεις του Δήμου, μειώνοντας έτσι το λογαριασμό του παθητικού. Έτσι η καθαρή θέση του Δήμου πριν και μετά τις επίδικες πληρωμές εξακολουθούσε να είναι η ίδια, αφού για κάθε πληρωμή που πραγματοποιήθηκε έλαβε χώρα αντίστοιχη μείωση του παθητικού, με την εξάλειψη της σχετικής υποχρέωσης του Δήμου. Επίσης επισημάνθηκε πως σε περίπτωση που δεν πληρώνανε τις υποχρεώσεις τους έναντι των προμηθευτών του Δήμου, τότε οι ίδιοι οι προμηθευτές θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να προβούν στην κατάσχεση των χρημάτων.

Στη δε πρόταση του ο εισαγγελέας της έδρας, αναφέρθηκε στη σοβαρότητα της υπόθεσης τόσο για τα αδικήματα που περιλαμβάνει όσο και για τον αριθμό των κατηγορουμένων τονίζοντας ωστόσο πως από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε ότι υπήρξε η οποιαδήποτε ζημία στο Δήμο Αφάντου.

«Κανένα στοιχείο δεν προέκυψε στις επανειλημμένες ερωτήσεις της έδρας που θα μπορούσε να δηλώσει ότι έγινε κακοδιαχείριση» είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός, ζητώντας την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων.

Με την εισαγγελική πρόταση συντάχθηκε το δικαστήριο, το οποίο και ομόφωνα αποφάσισε την αθώωση των έξι κατηγορουμένων. Η απόφαση έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό και συγκίνηση από τους εμπλεκόμενους αλλά και τους συγγενείς και φίλους αυτών που παρακολουθούσαν τη δίκη.

Μιλώντας στη «Ροδιακή», μετά την ολοκλήρωση της δίκης, ο πρώην δήμαρχος Αφάντου και νυν Αντιδήμαρχος Ρόδου Σάββας Διακοσταματίου φανερά συγκινημένος, δήλωσε:
«Ευχαριστώ πολύ όλο τον κόσμο που με στήριξε, ευχαριστώ την Ελληνική δικαιοσύνη»!
Στην υπόθεση συνήγοροι υπεράσπισης παραστάθηκαν οι κ.κ. Στέλιος Κιουρτζής, Νίκος Πέρος, Δήμος Μουτάφης, Κώστας Σαρρής, Καλλιρόη Νικολιδάκη και Γ. Σταύρου.

Δηλώσεις συνηγόρων
Για την απόφαση του δικαστηρίου αλλά και για άρθρο που δημοσιεύθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης από συμπολίτη μας αναφορικά με την υπόθεση αυτή, πριν από μερικές ημέρες, έκανε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της δίκης, ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Στέλιος Κιουρτζής αναφέροντας τα εξής:

«Η απόφαση μετά από μία πολύ ωραία ακροαματική διαδικασία ήταν απαλλακτική για άπαντες τους κατηγορουμένους κατόπιν επίσης απαλλακτικής πρότασης του κ. εισαγγελέως Εφετών Δωδεκανήσου.

Ήταν μία μεγάλη δικογραφία ως υπόθεση όμως δεν είχε κανένα απολύτως νομικό και ουσιαστικό έρεισμα το οποίο να καταδεικνύει την οποιαδήποτε ενοχή των κατηγορουμένων.
Αντιθέτως αυτό που επεσήμανε ο κ. εισαγγελέας, αυτό που ουσιαστικά επισημάναμε και εμείς ως συνήγοροι υπεράσπισης όλων των κατηγορουμένων ήταν ότι όχι απλώς δεν υπήρξε ζημία στον πρώην δήμο Αφάντου αλλά αντιθέτως υπήρξε ωφέλεια! Αυτό λοιπόν που αποφάσισε το δικαστήριο κρίνοντας ομόφωνα αθώους τους κατηγορουμένους, όχι απλώς δεν ζημιώθηκε η περιουσία του Δήμου αλλά αντιθέτως αυξήθηκε. Να αναφέρω ότι από δημόσια έγγραφα που προσκομίσαμε, δημόσια έγγραφα του Δήμου Ρόδου, αποδείξαμε στο δικαστήριο όλα αυτά που επεσήμανα προς εσάς, αναφέρονται στα συγκεκριμένα έγγραφα:

Ότι ο Δήμος Αφάντου παρέδωσε έναν «καθαρό» δήμο ο οποίος δεν είχε καμία οφειλή προς τους εργαζόμενους, καμία οφειλή προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και παρέδωσε ουσιαστικά θετικό ισοζύγιο και όχι αρνητικό. Συνεπώς αντικειμενικά καν δεν τελέσθηκε η αξιόποινη πράξη για την οποία κατηγορούνταν οι κατηγορούμενοι.

Προϋπήρχε βέβαια και το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου αναφορικά με το θέμα της εκποίησης του συγκεκριμένου ακινήτου στα Κολύμπια και θα ήθελα να εμείνω σε κάτι:

Επειδή αναγράφηκαν στον τοπικό τύπο άρθρα τα οποία προσέβαλαν όχι μόνο το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων (γιατί όλοι οι κατηγορούμενοι μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο τεκμαίρονται αθώοι), προσέβαλαν και τους συνηγόρους υπεράσπισης ως νομικούς συμπαραστάτες των κατηγορουμένων, λέγοντας ότι δήθεν εμείς φοβούμαστε τη συγκεκριμένη υπόθεση και θα ζητούσαμε αναβολή. Εμείς εξ αρχής αυτό που ζητήσαμε ήταν να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα η συγκεκριμένη δίκη. Κάτι το οποίο ζητήσαμε και σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί Κακουργημάτων και το αίτημα μας εισακούστηκε.

Συνεπώς τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα θα τα χαρακτηρίσω επιεικώς ως «ατυχή» και δεν θέλω να χρησιμοποιήσω κάποιον άλλο χαρακτηρισμό. Πράγματι όπως αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο δημοσίευμα «η Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της»! Αυτή τη στιγμή απονεμήθηκε δικαιοσύνη! Και η Δικαιοσύνη λοιπόν παραδίδει τον εντολέα μου κ. Διακοσταματίου «καθαρό» όπως ήταν στην κοινωνία»!

Δηλώσεις για το ίδιο θέμα έκανε ο επίσης συνήγορος υπεράσπισης κ. Δήμος Μουτάφης ο οποίος ανέφερε:

«Δεν υπήρχε περίπτωση να σχολιάσω οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εάν δεν είχε γίνει μία σφοδρότατη πρόκληση του ίδιου του εντολέα μου και κατηγορουμένου του Σάββα Διακοσταματίου αναφορικά με την έκβαση της δίκης. Πιο συγκεκριμένα, κάποιοι έσπευσαν να προδικάσουν όχι απλώς το αποτέλεσμα, όχι απλώς το αν ο καταξιωμένος συνάδελφός μας και αιρετός είναι αθώος ή όχι, αλλά έσπευσαν να προδικάσουν ακόμη και την τακτική μας!
Αναφέροντας ότι εμείς σίγουρα θα πάρουμε αναβολή. Εμείς λοιπόν ήμασταν σήμερα το πρωί όλοι εδώ, όχι για να πάρουμε αναβολή αλλά για να παρακαλέσουμε το δικαστήριο να γίνει η υπόθεσή μας κατά απόλυτη προτεραιότητα, να εκθέσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας και να πετύχουμε, αυτό που τελικά πετύχαμε:

Την απαλλαγή του συνόλου των κατηγορουμένων στη βάση ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε ζημία, όχι ότι απλώς δεν υπήρξε αδίκημα, δεν υπήρξε καν ζημία του δήμου Αφάντου. Και αυτό γιατί όπως προέκυψε και από την ακροαματική διαδικασία, παραδόθηκε ένας δήμος χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και με ένα ταμείο «πεντακάθαρο» και έτοιμο για διαχείριση από τον ενιαίο – μετά- Δήμο Ρόδου.

Αυτό όμως το οποίο μου προκαλεί πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση είναι το μένος με το οποίο έγινε αυτή η επίθεση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και πραγματικά απορώ σε τι μπορεί να αποσκοπεί κάποιος, ο οποίος με τέτοιου είδους δημοσιεύματα, όχι μόνο προσπαθεί να προλάβει μία πολύ σοβαρή δικαστική κρίση, γιατί μιλάμε για το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αλλά επιπλέον προσπαθεί ακόμη και να προλάβει τη δική μας τακτική. Ότι δηλαδή εμείς ως υπερασπιστές «φοβόμασταν» οτιδήποτε στη σημερινή δίκη και θα ζητούσαμε αναβολή.

Ε λοιπόν κύριε συντάκτη του δημοσιεύματος στη σημερινή δίκη ήμασταν εδώ, με παρρησία είπαμε τις θέσεις μας, με παρρησία εκθέσαμε την υπερασπιστική μας γραμμή και πετύχαμε την απαλλαγή των κατηγορουμένων.

Στην ουσία τώρα της υπόθεσης αφού ξεφύγουμε από την πολιτική χροιά του θέματος. Η ουσία ήτανε ότι από την αρχή ήτανε ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε οποιαδήποτε ζημία, οποιαδήποτε παράβαση κατά την οικονομική διαχείριση του δήμου Αφάντου. Οι κατηγορούμενοι εξέθεσαν με πάρα πολύ απλά λόγια, με πάρα πολύ απλούς ισχυρισμούς τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν τα οικονομικά του δήμου και το δικαστήριο τους έκρινε ομόφωνα και με θετική εισαγγελική πρόταση αθώους, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε ζημία, δεν υπήρξε οποιαδήποτε κακή διαχείριση, δεν υπήρξε οποιαδήποτε πλημμέλεια κατά τη διαχείριση των οικονομικών του δήμου. Χαίρομαι πάρα πολύ που τα δικαστήρια αντιλαμβάνονται τόσο τον τρόπο διαχείρισης των δήμων όσο και τις δυσκολίες που συναντώνται κατά τη διαχείριση ενός δήμου και η απόφαση αυτή το επιβεβαίωσε”.

Το βούλευμα
Υπενθυμίζεται πως ενώπιον του δικαστηρίου παραπέμφθηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου ο πρώην δήμαρχος Αφάντου Σάββας Διακοσταματίου, τέσσερις πρώην δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη της τότε Δημαρχιακής επιτροπής καθώς και η πρώην ταμίας του δήμου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το Ανώτατο δικαστικό συμβούλιο της περιοχής μας, παρέπεμψε τους έξι εμπλεκόμενους να δικαστούν για την κατηγορία της απιστίας περί την υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και δη σε βάρος οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ιδιαίτερα 1μεγάλης αξίας άνω των 150.000. Επίσης το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου αποφάσισε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του πρώην δημάρχου Σάββα Διακοσταματίου και των λοιπών πέντε εμπλεκομένων, για το αδίκημα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, στρεφόμενης κατά οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, με συνολικό όφελος ή ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Με το ίδιο βούλευμα, έπαυσαν οριστικά λόγω παραγραφής οι ποινικές διώξεις που είχαν ασκηθεί σε βάρος άλλων έξι μελών του πρώην δημοτικού συμβουλίου Αφάντου για τις κατηγορίες της απιστίας και της υπεξαίρεσης περί την υπηρεσία από κοινού, από την οποία η ελάττωση της περιουσίας είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που φέρεται ότι τελέστηκε στ’ Αφάντου Ρόδου στις 6-4-2010.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 18χρονος για ληστεία

Κάθειρξη 38,5 ετών σε αλλοδαπό για τη μεταφορά μεταναστών στην Κω

Στο εδώλιο ιδιοκτήτης καταλύματος για τη φιλοξενία 90 μεταναστών

Δικάζεται ιδιοκτήτης ξενοδοχείου για τη διαμονή 84 μεταναστών

Στον ανακριτή 31χρονος αλλοδαπός για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Ελεύθερος με όρους αφέθηκε ο κατηγορούμενος για απόπειρα εμπρησμού

Σε τρία χρόνια και τρεις μήνες καταδικάστηκε 35χρονος τσαντάκιας

Αθωώθηκε Καλύμνιος για διακίνηση ναρκωτικών