Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ μεγαλύτερη απ’ ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ μεγαλύτερη απ’ ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ μεγαλύτερη απ’ ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 667 ΦΟΡΕΣ

Πολιτικά συμπεράσματα από τις προεκλογικές περιοδείες

Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος
Ευρωβουλευτής Ν.Δ.


Επισκέπτομαι συνεχώς πόλεις και περιοχές της Ελλάδας για να ενισχύσω την πολιτική δυναμική της ΝΔ εν όψει ευρωεκλογών και να διεκδικήσω τον σταυρό προτίμησης που θα εξασφαλίσει την παραμονή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από την Ήπειρο στη Θεσσαλία, από τη Δυτική Μακεδονία στη Στερεά Ελλάδα, από την Κεντρική Μακεδονία στην Πελοπόννησο. Πραγματοποιώ προεκλογικές περιοδείες στη διάρκεια των τελευταίων 2,5 μηνών και έχω ακόμα 1,5 μήνα μέχρι τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Συνοψίζω τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα ως εξής.

Μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ
Από την ανταλλαγή απόψεων με τους πολίτες και την εκτίμηση του πολιτικού κλίματος στις πόλεις και τις περιοχές που επισκέπτομαι, βγάζω το συμπέρασμα ότι η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη όχι μόνο βορείως των Τεμπών λόγω της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ αλλά σχεδόν στο σύνολο της Ελλάδας.

Το βασικό θέμα που απασχολεί τους πολίτες είναι η κατάσταση της οικονομίας και η προοπτική της απασχόλησης και των οικονομικών της οικογένειάς τους. Οι περισσότεροι είναι βαθιά δυσαρεστημένοι με τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του γιατί έκαναν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκαν. Επίσης, οι πολίτες σε ποσοστό 80%-85% διαφωνούν με τη βασική κυβερνητική θέση ότι έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας τις μνημονιακές δυσκολίες και τη σχετική λιτότητα.

Θεωρώ ότι η δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Είναι γεγονός ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έπεσαν έξω στο παρελθόν υποτιμώντας, σε διάφορες φάσεις, τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή δέχονται σκληρή κριτική από το Μαξίμου για τα λάθη του παρελθόντος, δυσκολεύονται να δώσουν στη δημοσιότητα αποτελέσματα που δείχνουν εντυπωσιακή πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί βέβαια να κάνω λάθος, αλλά επειδή είμαι έμπειρος παρατηρητής των εξελίξεων ως δημοσιογράφος, εκδότης και την τελευταία πενταετία ως πολιτικός, θεωρώ βέβαιη την εντυπωσιακή εκλογική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το χρέος της ΝΔ
Πηγαίνω σε αρκετές πόλεις όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει τις θέσεις της ΝΔ για να ακούσω τις πολιτικές του θέσεις και πώς εξελίσσονται στην τελική προεκλογική ευθεία και για να μετρήσω αντιδράσεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δίνει πολιτική μάχη για να μετατρέψει την αρνητική ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ σε θετική ψήφο για τη ΝΔ.

Στην Ελλάδα υπάρχει μία παράδοση τιμωρητικής ψήφου αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ διεκδικεί θετική ψήφο, γνωρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται μία οικονομική και κοινωνική επανεκκίνηση. Είναι ενδεικτικό ότι αφιερώνει ένα μικρό μέρος του χρόνου των ομιλιών του στην περιγραφή των κυβερνητικών λαθών και παραλείψεων και δίνει την έμφαση, ανάλογα με την περιοχή και το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται, στο τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα.

Το μήνυμα Μητσοτάκη περνάει με ιδιαίτερα θετικό τρόπο, παραμένουν όμως σημαντικές επιφυλάξεις για τις δυνατότητες της ΝΔ μετά τη διαφαινόμενη εκλογική νίκη της.

Στους προβληματισμένους πολίτες εξηγώ ότι η ΝΔ έχει διδαχτεί από τα λάθη της, πως ο Μητσοτάκης θα στείλει θετικά μηνύματα με συγκεκριμένα μέτρα από τους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης αλλά ότι πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις και την προοπτική μας για να εκδηλωθεί θετική κοινωνική και οικονομική δυναμική.

Έχω διατυπώσει δημόσια την εκτίμηση ότι η διαφορά υπέρ της ΝΔ στις ευρωεκλογές θα είναι σημαντική, από 7 έως 11 μονάδες. Πιστεύω ότι με το πέρασμα του χρόνου ενισχύεται το σενάριο της διαφοράς με διψήφιο ποσοστό, με τη ΝΔ να δίνει μάχη για να περάσει το όριο του 30% και τον ΣΥΡΙΖΑ να δίνει τη δική του μάχη για να κρατηθεί πάνω από το όριο του 20%.

Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Προκοπίου: Λειψυδρία και αφαλατώσεις

Γιάννης Χατζής: Τουρισμός 2024 και ο διττός ρόλος της Ομογένειας σε σχέση με τις προοπτικές του

Μαρία Καρίκη: Ή τώρα ή ποτέ...

Δημήτρης Κούκουλας| Υπόθεση ΔΑΝΕ Sea Line: Γιατί τα τελευταία χρόνια έχει αφεθεί στη λήθη;

Ηλίας Καραβόλιας: Η ασυνείδητη εκχώρηση του βίου

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Μούσκαρι το εύκομον (Muscari comosum), κοινώς βολβός, σκορδούλακας, ασκορδούλακας

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Απαιτούμε ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση!

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 100 χρόνια ανάδειξης ροδιακής ιστορικής μνήμης (Β' Μέρος)