Στη Ρόδο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του “Ποταμιού” Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Στη Ρόδο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του “Ποταμιού”  Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Στη Ρόδο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του “Ποταμιού” Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 371 ΦΟΡΕΣ

«Δεν ψάχνω για σταδιοδρομία ούτε για μία επιπλέον θέση, όμως μπορώ με την εμπειρία που έχω να συνεισφέρω σε θέματα περιβαλλοντικών κινδύνων, περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής «δήλωσε χτες από τη Ρόδο, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του «Ποταμιού» σεισμολόγος, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο-Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Με αφορμή την παρουσία του στο νησί μας στο πλαίσιο του πρώτου σεμιναρίου επικοινωνίας και διαχείρισης κρίσεων που προκαλούνται από φυσικούς κινδύνους όπως είναι οι σεισμοί, οι δασικές πυρκαγιές κ.λπ. στο οποίο ήταν ομιλητής, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία αναφέρθηκε στην απόφαση της συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο του “Ποταμιού”, λέγοντας τα εξής: «Με συγκινεί ιδιαίτερα το θέμα των περιβαλλοντικών κινδύνων, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής και λόγω της ειδικότητάς μου. Μετά από 30 χρόνια ενασχόλησης με αυτά έχω διαπιστώσει ότι πολλές αποφάσεις και εγκύκλιοι και νομοθετήματα που διέπουν την καθημερινή λειτουργία της χώρας μας έχουν τη βάση τους κατά 75% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άρα και στα θέματα του περιβάλλοντος είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται εκεί επηρεάζουν άμεσα και τη χώρα μας. Αυτό ήταν ένα σημαντικό κίνητρο για να θέσω αυτή την υποψηφιότητα.
Υπάρχουν 20 μόνιμες επιτροπές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μία από αυτές ασχολείται με αυτά τα θέματα.
Αν τιμηθώ από την ψήφο των συμπολιτών μας σε πανελλαδικό επίπεδο θα δηλώσω συμμετοχή στην επιτροπή Περιβάλλοντος.

Σε ό,τι αφορά τα νησιά σε όλες τις χώρες αυτά έχουν μία ιδιαιτερότητα.

Για παράδειγμα αναμένουμε από την κλιματική αλλαγή συνεχή άνοδο της στάθμης της θάλασσας για τα επόμενα χρόνια γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους και γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε αποτελεσματικά για να μπορέσουμε να τους αποτρέψουμε. Αυτό θα πρέπει να το βάλουμε ψηλά στην ατζέντα» δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αναφέρθηκε όμως και σε άλλα ζητήματα τα οποία όπως είπε τον απασχολούν όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό-προσφυγικό καθώς για τα οποία δήλωσε: «Επίσης με απασχολεί το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα. Είναι ένα έντονο πρόβλημα στα νησιά. Έχω την αίσθηση ότι η χώρα έχει αδικηθεί από τις αποφάσεις που πάρθηκαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ακόμα και από την κακή εφαρμογή των αποφάσεων που οδήγησε ώστε να έχουμε μονομερή σχεδόν επιβάρυνση της χώρας στη διαχείριση του προβλήματος. Όσοι Έλληνες ευρωβουλευτές βρεθούμε αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο να πιέσουμε να οργανώσουμε μία νέα στρατηγική που θα οδηγήσει ώστε να γίνει ισομερής κατανομή των βαρών σε όλες τις χώρες. Δεν μπορούμε να λέμε ότι η Ελλάδα θα γίνει ένα κλειστό γκέτο».

Ευρωπαϊκή χάρτα πολιτικής προστασίας
Ο κ. Παπαδόπουλος μάλιστα ανακοίνωσε από τη Ρόδο ότι θα προτείνει και τη δημιουργία σε ευρωπαϊκό επίπεδο της ευρωπαϊκής χάρτας πολιτικής προστασίας.

«Με το τραγικό συμβάν στο Μάτι έγινε πολύ έντονη συνείδηση σε όλους μας ότι κάτι πρέπει να αλλάξει σε αυτό το θέμα και θα έλεγα ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεται και εφαρμόζεται η πολιτική προστασία στην Ελλάδα. Μεθαύριο στις 9 του μήνα στην Αθήνα κάνω μία κεντρική συνάντηση φίλων και εκεί θα ανακοινώσω ένα βασικό σχέδιο που έχω, σας το λέω από τώρα, ακόμα και αν δεν εκλεγώ, θα το εισηγηθώ ότι ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε μία ευρωπαϊκή χάρτα πολιτικής προστασίας.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλαδή να προωθηθεί πλέον με θεσμικό τρόπο η πολιτική προστασία έτσι ώστε να αγκαλιάζει και τα κράτη-μέλη. Χάρτα σημαίνει ότι θα φτιάξουμε στρατηγικά βλήματα για το πώς θα το πετύχουμε αυτό.
Το ανακοινώνω αυτό σήμερα από τη Ρόδο. Για να μπορέσουμε να έχουμε μία καλύτερη τοπική πολιτική προστασία χρειαζόμαστε καλύτερη εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική προστασία.
Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι ισχυρά, τα θεσμικά όπλα ευρωπαϊκής πολιτικής σε αυτό τον τομέα, πρέπει να τα ενισχύσουμε και με την ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών να πιέσουμε και τις χώρες μέλη να βελτιώσουμε αυτόν τον τομέα» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: Συναντήσεις εργασίας για την αλιεία στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Πρωτοβουλία του Μάνου Κόνσολα για να οργανωθούν επισκέψεις της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας στην Αστυπάλαια

Συγχαρητήρια του Ιωάννη Παππά προς όσους συνέδραμαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κω

Τον Σύλλογο Αιμοδοτών Ρόδου επισκέφτηκε η Μίκα Ιατρίδη

Βάιος Καλοπήτας: "Η σημερινή κρίση αποτελεί την ευκαιρία για επανεκκίνηση και αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ"

Ερώτηση για τα προβλήματα της visa express στους Τούρκους επισκέπτες της Ρόδου

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για την αστυνόμευση στις τουριστικές περιοχές

Μ. Κόνσολας: «Νέα Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών για τα νησιά του Αιγαίου»