Προσφυγικές ροές και τουρισμός

Προσφυγικές ροές και τουρισμός

Προσφυγικές ροές και τουρισμός

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 254 ΦΟΡΕΣ

Του Δημήτρη Προκοπίου

Με αμείωτη ένταση εξακολουθούν οι ροές προσφύγων στα ελληνικά νησιά και ο χρόνος πιέζει ενώ υπήρξαν και διαδηλώσεις εναντίον της πολιτικής ασύλου της ελληνικής κυβέρνησης.

Η κρίση ως αποτέλεσμα της αθρόας μετανάστευσης στην Ελλάδα μέσω των μικρασιατικών ακτών στα ελληνικά νησιά είναι ένα φαινόμενο που εντείνεται. Οι ροές είναι ανεξέλεγκτες στο βόρειο Αιγαίο. Χιλιάδες ήρθαν στη χώρα ελπίζοντας για ένα καλύτερο αύριο, αλλά τελικά ήρθαν σε λάθος χώρα, σε λάθος τόπο.

Η ελπίδα για τη δυτική Ευρώπη είναι απατηλή, και τα σύνορα σχεδόν κλειστά εκτός αν πρόκειται για συνένωση οικογενειών. Κερδισμένοι είναι οι διακινητές και οι ΜΚΟ. Έμμεσα θύματα της κατάστασης ο τουρισμός. Υπάρχουν επίσης προβλήματα παραβατικότητας.

Τα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται σε ήπια τουριστική ανάπτυξη και δεν υπάρχουν πολλά charter στα αεροδρόμια της Μυτιλήνης και της Χίου. Η Σάμος ως περισσότερο ανεπτυγμένος προορισμός συγκεντρώνει αναλογικά πολλούς επισκέπτες.

Το Βαθύ της Σάμου ή πόλη της Σάμου έχει περί τις 8.000 κατοίκους. Το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών συγκεντρώνει όμως 6.000 με υποδομές για 600 άτομα.

Η Μόρια, χωριό της Λέσβου, έχει 1.100. Το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών συγκεντρώνει όμως 12.000 με υποδομές για 2.230 άτομα.

Όταν ένας τόπος θέλει να ζει από τον τουρισμό δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ως στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Όλος ο κόσμος γνωρίζει για αυτή τη νοσηρή κατάσταση ταλαίπωρων μεταναστών από αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές. Οι τοπικές κοινωνίες, οι ίδιοι οι πρόσφυγες, και η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζητούν άμεσα αναχώρηση από τα νησιά. Πρέπει να συντομευτούν οι διαδικασίες ασύλου, και να ενισχυθεί η τουριστική προβολή των περιοχών.

Προχθές 11 Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε η επίταξη περιοχών για κλειστά κέντρα κράτησης – φιλοξενίας των προσφύγων - μεταναστών. Μιλάμε για νέες δομές χιλιάδων ανθρώπων, απώτερος στόχος είναι να καταλάβουν οι υποψήφιοι μετανάστες για την Ελλάδα ότι η διαμονή στη χώρα μας είναι δύσκολη. Στα νησιά υπάρχει αναστάτωση γιατί δεν θέλουν νέες δομές.

Έχει ήδη πιεστεί αρκετά ο τοπικός πληθυσμός, αν κατά κάποιες πηγές η υπάρχουσα κατάσταση αφήνει χρήματα στις περιοχές γιατί υπάρχει κατανάλωση στα τοπικά μαγαζιά το χειμώνα. Μήπως έπρεπε πρώτα να κλείσουν οι υπάρχουσες. Υπάρχει ήδη πολιτική αναταραχή και δεν υπάρχει ανακοινωμένο σχέδιο αναχώρησης των ατόμων από τα νησιά. Σίγουρη είναι η κατασκευή αλλά όχι η απομάκρυνση που απλώς ανακοινώθηκε.

Η ευρύτερη λύση του προβλήματος είναι η άρση των εχθροπραξιών και πολέμων, αλλά και η ανάπτυξη, βέβαια αυτό όμως είναι ένα πολυεθνικό ζήτημα.

Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Κούκουλας| Υπόθεση ΔΑΝΕ Sea Line: Γιατί τα τελευταία χρόνια έχει αφεθεί στη λήθη;

Ηλίας Καραβόλιας: Η ασυνείδητη εκχώρηση του βίου

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Μούσκαρι το εύκομον (Muscari comosum), κοινώς βολβός, σκορδούλακας, ασκορδούλακας

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Απαιτούμε ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση!

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 100 χρόνια ανάδειξης ροδιακής ιστορικής μνήμης (Β' Μέρος)

Φίλιππος Ζάχαρης| Αλλάζουν οι ισορροπίες: Η Ρωσία συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα πολέμου - Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί την Κίνα

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Ξέρεις ποιος είμαι εγώ!

Μανώλης Κολεζάκης: Η Οργάνωση και το Διοικητικό Σύστημα της Αρχαίας Καμείρου