Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη: «Ο Έλληνας έχει τη δυνατότητα και τη θέληση να κάνει το αδύνατο, δυνατό!»

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη: «Ο Έλληνας έχει τη δυνατότητα και τη θέληση να κάνει το αδύνατο, δυνατό!»

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη: «Ο Έλληνας έχει τη δυνατότητα και τη θέληση να κάνει το αδύνατο, δυνατό!»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 683 ΦΟΡΕΣ

Συναντήθηκε χθες με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον δήμαρχο Ρόδου και τον μητροπολίτη Ρόδου

Στη Ρόδο βρέθηκε χθες η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, συνοδευόμενη από δύο μέλη της Ολομέλειας, τους καθηγητές Δέσποινα Μουζάκη και Νίκο Κανελλόπουλο.

Όπως είναι γνωστό, η κ. Αγγελοπούλου ορίστηκε από τον πρωθυπουργό ως επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» η οποία ασχολείται με τη διοργάνωση των εκδηλώσεων που θα γίνουν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Στο πλαίσιο διαμόρφωσης αυτών των προτάσεων η κ. Αγγελοπούλου και το επιτελείο της πραγματοποιούν επισκέψεις και συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα ώστε να διαμορφωθεί το τελικό πλάνο των εκδηλώσεων και δράσεων.

Το πρόγραμμά της στο νησί μας περιλάμβανε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο στην Περιφέρεια, τον δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη στο Δημαρχείο και τον μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο στην Ιερά Μητρόπολη, συνάντηση με τις τοπικές αρχές και τους φορείς στην Περιφέρεια και επίσκεψη–ξενάγηση στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

Από τη συνάντηση με τον μητροπολίτη Ρόδου
Από τη συνάντηση με τον μητροπολίτη Ρόδου

Η επίσκεψη στην Περιφέρεια
Κατά την επίσκεψή της στην Περιφέρεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος απευθυνόμενος στην κ. Αγγελοπούλου δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση γιατί στο τιμόνι αυτής της μεγάλης προσπάθειας βρίσκεται η κ. Αγγελοπούλου η οποία στο παρελθόν μας έκανε περήφανους με τη δουλειά που έκανε σε αντίστοιχους εθνικούς αγώνες και γι’ αυτό δηλώνουμε και εμείς τη συμμετοχή μας σε αυτό τον πολύ μεγάλο αγώνα που όλη χώρα δίνει.

Είμαστε αυτό που ο τέταρτος άξονας το «Ελλάδα 2021» περιγράφει ως παράθυρο στο μέλλον και σε αυτό θα βρείτε τους πιο πιστούς συμμάχους σας σε αυτό τον υπέροχο τόπο που έδινε και θα συνεχίσει να δίνει ύψος, ανάστημα, ευκαιρίες σε μία Ελλάδα που το έχει ανάγκη».

Υποδοχή από τον περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο στην Περιφέρεια
Υποδοχή από τον περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο στην Περιφέρεια

Από την πλευρά της η κ. Αγγελοπούλου δήλωσε: «Από το παρελθόν παίρνουμε μαθήματα έχουμε εμπειρία και από το παρελθόν γνωρίζουμε τι αντοχές και τι ανθεκτικότητα έχουμε και όσα όνειρα έχουμε για το μέλλον μας δικαιούμαστε να τα σχεδιάσουμε.

Αυτή η περιφέρεια που έχει αυτό το ιστορικό παράδοξο, έχει τις Κυκλάδες το πρώτο διοικητικό κέντρο της Ελλάδας έχει και τα Δωδεκάνησα τα οποία πολύ αργότερα δέθηκαν με τη μητέρα Ελλάδα με έναν αιώνα διαφορά. Ένα χωνευτήρι πολιτισμών έναν τρόπο ζωής που δείχνει ότι αυτός ο κόσμος και από πολλές κατοχές έχει περάσει αλλά έχει σταθεί και έχει βοηθήσει.

Οι άνθρωποι από εδώ έκαναν την επανάστασή τους μυήθηκαν από τη Φιλική Εταιρεία αλλά προδόθηκαν και γι’ αυτό δεν προχώρησε. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι όπως οι Έλληνες διαπρέπουμε σε όλο τον κόσμο διαπρέπουμε και αγαπάμε τον τόπο μας και το βοηθάμε αυτοί οι άνθρωποι που έφυγαν από εδώ που πήγαν αλλού βοήθησαν οικονομικά τη χώρα μας.

Ανταλλαγή αναμνηστικών παρουσία της κ. Μουζάκη και του κ. Κανελλόπουλου
Ανταλλαγή αναμνηστικών παρουσία της κ. Μουζάκη και του κ. Κανελλόπουλου

Ο σύγχρονος πατριωτισμός είναι, δίνω στη χώρα μου ό,τι μπορώ να δώσω εγώ. Εσείς λοιπόν εντυπωσιάζετε γιατί το βλέμμα σας είναι στον τέταρτο άξονα της φιλοσοφίας της επιτροπής. Η φιλοσοφία είχε τέσσερις άξονες και ο πιο βασικός είναι το παράθυρο στο μέλλον. Γιατί οι προηγούμενοι άξονες είναι να δούμε την ιστορία μας και να τιμήσουμε τους ανθρώπους μας, τι κάνουμε όμως από εδώ και πέρα; Πώς θα στηρίξουμε τη χώρας μας; Μόνο με το σεβασμό και την αγάπη μας; Όχι. Δημιουργώντας δυνατότητες για να αναπτυχθούν όλες οι περιοχές της χώρας. Αυτή είναι επίσης η βασική φιλοσοφία της επιτροπής.

Ειδικά μία τέτοια περιοχή που είναι ναυαρχίδα γιατί η εξωστρέφειά της την έχει κάνει να γνωρίζει πάρα πολλά πράγματα από τα τεκταινόμενα στον κόσμο έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Θα δούμε όλα αυτά που έχετε προτείνει πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να γίνουν πραγματικότητα».

Ακολούθως ο καθηγητής Νίκος Κανελλόπουλος είπε μεταξύ άλλων: «βρισκόμαστε στην περιοχή όπου είναι ένα εκκολαπτήριο βιώσιμων δράσεων επιχειρηματικών εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εμείς στηρίζουμε τις βιώσιμες δράσεις και για τα προϊόντα και για τις υπηρεσίες. Έχετε τον τουρισμό που είναι βασικός.

Η σύσκεψη με φορείς του νησιού
Η σύσκεψη με φορείς του νησιού

Θα θέλαμε να δούμε τουριστικές δράσεις που να είναι θεματικές γιατί είμαστε στην εποχή των συνεργασιών και της εξωστρέφειας αλλά και της ειδίκευσης. Για εμένα είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες που κάνετε τις πετυχημένες και θεωρώ ότι είναι εξαιρετικό να έχουμε αυτές τις δράσεις».

Η καθηγήτρια Δέσποινα Μουζάκη που πήρε αμέσως μετά το λόγο δήλωσε: «Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι τόπος έμπνευσης για εμάς. Με την καθοδήγηση της προέδρου μας έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα και έχουμε δεχτεί προτάσεις γιατί η επιτροπή έχει ανοίξει την πλατφόρμα της σε προτάσεις για τον εορτασμό από όλο τον κόσμο.

Μπορεί σε αυτό τον τόπο να αναπτυχθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού που είναι σημαντικό και νέοι τρόποι επιχειρηματικότητας και να αποτελέσει μία πηγή πλούτου για την Ελλάδα αλλά και πηγή πολιτιστικού πλούτου».

Κλείνοντας η κ. Αγγελοπούλου κατέληξε λέγοντας τα εξής: «ο δικός σας τόπος έχει τόσους πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς που είναι ίσως το φυσικό σκηνικό που μπορείτε να επιδιώξετε να τραβήξει το ενδιαφέρον αυτών που είναι στην κινηματογραφική βιομηχανία. Να εκμεταλλευτείτε τις μοναδικότητες που έχετε και να τραβήξετε επιχειρηματικό ενδιαφέρον και έσοδα, που σημαίνει προκοπή για την κοινωνία σας».

Η επίσκεψη στο Δημαρχείο
Υποδεχόμενος ο δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη επεσήμανε τα εξής: «200 χρόνια από το 1821, το βλέμμα μας όμως είναι στραμμένο στο μέλλον. Εμείς ως Ρόδος οφείλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε δεσμευμένοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με εσάς για να βοηθήσουμε τη χώρα να δείξει ότι τα 200 χρόνια που πέρασαν ήταν χρόνια τα οποία η Ελλάδα προσέφερε πολλά στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο και τα επόμενα χρόνια που θα έρθουν, όπως λέει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αυτά που κρινόμενα από τα 200 χρόνια που πέρασαν θα γράψουν την ιστορία και θα δείξουμε στον κόσμο τι πραγματικά αξίζουμε.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου στο Δημαρχείο
Η Γιάννα Αγγελοπούλου στο Δημαρχείο

Θα δείξουμε ότι είμαστε για τα δύσκολα ότι ξέρουμε να περνάμε πάνω από τον πήχη. Σε κάθε περίπτωση γνωρίζοντας το παρελθόν, τα κατορθώματα και τα λάθη μας, τις δύσκολες στιγμές και τις εύκολες στιγμές αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να δώσουμε περισσότερο φως και Ελλάδα στον κόσμο και ταυτόχρονα να φέρουμε και περισσότερο κόσμο στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση πολλοί Δωδεκανήσιοι πολλοί Ροδίτες έδωσαν στην επανάσταση χωρίς να αναζητήσουν ούτε δικαίωση ούτε ευγνωμοσύνη ούτε ευχαριστώ. Πολλοί Ροδίτες πήραν μέρος στην επανάσταση του 1821 και είμαι βέβαιος ότι η Ρόδος έχει πολλά να προσφέρει για τη βελτίωση του κόσμου της Ελληνίδας και του Έλληνα» .

Απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» πρόσθεσε και τα εξής: «Να μας εμπνεύσετε, να ενώσετε τους Έλληνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο φιλελληνισμός της επανάστασης ήταν αυτός που σε πολύ δύσκολες στιγμές επηρέασε αποφάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων και ο φιλελληνισμός της σημερινής εποχής είναι αυτός που μπορεί να βοηθήσει πολλά πράγματα σε αυτή τη δύσκολη γειτονιά του Αιγαίου της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Υποδοχή στον δήμο από τον δήμαρχο
Υποδοχή στον δήμο από τον δήμαρχο

Οι φιλέλληνες πολλοί από αυτούς Δωδεκανήσιοι πρέπει να είναι μέρος της γιορτής αυτής που θα ακολουθήσει. Ελπίζουμε η Ρόδος να είναι κοντά, μπροστά και να βοηθήσει στο τέλος του 2021 να γιορτάσουμε μία επιτυχία που καταφέραμε όλοι μαζί».

Παίρνοντας το λόγο η κ. Αγγελοπούλου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αυτό το σμαραγδένιο νησί ο δήμαρχος το έχει κάνει πράσινο και έξυπνο νησί. Όσον αφορά τις προτάσεις που παίρνουμε από την κοινωνία για το πώς θα τιμήσουμε την επανάσταση ο δήμος Ρόδου με το παραπάνω έχει τιμήσει αυτό που λέμε, παράθυρο στο μέλλον.

Γιατί σκέφτεται για το καλό των δημοτών και για την αύξουσα αξία του προϊόντος που είναι η πόλη του και οι κάτοικοι. Άρα οι προτάσεις σας που είναι για την έξυπνη πόλη, είναι η τιμή που κάνουμε στους εαυτούς μας τιμώντας το παρελθόν να ανοίξουμε μία πόρτα για το μέλλον.

Πάτε καλά και θα είμαστε δίπλα σας. Αυτό που λέμε, τιμάμε την ιστορία μας, έχει να κάνε με το πώς θα αναδείξουμε αυτή την πατρίδα. Ειδικά σε αυτό το νησί που είναι η ναυαρχίδα του τουριστικού προϊόντος, το να σκεφτείτε ότι το περιβάλλον πάει χέρι - χέρι με την τουριστική ανάπτυξη είναι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα.

Ανταλλαγή δώρων στον δήμο
Ανταλλαγή δώρων στον δήμο

Με λίγα λόγια η επέτειος πρέπει να σημαίνει πώς να αναδείξουμε τα καλύτερα του εαυτού μας όχι μόνο ως άτομα αλλά και ως δυνατότητες στον τόπο μας. Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες αγαπάμε την πατρίδα μας, αλλά τι πρέπει να πούμε σε όλους; Ότι αυτή η γενιά τροφοδοτήθηκε από την προηγούμενη και εκείνη από την προηγούμενη γιατί συνέβησαν τόσο πολλά μεγάλα και σημαντικά στην Ελλάδα, αλλά μας βρήκαν και κακοτυχίες που οφείλονταν σε εμάς τους ίδιους…

Αυτά πρέπει να τα ξεχάσουμε γιατί γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι που επιβουλεύονται τον τρόπο που διαχειριζόμαστε την ιστορία μας και τον τόπο μας. Και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να γίνει. Είναι κτήμα μας το τι έγινε μέχρι τώρα. Είναι απόφασή μας να ακολουθήσουμε το δρόμο που θα χαράξουμε στο μέλλον.
Βεβαίως πρέπει να τραβήξουμε φίλους και φιλέλληνες αλλά στο βάθος της εικόνας υπάρχει ο Έλληνας που έχει καλές προδιαγραφές εξαιρετικά προϊόντα αλλά κυρίως έχει τη δυνατότητα και τη θέληση να κάνει το αδύνατο δυνατό. Αυτό ας υποσχεθούμε στον εαυτό μας ότι θα είναι το δώρο μας στην επέτειο του ‘21 για τα επόμενα χρόνια».

Ακολούθως ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Ταρασλιάς έκανε αναφορά στις προτάσεις του δήμου, στην ιστορία της πόλης τονίζοντας ότι είναι μία πολυπολιτισμική πόλη που έχει το βλέμμα της στο μέλλον. «Στη Ρόδο είχαμε ανθρώπους που αγωνίστηκαν στο ‘21 και μάλιστα αυτός που ίδρυσε τη σχολή Ευελπίδων ήταν ο Παναγιώτης Ρόδιος. Για να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας θα πρέπει και η οικονομία μας να είναι πολύ δυνατή και οι δράσεις μας πρέπει να στοχεύουν στην ποιότητα των κατοίκων» είπε μεταξύ άλλων.

Η καθηγήτρια κ. Μουζάκη τέλος δήλωσε: «Είμαστε στη Ρόδο του πολιτισμού και της ιστορίας και είναι χρέος να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών και θα είμαστε δίπλα σας στο δρόμο όπου θα μοιραστούμε το παρελθόν και θα κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον» ενώ ο καθηγητής κ. Κανελλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η πρόταση του δήμου για την ηλεκτροκίνηση είναι εξαιρετική.


Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΟΔΟΥ
«Αγαπητή Κυρία Πρόεδρε,
Με πολλή χαρά, σας καλωσορίζουμε στη Ρόδο, και επιτρέψτε μου να πω, ερμηνεύοντας και τα αισθήματα όλων των Ροδιτών, είμαστε ενθουσιασμένοι, με το να γίνει το νησί μας, μέρος αυτής της μεγάλης Εθνικής Προσπάθειας, της οποίας είστε επικεφαλής, για τον εορτασμό των 200 χρόνων, από την Ελληνική Επανάσταση.

Με μεθοδική και οργανωμένη προσπάθεια, με τεχνοκρατική αποτελεσματικότητα, αλλά και υψηλό πολιτικό αισθητήριο, για τις ανάγκες των καιρών, το έργο σας, με τη συνδρομή όλων μας, καλείται σε αυτό το κρίσιμο και ιστορικό momentum, να αναδείξει, το Δυναμικό Πρόσωπο, της Νέας Άξιας Ελλάδας, του 21ου Αιώνα.

Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν, δεύτερες σκέψεις: Ενώνουμε όλες τις Ροδίτικες δυνάμεις, μαζί σας! Για να τιμήσουμε το χθες, οραματιζόμενοι το αύριο. Και για να αποτελέσει η Ρόδος, το Σμαραγδένιο Χαμόγελο, στην εικόνα του σύγχρονου προσώπου της Ελλάδας, το οποίο καλούμαστε να δείξουμε, σε όλο τον κόσμο.
Η Ρόδος δεν είναι μόνο ένα Ευλογημένο νησί, με σπάνια φυσική ομορφιά. Ταυτόχρονα, πάνω στο σώμα της, είναι γραμμένη, όλη η Ιστορική Περιπέτεια του Ελληνισμού, από την Αρχαιότητα, μέχρι τις μέρες μας. Με κομβική γεωγραφική θέση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αποτέλεσε Σταυροδρόμι Πολιτισμών, με διάσπαρτο το αποτύπωμά τους, σε όλο το νησί.

Ήδη, με πυρήνα τη Μεσαιωνική Πόλη, αυτό το παγκόσμιο μνημείο, πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αναδεικνύουμε και αξιοποιούμε το Πολιτιστικό Απόθεμα του νησιού, με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Παράλληλα, είναι προτεραιότητά μας η προσβασιμότητα, η επισκεψιμότητα, και η αποδοτική οργάνωση, όλων των Αρχαιολογικών χώρων, των Μνημείων, και των 13 Μουσείων, που διαθέτει το νησί μας.

Για εμάς εδώ, στο ακριτικό Αιγαίο, στις εσχατιές της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, η ιστορία και ο πολιτισμός γίνονται ασπίδα, έναντι υπαρκτών και δυνητικών απειλών, σε μια ταραγμένη συγκυρία, για την Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά ταυτόχρονα, γίνονται και πυξίδα, για το μέλλον Ανάπτυξης του τόπου μας.

Η καλύτερη Θωράκιση, είναι η Ανάπτυξη. Η Πρόοδος, η Ευημερία, οι Ευκαιρίες να μένουν τα παιδιά μας στον τόπο μας. Στηριγμένοι στο Τουριστικό Θαύμα, που πέτυχε η Ρόδος μας, και μας επιτρέπει σήμερα, να αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση, το μέλλον μας.

Όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, θα συνδεθούν με τα χρόνια, που έχουμε μπροστά μας. Και είναι πραγματικά το 2021, μια ιστορική ευκαιρία, για να δείξουμε την Ελλάδα του­ 21ου αιώνα, στους άλλους. Και να αποδείξουμε στους εαυτούς μας, πως "το ‘χουμε", πως είμαστε για τα μεγάλα, και τα δύσκολα, πως ένα Έθνος, με τρισχιλιετή ιστορία, ξέρει να περνάει πάνω από τον πήχη των προκλήσεων, κάθε ιστορικής σημασίας, και συνεχίζει μια διαδρομή, φωτός, κι ελπίδας, για όλο τον κόσμο.

Γι’ αυτό, έχει Υπερπολύτιμη Αξία, η ιστορική αυτογνωσία, και το σπουδαίο έργο της Επιτροπής "Ελλάδα 2021". Μόνον όταν γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, μπορούμε και να γίνουμε, αυτοί που μπορούμε πραγματικά να γίνουμε. Ώστε να μην ζούμε, κάτω από τις πραγματικές δυνατότητές μας.

Γι’ αυτό κυρία Πρόεδρε, στο πρόσωπό σας βλέπουμε, μια στρατηγική σύμμαχο, στις προσπάθειες που καταβάλλουμε, να δώσουμε στη Ρόδο την κοσμοπολίτικη λάμψη που δικαιούται, και αξίζει, στην ιστορία της, στους ανθρώπους της, στο ανεξάντλητο φυσικό και πολιτισμικό της απόθεμα, και στην μεγάλη διαχρονική προσφορά της, στον Ελληνικό Τουρισμό. Ο οποίος έχει αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, και από αυτόν ζουν οι τοπικές κοινωνίες, των προορισμών όλης της χώρας.

Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν, για να τιμήσουμε τους Ρόδιους μυημένους στη Φιλική Εταιρεία, που προδόθηκαν και φυλακίστηκαν, λίγο πριν το ξέσπασμα του ξεσηκωμού του Γένους, τους Ρόδιους ήρωες, που αγωνίστηκαν και διακρίθηκαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, τους Ρόδιους της διασποράς, που χρηματοδότησαν με μεγάλα ποσά την Επανάσταση, χωρίς να ζητήσουν το παραμικρό αντάλλαγμα, είναι να σταθούμε κι εμείς, με τη σειρά μας, στο ύψος των περιστάσεων, που απαιτούν οι καιροί.

Το 2021 είναι μια Εμβληματική Χρονιά, από πολλές Απόψεις:

Η επέτειος των 200 χρόνων της Επανάστασης, συμπίπτει με τη χρονιά της Ανάκαμψης της Παγκόσμιας Οικονομίας, και του Παγκόσμιου Τουρισμού. Μετά το σοκ της Πανδημίας του Νέου Ιού.

Η Ελλάδα, καλείται να επανασυστηθεί στα μάτια του κόσμου, με το αξιόπιστο πρόσωπο, που επέδειξε στη διαχείριση της πανδημίας, και να επανατοποθετηθεί, πάνω στον χάρτη της Παγκόσμιας Οικονομίας, ως χώρα Ευκαιριών, Πλεονεκτημάτων, και Εμπιστοσύνης.

Συμπίπτει επίσης, με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και τη συνεχή εργαλειοποίηση του προσφυγικού. Χρειάζεται λοιπόν εθνική επαγρύπνηση, και ετοιμότητα, σε όλα τα επίπεδα, για να αναμετρηθούμε, με τις απαιτήσεις των καιρών, και να βγούμε νικητές.

Χρειαζόμαστε όμως και βοήθεια. Κανείς, ειδικά στο σύγχρονο κόσμο, όσο μικρός ή μεγάλος κι αν είναι, ΔΕΝ μπορεί να τα καταφέρει, Μόνος του. Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε δημιουργικά, καινοτόμα και παραγωγικά, το πνεύμα του Φιλελληνισμού, που παραμένει Ζωντανό. Το διαπιστώνουμε εμείς εδώ στη Ρόδο, διαρκώς. Είναι κάθε φορά, που οι επισκέπτες, μας εξομολογούνται την αστείρευτη αγάπη τους για την Ελλάδα, και κάθε τι Ελληνικό.

Όπως, το Πνεύμα του Φιλελληνισμού Συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία της Επανάστασης, καθορίζοντας σε πολλές περιπτώσεις την πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων, έτσι και σήμερα, ο φιλελληνισμός είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο, που μπορεί να μας βοηθήσει, στα χρόνια που έρχονται.

Από την ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης, και των συμμαχιών της χώρας μας, μέχρι την Ενίσχυση του Τουρισμού, ο οποίος ας μην το ξεχνάμε, είναι μια μορφή «Διπλωματίας» των Λαών. Αλλά και την προσέλκυση Επενδύσεων, σε τομείς που η Ελλάδα έχει Σοβαρά Συγκριτικά Πλεονεκτήματα.

Η Ελλάδα, πάνω απ' όλα, είναι μια ιδέα. Η ιδέα του Ελεύθερου Ανθρώπου. Κι αυτή η ιδέα, πάντα θα συγκινεί, και πάντα θα μεταφέρει το Φως της Ελευθερίας, το Φως του Πνεύματος, από τον Κολοσσό της Ρόδου, μέχρι το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, όπου κι εκεί έχουμε αναξιοποίητες δυνάμεις: Την Ελληνική Ομογένεια, στην οποία ανήκουν, και οι πάρα πολλοί Δωδεκανήσιοι συμπατριώτες μας, που έχουν να επιδείξουν λαμπρά επιτεύγματα, στις επιχειρήσεις τους, στις καριέρες τους, στο επιστημονικό έργο τους.

Πρέπει, κι αυτούς να τους έχουμε κοντά μας, στη γιορτή μας. Σε αυτή τη μεγάλη γιορτή των Ελλήνων, που έρχεται να μας υπενθυμίσει, πως ενωμένοι πετυχαίνουμε θαύματα.

Είναι η σωστή στιγμή λοιπόν, για να δώσουμε Περισσότερη και Καλύτερη Ελλάδα στον κόσμο. Και είναι επίσης η ώρα, να φέρουμε περισσότερο, και καλύτερο κόσμο στην Ελλάδα. Και η Ρόδος, θέλει και μπορεί να δώσει, τον καλύτερο εαυτό της, σε αυτή την προσπάθεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, που περιέγραψα, κυρία Πρόεδρε, θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, ώστε να διαμορφώσουμε από κοινού, και να συμφωνήσουμε, σε εξειδικευμένες δράσεις. Η Ρόδος είναι ένα νησί, που έχει φιλοξενήσει μεγάλα Διεθνή Γεγονότα, όπως η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής του 1988. Δεν ευτύχησε βέβαια να είναι Ολυμπιακή Πόλη τότε το 2004, παρά την σαφή υπεροχή της σε Ολυμπιονίκες, αλλά σίγουρα μπορεί να τα καταφέρει σε Κάθε Αποστολή, στο πλαίσιο της Εθνικής μας Προσπάθειας, του 2021.

Με αυτές τις σκέψεις, κυρία Πρόεδρε, εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας, και στο έργο της Επιτροπής, με τη βεβαιότητα, πως για μια ακόμη φορά, θα καταφέρετε να ενώσετε όλες τις δυνάμεις μας, μέσα κι έξω από την Ελλάδα, και θα μας κάνετε να νιώσουμε υπερήφανοι, για μια ακόμη Μεγάλη, Ελληνική, Συλλογική επιτυχία.

Σας ευχαριστώ, για την εμπιστοσύνη σας στη Ρόδο μας,
Καλώς ήλθατε και πάλι.

Διαβάστε ακόμη

Σύσκεψη στον δήμο με τους φορείς για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Δεν υπάρχει θέμα στα νησιά μας με απλήρωτους λογαριασμούς από ΕΣΠΑ

Γιάννης Παπαβασιλείου: Το νησί της Ρόδου δεν είναι κορεσμένο τουριστικά

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Τεράστιο εργαλείο για την πράσινη μετάβαση στα νησιά το Ταμείο Απανθρακοποίησης

«Κλείνει το σχολείο»: Κυκλοφορία νέου σινγκλ

Συμβαίνει τώρα - Ρόδος: Εντοπίστηκε οβίδα στην παραλία της Ιαλυσού

Γιώργος Νικητιάδης: «Το λάθος της σοσιαλδημοκρατίας είναι ότι έβαλε πολύ νερό στο κρασί της»

Οι μαθητές του 4ου ΓΕ.Λ. διέπρεψαν και φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις