Τα νησιά δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι οι φτωχοί συγγενείς και επαίτες

Τα νησιά δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι οι φτωχοί συγγενείς και επαίτες

Τα νησιά δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι οι φτωχοί συγγενείς και επαίτες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 255 ΦΟΡΕΣ

Ισοτιμία στο σχέδιο ανάκαμψης θα ζητηθεί από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση

Ισοτιμία στο σχέδιο ανάκαμψης για το Νότιο Αιγαίο θα ζητήσει ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση προκειμένου να μη χαθεί και η τελευταία ευκαιρία χρηματοδότησης για τα νησιά μας.

Ο κ. Χατζημάρκος πήρε χθες τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών του περιφερειακού συμβουλίου κατά τη συνεδρίαση του σώματος στο οποίο συζητήθηκε το θέμα, τονίζοντας ότι «πρέπει να δώσουμε σκληρή μάχη για το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς αν επικρατήσει η μέχρι σήμερα αντίληψη για τις χρηματοδοτήσεις που έφεραν την περιφέρειά μας ουραγό, τότε θα σημειωθεί ανεπανόρθωτη βλάβη ιστορικών διαστάσεων»

Μάλιστα παρουσίασε πίνακα με τις κατανομές των πόρων του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων και του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος όπου αποδεικνύεται ότι το Νότιο Αιγαίο είναι ουραγός σε αυτούς και έκανε λόγο για διαρκές έγκλημα σε βάρος των νησιών μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «δε ζητάμε προνομιακή μεταχείριση, ζητάμε να πάρουμε ότι μας ανήκει και στα τομεακά προγράμματα και τα χρήματα να αξιοποιούνται για όλους και σε όλες τις περιφέρειες».

Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης εξέφρασε φόβους μήπως η τακτική αυτή σε βάρος της περιοχής μας ακολουθηθεί και στο μέλλον, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα τομεακά έργα λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις και τα υπουργεία δεν έκαναν μεγάλα έργα στα νησιά μας και για τον λόγο αυτό οι υποδομές τους είναι σε κακή κατάσταση.

Ειδικότερα, έφερε ως παράδειγμα τα λιμάνια και τις λιμενικές εγκαταστάσεις των νησιών μας τα οποία παραλλήλισε με τους αυτοκινητόδρομους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτά τα λιμάνια, όπως είπε, είναι κατεστραμμένα ενώ την ίδια στιγμή μεγάλοι οδικοί άξονες κατασκευάζονται στην ηπειρωτική χώρα προς όφελος των περιοχών τους.

«Το Νότιο Αιγαίο θα αργοσβήσει, θα πεθάνει αν δε γίνουν έργα από τα τομεακά των υπουργείων» κατέληξε ο κ. Χατζημάρκος ο οποίος πήρε χθες και τη στήριξη των βουλευτών Γιάννη Παππά και Βασίλη Υψηλάντη που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.
Και οι δύο διαβεβαίωσαν ότι θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθειά του για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού σε βάρος της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου
Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου που θα σταλεί στον πρωθυπουργό για το θέμα έχει ως εξής:
«Ενόψει της ανακοίνωσης στο προσεχές διάστημα των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2021-2027, στο πλαίσιο του επόμενου ΕΣΠΑ, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, με απόφασή του στη συνεδρίαση της 30ής Οκτωβρίου 2020, ζητεί από την κυβέρνηση την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το οποίο θα προκύψει από την κατανομή των νέων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Το Νότιο Αιγαίο παραμένει έως και σήμεραμ σταθερά, επίμονα και διαχρονικά, η πλέον υποχρηματοδοτημένη Περιφέρεια της χώρας, καθώς εξακολουθεί να πληρώνει επί δεκαετίες την απόκλιση της πραγματικής εικόνας της οικονομίας των νησιών της με αυτή των δημοσιονομικών δεικτών. Αλλά και το τρομακτικό έλλειμμα σχεδιασμού και υλοποίησης Τομεακών Έργων από πλευράς της Κεντρικής Διοίκησης στα νησιά του.

Παρότι οι συνθήκες την τελευταία δεκαετία έχουν αλλάξει δραματικά, λόγω της οικονομικής κρίσης, αυτό που παραμένει σταθερό είναι η υποχρηματοδότηση του Νοτίου Αιγαίου όσον αφορά το τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020», με μόλις 168 εκατ. ευρώ για 2014-2020, για 48 κατοικημένα νησιά, αλλά και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ), ύψους 91 εκατ. ευρώ το μικρότερο έναντι των υπολοίπων Περιφερειών, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να καλύψει και τα έργα που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί εντός της περιόδου 2014-2020!

Το διαρκές πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η κάλυψη των υπαρκτών αναγκών του μεγάλου αριθμού των νησιών της, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, αλλά όχι μόνο αυτές.

Είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που εκτελεί και χρηματοδοτεί τεχνικά προγράμματα άλλων φορέων, κυρίως νησιωτικών δήμων της περιοχής ευθύνης της, ακόμη και υπουργείων, με τρόπο που να μην εξαιρούνται τα νησιά από τις αναπτυξιακές δυνατότητες έναντι των υπολοίπων περιοχών.

Σημειώνεται ότι επιπλέον του δικού της προγράμματος και της στήριξης των νησιωτικών δήμων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ασκεί παράλληλα τις αρμοδιότητες που έχουν μεταβιβιαστεί σε αυτήν, χωρίς να έχει γίνει η μεταβίβαση των αντίστοιχων πόρων (π.χ. καθαρισμός ρεμάτων...).

Είναι απολύτως σαφές πως η χρηματοδοτική ενίσχυση της πιο δύσκολης πολυνησιακής περιφέρειας της χώρας, αλλά και της Ευρώπης, καθίσταται εκ των ων ουκ άνευ, ως συνθήκη επιβίωσης.

Η νησιωτικότητα και οι ιδιαιτερότητες που την χαρακτηρίζουν δεν είναι ένα επικοινωνιακό εφεύρημα. Δεν έχει καμία σχέση με τους στατιστικούς δημοσιονομικούς δείκτες των ηπειρωτικών περιφερειών. Νησιωτικότητα σημαίνει ότι σε κάθε μικρή νησιωτική κοινωνία πρέπει να εκπληρωθεί ο θεμελιώδης όρος των ίσων ευκαιριών και στις χρηματοδοτήσεις.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό απαιτείται αποκατάσταση της ισονομίας που αποτυπώνεται και εμπεδώνεται μόνον με την αλλαγή στη φιλοσοφία της κατανομής των πόρων ανά περιοχή.

Η κάθε περιοχή να συμμετέχει στην κατανομή των πόρων με βάση τις ανάγκες της και στο τέλος κάθε περιόδου διαχείρισης να ελέγχεται ο ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ πίνακας κατανομής του συνόλου των πόρων, των Τομεακών συμπεριλαμβανομένων.

Με μια απλή παρατήρηση στον πίνακα των Τομεακών Έργων ανά την Ελλάδα, θα οδηγηθεί και ο πλέον κακόπιστος αναγνώστης ότι η διαφορά ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τις ηπειρωτικές περιφέρειες της χώρας, δεν είναι σε εκατοντάδες εκατομμύρια αλλά σε δισεκατομμύρια.

Ισότητα στην κατανομή των Τομεακών Έργων είναι αυτό που μας αναλογεί.

Δεν ζητάμε καμία χάρη, δεν ζητάμε καμία εξαίρεση. Τόσο απλό, τόσο δίκαιο, τόσο αυτονόητο. Ισότητα, από μια Πολιτεία που σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής αιμορραγίας και δυσπραγίας, κρατιέται στη ζωή και από τα έσοδα που φέρνουν τα νησιά μας απότον τουρισμό.

Το Νότιο Αιγαίο χρειάζεται την υποστήριξη που θα του επιτρέπει να συνεχίσει όχι μόνο να επιβιώνει σε μια ακόμα δύσκολη περίοδο, αλλά και να είναι ο διαρκής αιμοδότης της εθνικής οικονομίας.

Το Νότιο Αιγαίο δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ο φτωχός συγγενής και επαίτης.

Διαβάστε ακόμη

"Πρωτιά" στον καύσωνα είχε σήμερα η Λίνδος – Τα 40άρια επέστρεψαν από σήμερα

Συνεχίζονται οι καθημερινές περιπολίες πυροσβεστικών αεροσκαφών πάνω από το νησί μας

ΓΕΑ: Ο Σμήναρχος Μαυραγάνης νέος Διοικητής του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Ρόδου

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»