Στον «αέρα» εξακολουθούν να βρίσκονται 19.000 εποχιακά εργαζόμενοι

Στον «αέρα» εξακολουθούν να βρίσκονται 19.000 εποχιακά εργαζόμενοι

Στον «αέρα» εξακολουθούν να βρίσκονται 19.000 εποχιακά εργαζόμενοι

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1114 ΦΟΡΕΣ

Αγώνας δρόμου για να ξεπεραστούν οι αδικίες

Εξακολουθεί να υφίσταται η εκκρεμότητα με την καταβολή επιδόματος σε αρκετές χιλιάδες εποχικά εργαζομένων στη Ρόδο που δεν προσλήφθηκαν φέτος στην εργασία τους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό.

Ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 19.000, ανάμεσα στους οποίους είναι και περίπου 500 άτομα, που απασχολούνται ως οδηγοί λεωφορείων και υπάλληλοι στα τουριστικά γραφεία της Ρόδου, οι οποίοι μένουν… ακάλυπτοι από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων της περιοχής μας Χρήστος Μιχαλάκης έστειλε για το θέμα και σχετική επιστολή στους υπουργούς Εργασίας και Τουρισμού εξηγώντας το πρόβλημα και ζητώντας την επίλυσή του, ώστε να μπορέσουν να πάρουν οι άνθρωποι αυτοί κάποιο βοήθημα και να επιβιώσουν το χειμώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος προσβλέπει στη συζήτηση που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη και με τη συμμετοχή του Γιάννη Βρούτση, όπου για μία ακόμα φορά θα ζητηθεί να υπάρξει πρόβλεψη για όσους δεν πήραν κάποιο επίδομα.

«Συζητάμε το θέμα από το Μάρτιο, το έχουμε εξαντλήσει, έχουμε πάρει υποσχέσεις αλλά ακόμα και τώρα φαίνεται ότι δεν το έχουν καταλάβει οι αρμόδιοι, έχουμε μιλήσει με όλους τους βουλευτές και σε όποια τηλεδιάσκεψη έχουμε κάνει με υπουργούς το έχουμε επισημάνει.

Είχαμε δώσει και σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό. Το έχουμε αναδείξει από όλες τις πλευρές και είμαστε σε συνεργασία και με το Εργατικό Κέντρο, και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό κ. Βρούτση όπου θα το θέσουμε και πάλι. Και την προηγούμενη εβδομάδα που είχαμε τηλεδιάσκεψη και με τον κ. Θεοχάρη το θέσαμε για μία ακόμα φορά» δήλωσε στη «Ροδιακή» ο κ. Μιχαλάκης.

Στη Ρόδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», έχουμε περίπου 54.000 εργαζόμενους. Από αυτούς οι περίπου 39.000 είναι εποχικά εργαζόμενοι και από αυτούς περίπου το 40% εντάσσονται στην κατηγορία εκείνων με δικαίωμα επαναπρόσληψης, είναι δηλαδή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων.

Όπως εξηγεί ο κ. Μιχαλάκης, αυτοί εντάχθηκαν στην πρόβλεψη των 534 ευρώ, καθώς προσλήφθηκαν, μπήκαν σε αναστολή εργασίας και πήραν 534 ευρώ επί 4 μήνες, παίρνουν κανονικά τα ένσημά τους και πολύ πιθανόν θα πάρουν ανεργία για το χειμώνα.

Οι περίπου 19.000 από αυτούς είναι αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης. Πρόκειται για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό, είναι οι οδηγοί ταξί, οι υπάλληλοι τουριστικού γραφείου, οι υπάλληλοι του αεροδρομίου, οι υπάλληλοι στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων κ.λπ.

Αυτοί δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης και το υπουργείο Εργασίας αυτούς τους εργαζόμενους τους αγνόησε από την πρώτη ημέρα, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Όταν ήρθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρόδο είχε πει ότι θα πάρουν όλοι κάποιο βοήθημα ή επίδομα.

Όταν όμως πήγαν οι άνθρωποι αυτοί να πάρουν ανεργία μέσα στο καλοκαίρι υπήρχε μία παράμετρος σύμφωνα με την οποία έχουν δικαίωμα να πάρουν επίδομα δύο μήνες όσοι είχαν λιγότερες από 84 μέρες ανεργίας. Κάποιος που είχε πάρει την προηγούμενη χρονιά περισσότερους μήνες ανεργία αυτός πήρε επιπλέον δύο μήνες ενώ όσοι είχαν για παράδειγμα τρεις μήνες δεν πήραν κάτι.

Και έρχονται το Σεπτέμβριο για να ανακοινώσουν τα νέα μέτρα και τους αφήνουν πάλι έξω. Αυτοί που δεν προσλήφθηκαν είναι εντελώς στον αέρα» πρόσθεσε.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων, για να θεωρείται εποχική μία επιχείρηση πρέπει να μην απασχολεί πάνω από το 25% των εργαζομένων της στη διάρκεια του χειμώνα. Αν δηλαδή μία επιχείρηση έχει 10 υπαλλήλους και το χειμώνα απασχολεί περισσότερους από 3 για το νόμο, δε θεωρείται εποχική επιχείρηση.

«Τους είπαμε για φέτος τουλάχιστον αυτό να μην ισχύσει. Δεν μπορεί ένα πρακτορείο ή μία επιχείρηση που ο κύκλος εργασιών του είναι μέσα στο καλοκαίρι και απασχολεί προσωπικό γι’ αυτό το λόγο να τις θεωρείτε εποχικές επιχειρήσεις. Δεν το έχουν καταλάβει. Πέρασαν ένα νόμο που λέει ότι όποιος έχει πάνω από 50% φέτος μείωση τζίρου θεωρείται τουριστική επιχείρηση.

Όταν είχε έρθει ο Μητσοτάκης και ανακοίνωσε ότι όποιος έχει κύκλο εργασιών στους 3 μήνες πάνω από το 70% θα θεωρείται αυτόματα εποχική επιχείρηση αυτό δεν ψηφίστηκε ακόμη. Πάνε οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ για να πάρουν ανεργία. Ναι μεν έχουν τα 50 ένσημα αλλά πρέπει να πάρουν και τη βεβαίωση της εποχικότητας. Η επιχείρηση όμως δεν έχει την εποχικότητα… Δεν πιάνουμε το συντελεστή που υπάρχει αυτή τη στιγμή και δεν τους εντάσσει σε αυτή την κατηγορία.

Υπάρχει τουριστικό γραφείο που φέτος δε δούλεψε καθόλου. Πήγε ο ιδιοκτήτης και πλήρωσε τα 50 ένσημα των εργαζομένων του για να πάρουν ανεργία και πήγαν οι εργαζόμενοί του και δεν πήραν τίποτα! Το επισημάναμε πάλι στους αρμόδιους και σε τοπικό επίπεδο και στα αρμόδια υπουργεία» κατέληξε ο κ. Μιχαλάκης αποτυπώνοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Π. Εγγλέζος: Κακώς έκαναν διαχωρισμό στους εργαζόμενους

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο των τουριστικών πρακτόρων και μάλιστα όπως δήλωσε χθες στη «Ροδιακή», είναι πολύ σημαντικό το ότι ο κ. Μιχαλάκης αναδεικνύει όσο μπορεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Αναφερόμενος και εκείνος από την πλευρά του στο πρόβλημα τόνισε ότι από τους 19.000 εποχικά εργαζομένους που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία οι 13.000 δεν έχουν πάρει από το Μάρτιο κανένα βοήθημα. «Οι 19.000 είναι αυτοί που δεν θα πάρουν τίποτα από τον Αύγουστο και μετά. Και αυτοί που πήραν κάτι πήραν 1.200 ευρώ. Μπορεί να ζήσει κανείς με αυτά τα χρήματα ένα χρόνο;» αναρωτήθηκε.

Μάλιστα, όπως είπε, προχτές επισκέφθηκε και τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο στον οποίο έδειξε την επιστολή που έστειλε το Εργατικό Κέντρο Ρόδου στα αρμόδια υπουργεία για το θέμα και ζήτησε την παρέμβασή του λέγοντας ότι πρόκειται για κοινωνικό πρόβλημα. Ο περιφερειάρχης επικοινώνησε με το γραφείο του κ. Βρούτση, του έστειλε ξανά την επιστολή και περιμένει απάντηση.

«Έχουν διαχωρίσει κακώς τους εργαζόμενους σε αυτούς που είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης και στους άλλους που δεν είχαν. Δηλαδή φτάσαμε στο σημείο να πανηγυρίζουν και να θεωρούν ότι είναι προνομιούχοι όσοι πήραν τα 534 ευρώ από τους 39.000 εποχικούς οι 19.000 είναι ακάλυπτοι, γι’ αυτό φωνάζουμε εμείς.

Δεν είμαστε όλοι στο ίδιο καζάνι. Ας δουν τα ένσημα των εργαζομένων για να καταλάβουν. Καθημερινά έρχονται δεκάδες άτομα στο Εργατικό Κέντρο από νωρίς το πρωί, με περιμένουν μήπως μάθουν κάτι ευχάριστο και φεύγουν με κατεβασμένο κεφάλι. Μου είπε κάποιος ότι έχει χρήματα για να ζήσει μέχρι τέλος Νοεμβρίου, στη συνέχεια; Και αυτός είναι σε καλή μοίρα, υπάρχουν άνθρωποι με μόλις 20 ευρώ στην τσέπη τους…»

κατέληξε ο κ. Εγγλέζος.

Ο κ. Παναγιώτης Εγγλέζος
Ο κ. Παναγιώτης Εγγλέζος

Η επιστολή

Η επιστολή των πρακτόρων που στάλθηκε στους υπουργούς Τουρισμού και Εργασίας έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ, Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι όλοι οι εποχιακοί υπάλληλοί μας που εργάστηκαν το 2020 (οδηγοί και διοικητικοί) δεν είναι δικαιούχοι του εποχικού επιδόματος χειμώνα, (ήδη έχουν πάρει απορριπτικές απαντήσεις), παρόλο που όλοι έχουν ήδη εξασφαλίσει τα 50 ένσημα εργασίας.

Ο λόγος της απόρριψης είναι ότι ακολουθώντας τον νόμο για τα εποχικά επιδόματα (ο οποίος δυστυχώς δεν έχει αλλάξει), οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ζητούν και τη βεβαίωση εποχικότητας όμοια με αυτή του 2017, 2018 και 2019.

Είναι αυτονόητο ότι όπως και να υπολογιστεί η εποχικότητα αναφορικά με την απασχόληση, κανένα Τουριστικό Γραφείο δεν εξασφαλίζει τον απαραίτητο δείκτη (25%) καθώς η σεζόν ξεκίνησε αρχές Ιουλίου.

Μετά από επικοινωνία με τη διεύθυνση του καταστήματος ΟΑΕΔ στη Ρόδο, μας αναφέρθηκε ότι το ίδιο πρόβλημα αφορά όλα τα τουριστικά πρακτορεία και όχι μόνο (ενοικιαστήρια αυτοκινήτων, εστιατόρια, καφέ μπαρ κτλ).

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εργαζόμενοί μας που δεν είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης, στην πλειονότητα τους δεν πήραν επίδομα το καλοκαίρι άλλα ούτε και τον χειμώνα.

Για αυτό τον λόγο ζητάμε:

Να τροποποιηθεί το άρθρο 4 § 8 του 1545/1985 (ΦΕΚ 4 91) ως εξής:
8. Κατ' εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2020, για τους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα καθώς και για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, οι οποίοι υπάγονται στην περ. β) της παρ. 2, για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας αρκούν πενήντα ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, προκειμένου αυτοί να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 1545/1985 (Α' 91), δεν απαιτείται η χορήγηση σχετική βεβαίωσης εποχικότητας.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να καθορίζονται οι όροι, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος
Χρήστος Μιχαλάκης

Ο Γενικός Γραμματέας
Αναστάσιος Χατζηλιαμής

Ο κ. Χρήστος Μιχαλάκης

Ο κ. Χρήστος Μιχαλάκης

Διαβάστε ακόμη

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για το Κέντρο Υγείας Σύμης

Να αποφορτιστεί το κλίμα τοξικότητας στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου ζητούν με παρέμβασή τους έξι πρώην αυτοδιοικητικοί

Λου Κολλάκης: Παίρνει μπρος η επένδυση 10 εκατομμυρίων του εφοπλιστή στη Ρόδο

Τριτοκοσμικές συνθήκες στον Αρχάγγελο με σπίτια χωρίς νερό μέσα στον καύσωνα, καταγγέλλει το ΚΚΕ

Οκτώ βίντεο - ντοκιμαντέρ για τα νησιά της Δωδεκανήσου

Επιστολή διαμαρτυρίας από τη Λίνδο: «Βρήκα τον μπελά μου και με συνέλαβαν επειδή υπερασπίστηκα οικογένεια τουριστών»

Για πρώτη φορά έδεσε πλοίο στη νησίδα της Ρω

Από σήμερα οι αιτήσεις για την Πειραματική Σχολή Τουρισμού της Ρόδου