Λ. Μενδώνη: Περιμένουμε από τον δήμο τις μελέτες για το Εθνικό Θέατρο

Λ. Μενδώνη: Περιμένουμε από τον δήμο τις μελέτες για το Εθνικό Θέατρο

Λ. Μενδώνη: Περιμένουμε από τον δήμο τις μελέτες για το Εθνικό Θέατρο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 752 ΦΟΡΕΣ

Περιμένουμε από τον δήμο Ρόδου την κατάθεση των μελετών για το Εθνικό Θέατρο, αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, σε απάντησή της, προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριο Σαντορινιό και Σία Αναγνωστοπούλου, που κατέθεσαν επί του θέματος σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι έχει ήδη προταθεί στον δήμο Ρόδου η ένταξη του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα World Monuments Watch 2020.

Ειδικότερα, αναφέρονται στην απάντηση τα εξής:
«Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 8064/663/16.7.2021 Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων των Βουλευτών κ.κ. Νεκτάριου Σαντορινιού και Σίας Αναγνωστοπούλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες και σε ό,τι αφορά το ΥΠΠΟΑ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Όπως έχει ήδη διευκρινιστεί με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΕΚΕ/625535/2593/30.11.2020 απάντηση στην υπ’ αρ. 1517/6.11.2020 Ερώτηση Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι το μνημείο αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Ρόδου, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 2 του Ν. 3028/2002, «ο κύριος, νομέας ή ο κάτοχος μνημείου υποχρεούται να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, στερέωσης ή προστασίας ετοιμόρροπου μνημείου χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, με δική του δαπάνη και υπό την εποπτεία και τις υποδείξεις της Υπηρεσίας» του ΥΠΠΟΑ.

Οι προεργασίες και η εκπόνηση μελετών αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου εκκίνησαν από τον Δήμο Ρόδου από το 2008, οπότε και εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ΥΠΠΟΑ η μελέτη της Α’ φάσης εργασιών στο Θέατρο. Το 2011 εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου η μελέτη συντήρησης τμημάτων των όψεων του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου για την άρση της επικινδυνότητας.

Το 2013 υπεβλήθη από το Δήμο Ρόδου η οριστική μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου και το 2014 τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να εισαχθεί προς εξέταση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Η μελέτη εξετάστηκε από το Συμβούλιο στις 16.03.2018, κατόπιν όχλησης από τον Δήμο Ρόδου, και στις 19.04.2018 εκδόθηκε η Απόφαση έγκρισης της μελέτης αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου (αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/176415/18347/1689/19.04.2018 Υ.Α., ΑΔΑ: 6ΠΘΥ4653Π4-9ΣΑ), υπό όρους. Έκτοτε, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αναμένουν την κατάθεση από τον Δήμο Ρόδου των μελετών, σύμφωνα με τους όρους που ενέκρινε το Συμβούλιο, ώστε να θεωρηθούν από την αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων.

Αναφορικά με την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, διευκρινίζεται ότι αρμόδιος είναι ο Δήμος Ρόδου, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 2 του Ν. 3028/2002. Στις 10-1- 2019 Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου ενημέρωσε τον Δήμο Ρόδου σχετικά με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα World Monuments Watch 2020, στο οποίο θα ήταν δυνατόν να προταθεί το έργο της αποκατάστασης του μνημείου.

Αναφορικά με τα διαλαμβανόμενα στην Ερώτηση για τον τρόπο εκτέλεσης του έργου αποκατάστασης του μνημείου, επισημαίνεται ότι, εφόσον ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Ρόδου, με την εποπτεία των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟΑ μελέτες.
Σχετικά με το αίτημα κατάθεσης πρόσφατων εγγράφων σχετικά με το θέμα, επισυνάπτεται το με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΥΝΜΤΕΔ/1885/188/1/10.1.2019 έγγραφο της Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου προς τον Δήμο Ρόδου, σχετικά με το πρόγραμμα World Monuments Watch 2020».

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου