Μέτρα για τα παράνομα καταλύματα απαιτεί η Ομοσπονδία Ξενοδόχων

Μέτρα για τα παράνομα καταλύματα απαιτεί η Ομοσπονδία Ξενοδόχων

Μέτρα για τα παράνομα καταλύματα απαιτεί η Ομοσπονδία Ξενοδόχων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 351 ΦΟΡΕΣ

Να παρθούν μέτρα για τα παράνομα τουριστικά καταλύματα ζητά από την πολιτική ηγεσία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με επιστολή που στάλθηκε χθες.

Για το ίδιο θέμα, υπήρξε παρέμβαση από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, με επιστολή που είχε απευθύνει πριν από μερικές εβδομάδες στον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη.

Στη χθεσινή παρέμβασή της η Ομοσπονδία Ξενοδόχων αναφέρεται στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των επιχειρήσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης, ζητώντας άμεσα μέτρα.

Η επιστολή στάλθηκε στον υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, και κοινοποιείται στην κα Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργό Τουρισμού, στην κα Ολυμπία Αναστασοπούλου, γενική γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης και στον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, πρόεδρο της ΚΕΔΕ.

Στην επιστολή της ΠΟΞ γίνονται συγκεκριμένες αναφορές για:
-Ελλείψεις στο νομοθετικό πλαίσιο
-Διακριτική μεταχείριση σε βάρος των νόμιμων καταλυμάτων
– Απώλεια εσόδων για το Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση
-Ζημιά στον ελληνικό Τουρισμό
-Αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή της ΠΟΞ, «όσο η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη το Δημόσιο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίζουν να χάνουν έσοδα, τα οποία προσπαθούν να καλύψουν με την αύξηση των επιβαρύνσεων των νόμιμων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, θα συνεχίζει να διογκώνεται το τεράστιο πρόβλημα ανεύρεσης στέγης για οικογένειες, φοιτητές κ.λπ. που αν καταφέρουν να βρουν κατοικία για μίσθωση, πράγμα που ιδίως κατά τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου είναι εξαιρετικά δυσχερές, αναγκάζονται να πληρώνουν για αυτή υπέρογκα ενοίκια.

Και θα συνεχίζουμε να διαβάζουμε δημοσιεύματα για πληρότητες και αφίξεις που καμία σχέση δεν έχουν με τις δικές μας επιχειρήσεις, προχωρώντας μάλιστα σε συγκεκριμένη καταγγελία – διαπίστωση, η ηγεσία της ΠΟΞ ως ακολούθως:

«Και θα συνεχίζουμε να μιλάμε για τα φαινόμενα υπερτουρισμού και να ψάχνουμε λύσεις για το πώς θα μπορούσαν να περιοριστούν, προσποιούμενοι πως δεν καταλαβαίνουμε ότι αυτά οφείλονται ξεκάθαρα στην ανεξέλεγκτη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης και της παραξενοδοχείας – άλλωστε και μόνο τα στοιχεία των ξενοδοχειακών κλινών που δημιουργήθηκαν την τελευταία 10ετία δείχνουν πως για τον υπερτουρισμό οι μόνες που δεν ευθύνονται είναι οι δικές μας επιχειρήσεις».

Η ηγεσία της ΠΟΞ τονίζει ότι: «είναι υποχρέωση όλων όσοι επιθυμούμε την προαγωγή του τουρισμού μας προς όφελος της οικονομίας και της απασχόλησης να βάλουμε μια τάξη στη κατάσταση που επικρατεί – ένα πραγματικό πλαίσιο λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης, να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν και τις νόμιμες επιχειρήσεις» και γνωστοποιεί ότι «ήδη οι ξενοδοχειακές ενώσεις – μέλη μας έχουν στείλει επιστολές στους Δήμους της χώρας, ζητώντας την έναρξη διαλόγου για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος και μέσω του κεντρικού τους οργάνου, της ΚΕΔΕ.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που πρέπει άμεσα να υιοθετηθεί, καθώς κατά την άποψή μας αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος».

Υπογραμμίζει δε ότι «από την πλευρά μας ποτέ δεν κάναμε τα στραβά μάτια στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Ούτε πρόκειται να αφήσουμε την Ελληνική Ξενοδοχία απροστάτευτη. Δύο χρόνια εν μέσω πανδημίας βλέπαμε (ιδίως τη θερινή τουριστική περίοδο) από τη μία πλευρά τις νόμιμες επιχειρήσεις μας να είναι ανοικτές – κλειστές, επιβαρυνόμενες παράλληλα με τεράστια έξοδα λόγω των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων που προβλέφθηκαν για αυτές και από την άλλη πλευρά τη βραχυχρόνια μίσθωση και τα παράνομα καταλύματα να συνεχίζουν ανενόχλητα τη λειτουργίας τους και οι πελάτες τους να γεμίζουν τα δωμάτια των ξενοδοχείων καραντίνας».

Και καταλήγει εμφατικά: «Είναι υποχρέωση όλων όσοι επιθυμούμε την προαγωγή του τουρισμού μας προς όφελος της οικονομίας και της απασχόλησης να βάλουμε μια τάξη στη κατάσταση που επικρατεί – ένα πραγματικό πλαίσιο λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης, να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν και τις νόμιμες επιχειρήσεις».

Το νομοθετικό πλαίσιο
Αναφορικά με το νομοθετικό πλαίσιο στην επιστολή της ΠΟΞ τονίζεται ότι «πέραν όμως της ανεπάρκειάς του, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, γίνεται εύκολα αντικείμενο κατάχρησης από τα παράνομα τουριστικά καταλύματα που χρησιμοποιούν τις διατάξεις του για να αποφύγουν την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας (ν.4276/2014 κλπ) που διέπει τη λειτουργία τους.

Αυτό το διαπιστώσαμε και κατά την πρόσφατη προσπάθειά μας να καταγράψουμε τα παράνομα καταλύματα ανά τη χώρα, κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και να τα στείλουμε στις αρμόδιες ΠΥΤ για έλεγχο και επιβολή κυρώσεων.

Επί της ουσίας οι υπηρεσίες σας δεν μπορούσαν να πράξουν τίποτε λόγω της ασάφειας και των κενών που παρουσιάζουν οι διατάξεις που διέπουν τη βραχυχρόνια μίσθωση, με βάση την οποία τα ανωτέρω καταλύματα (παρανόμως) εμφανίζονται πως λειτουργούν, επικαλούμενες παράλληλα την έλλειψη προσωπικού και τον τεράστιο αριθμό των καταλυμάτων, που τους στερούσαν τη δυνατότητα πραγματοποίησης επιτόπιων ελέγχων.

Αυτό βέβαια (έλλειψη προσωπικού) δεν εμπόδιζε και δεν εμποδίζει τη διαδικασία ελέγχου των νόμιμων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις απειλούνται με υψηλά πρόστιμα, ακόμα και για την πιο ασήμαντη τυπική παράλειψη.

Πρέπει κάποια στιγμή να γίνει αντιληπτό από όλους, αλλά και να αποτυπωθεί στη σχετική νομοθεσία, πως η «οικονομία του διαμοιρασμού» καμία σχέση δεν έχει με την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα φιλοξενίας που ασκείται στη χώρα μας εντελώς ανεξέλεγκτα από φυσικά πρόσωπα (Έλληνες και αλλοδαπούς) και εταιρείες, που εκμεταλλεύονται εκατοντάδες διαμερίσματα, τα οποία εκμισθώνουν 365 ημέρες τον χρόνο και «διαμοιράζουν» τα χρήματα, χωρίς κανένα όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο και την απασχόληση.

Όσο η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη το Δημόσιο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίζουν να χάνουν έσοδα, τα οποία προσπαθούν να καλύψουν με την αύξηση των επιβαρύνσεων των νόμιμων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, θα συνεχίζει να διογκώνεται το τεράστιο πρόβλημα ανεύρεσης στέγης για οικογένειες, φοιτητές κλπ που αν καταφέρουν να βρουν κατοικία για μίσθωση, πράγμα που ιδίως κατά τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου είναι εξαιρετικά δυσχερές, αναγκάζονται να πληρώνουν για αυτή υπέρογκα ενοίκια.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός στην Ελλάδα-Πώς κινήθηκαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις από τον Ιανουάριο

Παρίσι: «Άρωμα» Ελλάδας στους δρόμους και το μετρό

Airbnb: Ασαφείς οι περιορισμοί για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Τουρισμός: Ποια ταξίδια προτιμούν οι Έλληνες

Οι καύσωνες στην Ευρώπη γίνονται όλο και πιο επικίνδυνοι- Πώς επηρεάζεται ο τουρισμός

Ελληνικός τουρισμός: Η πρόοδος και οι προβλέψεις για το 2024

Coolcationing: Νέα τάση στον παγκόσμιο τουρισμό η "στροφή" σε προορισμούς με λιγότερο θερμά καλοκαίρια

Σε διαβούλευση το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό