Ρόδος: Διαμαρτυρία ξεναγών στην πλατεία Δημαρχείου για τα ένσημά τους

Ρόδος: Διαμαρτυρία ξεναγών στην πλατεία Δημαρχείου για τα ένσημά τους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 738 ΦΟΡΕΣ

Συγκεντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα στο Δημαρχείο μέλη του συλλόγου διπλωματούχων ξεναγών Δωδεκανήσου.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κινητοποίησης που διοργάνωσε η πανελλήνια ομοσπονδία ξεναγών καθώς παραμένει άλυτο το πρόβλημα καταμέτρησης ενσήμων των ξεναγών για τα τρια προηγούμενα χρόνια.

«Φτάνει η κοροϊδια του υπουργείου Εργασίας. Λύση εδώ και τώρα», «Το υπουργείο Εργασίας παρανομεί» ανέγραφαν μεταξύ άλλων τα πλακάτ των διαμαρτυρομένων.

Σε δηλώσεις του στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του συλλόγου ξεναγών Δωδεκανήσου και διοικητικό μέλος της πανελλήνιας ομοσπονδίας, κ. Δημήτρης Σαλαχούρης, εξέφρασε την αγανάκτηση του αναφέροντας πως το υπουργείο Εργασίας και ο υπουργός συμπεριφέρονται σαν να έχουν ξεχάσει εντελώς το επάγγελμα των ξεναγών.

« Έχουμε τρια χρόνια χωρίς καταμέτρηση ενσήμων, δεν παίρνουμε ανεργία, συντάξεις, δεν υπάρχουν επιδόματα λοχείας.

Το υπουργείο Εργασίας έχει ξεχάσει τελείως τους Έλληνες ξεναγούς. Μετά από μήνες επιστολών και προσπαθειών επικοινωνίας, αναγκαστήκαμε να στείλουμε εξώδικο στον υπουργό Εργασίας και στον διοικητή του ΕΦΚΑ ζητώντας μια λύση. Το τμήμα εσόδων και ενσήμων του ΕΦΚΑ υποστηρίζει πως θα καταχωρίσει χειρόγραφα τα ένσημα μέχρι και το 2019 καθώς δεν υπάρχει πια δυνατότητα λόγω υποστελέχωσης να συνεχίσει να περνά τα ένσημά μας χειρόγραφα.

Το γραφείο υπουργού δεν αποφασίζει να μας μηχανογραφήσει. Είναι ένα θέμα ενδοϋπηρεσιακό. Θα έπρεπε μεταξύ τους να βρουν λύση και όχι ο κλάδος και η ομοσπονδία μας να πιέζουν για να βγει άκρη» δήλωσε ο κ. Σαλαχούρης.

Αναλυτικά τα αιτήματα των ξεναγών:

1. Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταμέτρηση των ημερών ασφάλισης των ξεναγών, των ετών 2019, 2020 και 2021, εφόσον παρίσταται ανάγκη, ακόμα και με περαιτέρω στελέχωση (έστω και προσωρινή) του τμήματος ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) Ξεναγών Συντάγματος.


2. Να προβεί (επιτέλους) ο Υπουργός στην έκδοση της -μέχρι λεπτομέρειας επεξεργασμένης- διαταξης που εκκρεμεί από το 2020 για την μηχανογράφηση των ενσήμων.


3. Να εφαρμοστεί στην περίπτωση των ξεναγών το αρ. 60 του Ν. 4872/2021, ώστε για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος ανεργίας να απαιτηθούν 50 ασφαλιστικές ημέρες εργασίας.

ο πρόεδρος του συλλόγου ξεναγών Δωδεκανήσου
Ο πρόεδρος του συλλόγου ξεναγών Δωδεκανήσου

Διαβάστε ακόμη

Στα ύψη οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων προς τα νησία μας

Συνεδριάζει την Τετάρτη η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου

Συντάξεις Αυγούστου 2024: Οι ημερομηνίες πληρωμής

Στο φως οι «αθέατοι θησαυροί» από το Αρχαιολογικό της Ρόδου - Από το 500-550 π.Χ.

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις των καταστημάτων στη Ρόδο

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Πογιατζής, σύμβουλος Μαθηματικών κατά το παρελθόν στα Δωδεκάνησα

Σύσκεψη στον δήμο με τους φορείς για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Δεν υπάρχει θέμα στα νησιά μας με απλήρωτους λογαριασμούς από ΕΣΠΑ