Προβλήματα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε Καστέλλο και Λίνδο

Προβλήματα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε Καστέλλο και Λίνδο

Προβλήματα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε Καστέλλο και Λίνδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 531 ΦΟΡΕΣ

Πολλές ατέλειες παρουσιάζει το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που εφαρμόζεται εδώ και μερικές μέρες στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και στην ακρόπολη της Λίνδου, μετά από απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού.


Ειδικότερα, το σύστημα δεν εκδίδει εισιτήρια με μειωμένες τιμές που ισχύουν για τους υπερήλικες είτε για άτομα με αναπηρίες, ούτε επίσης και τα ελευθέρας για τα παιδιά, παρά μόνο τα κανονικά εισιτήρια, με αποτέλεσμα να υπάρχει ταλαιπωρία στους επισκέπτες που αναγκάζονται να περιμένουν σε ουρές εκατοντάδων μέτρων.


Επί της ουσίας δηλαδή, το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν έχει εξυπηρετήσει όλες τις κατηγορίες των επισκεπτών όπως τις οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, καθώς ενώ οι ενήλικες μπορούν και προμηθεύονται τα εισιτήριά τους, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να περιμένουν στο εκδοτήριο για να πάρουν εισιτήριο.


Ειδικά στη Λίνδο, αυτή η αναμονή κάτω από τον ήλιο με θερμοκρασίες Σαχάρας, δημιουργεί πολλά προβλήματα και σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την ταλαιπωρία και τις ουρές.
Μάλιστα, το σωματείο διπλωματούχων ξεναγών Δωδεκανήσου, εκφράζει μέσω του προέδρου του Δημήτρη Σαλαχούρη τον προβληματισμό του, καθώς το ελλιπές αυτό σύστημα εφαρμόζεται δυστυχώς και σε άλλα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.


«Το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε Ιούλιο μήνα στο μέσο της σεζόν να εγκαταστήσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο στη Λίνδο και στο Παλάτι των Ιπποτών. Ήδη λειτουργεί σε κάποια άλλα μέρη της Ελλάδας. Στις αρχές Ιουλίου έγινε η εγκατάσταση δύο μηχανημάτων για ηλεκτρονικά εισιτήρια μία εφαρμογή που έχει πολλές ατέλειες. Η εφαρμογή δεν εκδίδει εκπτωτικά, μειωμένα εισιτήρια ή αυτά που επιτρέπουν τη δωρεάν είσοδο παιδιών, παρά μόνο εδίδει εισιτήρια αξίας 8 και 12 ευρώ για ενήλικες.


Όταν λοιπόν μία οικογένεια ανέβει στη Λίνδο με δύο παιδιά και κάποιον υπερήλικα, δεν μπορούν να περάσουν όλοι παρά μόνο οι δύο γονείς. Οι υπόλοιποι θα μπουν... στην ουρά. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, δεν προβλέπεται να λυθεί μέσα στο 2022, οι ουρές παραμένουν και ψάχνουμε τρόπο στην πράξη οι φύλακες σε συνεργασία με την κ. Μιχαηλίδου, προϊσταμένη της αρχαιολογίας, να βρούμε κάποιες λύσεις ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα έστω και προσωρινά» δήλωσε ο κ. Σαλαχούρης και πρόσθεσε:
«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί έπρεπε μέσα στον Ιούλιο να έρθουν να κάνουν τέτοιες δουλειές.

Είναι τελείως αψυχολόγητο. Αν το έκαναν έπρεπε να το κάνουν σωστά. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βάλουμε παντού πινακίδες και να ενημερώνουμε τον κόσμο, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα στα μέσα ενημέρωσης για να γνωρίζουν και οι επισκέπτες μας.


Οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν ενημερωθεί ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να ενημερώσουν τον κόσμο, αλλά δεν αρκεί αυτό. Η ενημέρωση πρέπει να διαρκέσει μήνες. Προκειμένου να εκλείψουν οι ουρές από την ακρόπολη θα φύγει η σεζόν. Η ομοσπονδία μας έστειλε πριν δύο μέρες στο υπουργείο Πολιτισμού επιστολή με όλα τα προβλήματα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε όλη την Ελλάδα.

Το πρόβλημα είναι πανελλήνιο καθώς η εφαρμογή πανελλαδικά δεν λειτουργεί σωστά. Ενώ λοιπόν δε λειτουργούσε στην υπόλοιπη Ελλάδα, το εγκατέστησαν ως είχε και εδώ στο παλάτι και στη Λίνδο, μήνα Ιούλιο».

Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης...
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο του ενιαίου ηλεκτρονικού εισιτηρίου για αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία προγραμματιζόταν να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από συνδικαλιστές, αυτό δεν θα υλοποιηθεί.


Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα λοιπόν, βγαίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης πριν ακόμα μπει το φιλόδοξο έργο για την εγκατάσταση ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ελέγχου πρόσβασης επισκεπτών σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας που εμφανίζουν σταθερή επισκεψιμότητα τα τελευταία χρόνια, της τάξης των 20.000 επισκεπτών κατ’ έτος.


Το περιορισμένο ενδιαφέρον της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο) στο σχέδιο για υλοποίηση του συστήματος μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) οδηγούν το έργο στις ελληνικές καλένδες.


Η απόφαση για την προώθηση ενός ενιαίου διαγωνισμού, τόσο για την εγκατάσταση, όσο και για την πολυετή διαχείριση και συντήρηση του συστήματος, είχε ληφθεί επειδή μέχρι σήμερα εγκαθίστανται συστήματα που υπολειτουργούν. Το σχέδιο που είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση αποτελούσε επέκταση του πρώτου συστήματος εγκατάστασης ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ελέγχου πρόσβασης που είχε ξεκινήσει πριν από λίγα χρόνια με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Εθνική Τράπεζα.

Με τη χορηγία των δύο φορέων είχαν εγκατασταθεί τέτοια συστήματα στην Ακρόπολη, σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στην Κνωσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, κ.ά.

Τα προβλήματα στη Λίνδο
Με την ευκαιρία, αναφέρθηκε και στα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στον οικισμό της Λίνδου γενικότερα λέγοντας ότι υπάρχει αφόρητη ζέστη με λιποθυμίες και τραυματισμούς, και ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί κάτι πιο σοβαρό.


«Το τελευταίο διάστημα με τον ήλιο είχαμε δύο ατυχήματα με χτυπήματα στο κεφάλι πάνω στην ακρόπολη. Το ΕΚΑΒ έρχεται μετά από μία ώρα, δεν έχουμε οχήματα και ακόμα και αν έρθει θα πρέπει να περιμένει κάτω στην πλατεία. Πρέπει να έρθει η πυροσβεστική, να ανέβει στην ακρόπολη, να μεταφέρει τον τραυματία στην πλατεία και μετά να τον πάρει το ΕΚΑΒ.
Κάποτε στην πλατεία της Λίνδου είχαμε ασθενοφόρο που στάθμευε επί μονίμου βάσεως.

Η Λίνδος έχει 4.000 επισκέπτες καθημερινά. Ζητούμε δημόσια από όποιον είναι υπεύθυνος, να αγοράσει ασθενοφόρο το οποίο να έρθει στη Λίνδο μόνιμα. Ο οικισμός είναι πολύ μικρός για να δέχεται τέτοιον όγκο επισκεπτών. Ο κοινοτάρχης προσπαθεί, έχουμε θέμα και με τα σκουπίδια και με τον συνωστισμό και με τη σκιά που δεν υπάρχει. Γενικά είναι ένας χώρος που αποφέρει πολλά οικονομικά οφέλη στο κράτος και το υπουργείο πρέπει να τον προσέξει όσο μπορεί περισσότερο» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δέσμευση η ψηφιακή κάρτα εργασίας να εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας