Εξερευνώντας την Όλυμπο Kαρπάθου

Εξερευνώντας την Όλυμπο Kαρπάθου

Εξερευνώντας την Όλυμπο Kαρπάθου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 432 ΦΟΡΕΣ

Την Κυριακή 21 Αυγούστου το απόγευμα, η Αδελφότητα Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα» πραγματοποίησε μια ωραία δράση στην Όλυμπο, στη μνήμη του Νίκου Μαστρομιχάλη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει τα εξής: «Με τίτλο «Εξερευνώντας την Όλυμπο», προσκαλέσαμε τα παιδιά κάθε ηλικίας ώστε να κάνουμε μια εκπαιδευτική – ιστορική περιήγηση μέσα στο χωριό μας.

Συγκεντρωθήκαμε στον προαύλιο χώρο της Κοιμήσεως Θεοτόκου και το Δ.Σ. μοίρασε σε όλους τους παρευρισκόμενους δωρεάν λευκά μπλουζάκια με τίτλο «Αγαπώ το χωριό μου».

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο εσωτερικό του ναού όπου ο εφημέριος της Ολύμπου αιδεσιμότατος παπα-Γιάννης Διακογεωργίου, αναφέρθηκε αναλυτικά στην ιστορία του ναού, την αγιογράφησή του, όπως και του τέμπλου μέσα στους αιώνες με τις θεματικές ενότητες βάση του Ευαγγελίου, όπως και στη σχετικά πρόσφατη συντήρηση και ανάδειξη τους.

Επίσης μίλησε για την ιστορία της Ολύμπου και πότε χρονολογικά έγινε η εγκατάσταση των πρώτων κατοίκων στην περιοχή από τη Βρουκούντα καθώς και άλλα ιστορικά δεδομένα.

Η εκπαιδευτικός μας κ. Ευμορφία Διακογεωργίου, μας μίλησε για τα γυναικεία κεντήματα, τα οποία είναι ντυμένα οι εικόνες της εκκλησίας, όπως και για τα τάματα των πιστών. Ο παπα-Γιάννης δώρισε σε κάθε παρευρισκόμενο παιδί κατά την είσοδό του, από ένα βιβλίο του ιερού ναού με ιδιόχειρη αφιέρωση.

Ακολούθως μεταβήκαμε στον νέο χώρο συνεστιάσεων της εκκλησίας μας όπου ο παπα-Γιάννης μας μίλησε για τα κειμήλια που φυλάσσονται εκεί καθώς και για την ιστορία τους.

Μετέπειτα πήγαμε στο Μουσείο Χατζηβασίλη όπου μας υποδέχτηκε θερμότατα ο καλλιτέχνης Γιάννης Χατζηβασίλης. Μας μίλησε με λόγια καρδιάς για τη λαϊκή τέχνη την οποία υπηρετεί, τις δημιουργίες του, όπως επίσης και για τον αείμνηστο πατέρα του, του οποίου το όνομα έχει δώσει στο μουσείο.

Επόμενος σταθμός, το Πλατύ της Παναγίας, όπου μετά την ιστορική αναδρομή που μας έκανε ο παπα-Γιάννης, ακολουθήσαμε την πορεία μέσα στο χωριό που ακολουθεί κάθε Πάσχα ο Επιτάφιός μας. Έτσι περάσαμε από το Σελλάι, διασχίσαμε την Όξω Καμάρα, περάσαμε από την Άη Δημήτρη και καταλήξαμε στο υποδηματοποιείο του Γιάννη Πρεάρη.

Εκεί μας υποδέχτηκε ο Γιάννης που μας περιέγραψε τα υλικά αλλά και τα στάδια για την κατασκευή των χειροποίητων στιβανιών, τις ιδιαιτερότητες μεταξύ των ανδρικών και των γυναικείων, καθώς και των τύπων ανάλογα με τη χρήση τους, ενώ ξεχωριστή μνεία έκανε για τις γυναικείες παντόφλες.

Επόμενή μας στάση ήταν το κατάστημα πώλησης μελιού του Γιώργου Χαλκιά ο οποίος μας μίλησε αναλυτικά για το πώς είναι διαρθρωμένη η κοινότητα των μελισσών, πώς εκείνες φτιάχνουν το μέλι, πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε το αγνό μέλι, τι κάνουμε εάν μας τσιμπήσει μέλισσα, ενώ απάντησε σε δεκάδες απορίες των παρευρισκομένων.

Τελευταίος σταθμός στην ωραία αυτή περιήγηση, ο ναός της Αγίας Τριάδας όπου και πάλι ο παπα-Γιάννης μας ανέφερε γεγονότα και καταστάσεις που γίνονταν στον χώρο αυτό παλαιότερα (γλέντια νεολαίας, εαρινές λαϊκές συνελεύσεις κ.λπ.).

Η βραδιά μας έκλεισε με αχνιστές χειροποίητες μυζηθρόπιτες για όλες και όλους, μια ευγενική προσφορά της Καλλιόπης Μιχαηλίδη Δράκου.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας, τον αιδεσιμότατο Ολύμπου παπα-Γιάννη Διακογεωργίου που ήταν παρών στην τρίωρη και πλέον αυτή περιήγηση, και μας μετέφερε παραστατικά πολύτιμες γνώσεις και ιστορίες για τον τόπο μας.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά για την ουσιαστική συμβολή τους, την Ευμορφία Διακογεωργίου, τον Γιάννη Χατζηβασίλη, τον Γιάννη Πρεάρη και τον Γιώργο Χαλκιά, που με τις τοποθετήσεις τους ανάλογα με το αντικείμενό τους, έκαναν πραγματικά μοναδικό και συναρπαστικό το οδοιπορικό μας στην Όλυμπο.

Τέλος, ευχαριστούμε όλα μας τα παιδιά, τους γονείς και τους συνοδούς τους, που συμμετείχαν στη δράση και αφιέρωσαν το καλοκαιρινό αυτό απόγευμά τους στη βαθύτερη γνώση της γενέθλιας γης μας».

Διαβάστε ακόμη

Ο δήμος Καρπάθου εντάσσεται στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών»

Εντοπίστηκε ζωντανός ο 27χρονος Πολωνός που για τέσσερις μέρες είχε χαθεί στο ακρωτήριο Τραγοπήδημα Καρπάθου!

Έρευνα για τους τουρίστες στην Κάρπαθο

Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ζητούν οι αιμοδότες Καρπάθου

Ανακοίνωση για την έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης για τη συντήρηση και επισκευή σχολικών μονάδων στην Κάρπαθο

Στα ίδια επίπεδα η κίνηση στο αεροδρόμιο Καρπάθου

Το Επαρχείο Καρπάθου-Η.Ν. Κάσου επισκέφθηκε ο πρέσβης της Πολωνίας στην Ελλάδα

Τελικά αποτελέσματα στην Όλυμπο Καρπάθου