Το ενεργειακό κόστος «απειλεί» τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Το ενεργειακό κόστος «απειλεί» τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Το ενεργειακό κόστος «απειλεί» τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1542 ΦΟΡΕΣ

Αντιμέτωπος με ένα μεγάλο πρόβλημα που απειλεί το μέλλον του είναι ο ξενοδοχειακός κλάδος και στη Ρόδο, καθώς οι επιπτώσεις του στην τοπική οικονομία από πιθανά λουκέτα το επόμενο διάστημα θα είναι τεράστιες.

Πρόκειται για την αύξηση του ενεργειακού κόστους, σε τέτοια επίπεδα που θα είναι δυσβάσταχτο για τη λειτουργία κάθε ξενοδοχειακής μονάδας.

Ήδη φέτος τα έσοδα ήταν συρρικνωμένα λόγω της ακρίβειας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και με δεδομένο ότι πολύ σύντομα η κατάσταση θα χειροτερέψει, αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για κάθε επιχειρηματία του κλάδου.

Μάλιστα, λόγω της κρισιμότητας του θέματος την επόμενη εβδομάδα η διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να εξηγήσει την κατάσταση και να περιγράψει τι έχουμε να περιμένουμε στο μέλλον και πώς θα κινηθεί ο κλάδος.

Θα τονιστεί ότι τα περισσότερα από 500 ξενοδοχεία που λειτουργούν σήμερα στο νησί και συμβάλλουν τα μέγιστα στην τοπική οικονομία, απειλούνται με λουκέτα καθώς δεν θα μπορούν να σηκώσουν το βάρος των αυξήσεων στην ενέργεια.

Αν σημειωθεί αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη, τότε θα υπάρχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλούς τομείς της τοπικής οικονομίας, καθώς τα ξενοδοχεία είναι ο κυριότερος «αιμοδότης» του νησιού, που προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Όταν λόγω πανδημίας δεν λειτούργησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι επιπτώσεις ήταν καταστροφικές για το νησί, καθώς αυτές οι χιλιάδες θέσεις εργασίας έμειναν κενές και οι άνθρωποι που τις κάλυπταν αναγκάστηκαν να επιβιώσουν με τα πενιχρά επιδόματα του κράτους.

Εξίσου μεγάλες ήταν οι επιπτώσεις και στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τη λειτουργία ενός ξενοδοχείου.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και η HOTREC

Σημειώνεται ότι πριν μερικές μέρες, τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της φιλοξενίας, έκρουσε και η Ευρωπαϊκή Ένωση Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Καφέ (HOTREC - European Association of Hotels, Restaurants and Cafés in Europe), καλώντας το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να λάβει μέτρα σχετικά με τη μείωση των τιμών στην ενέργεια, προκειμένου να αποφύγουν το «λουκέτο» και τη χρεοκοπία χιλιάδες ξενοδοχεία.

Όπως είχε επισημάνει, ο ξενοδοχειακός κλάδος, ο οποίος ανακάμπτει σταδιακά από τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, εστιάζοντας στις ανατιμήσεις που καταγράφονται σε βασικά είδη διατροφής, στην έλλειψη εργατικού δυναμικού, στα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και στο αυξημένο ενεργειακό κόστος. Είναι ενδεικτικό ότι αρκετές επιχειρήσεις αναφέρουν αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας μεταξύ 200%-600%.

Σύμφωνα με τη HOTREC, ορισμένα ξενοδοχεία έχουν ήδη αναγκαστεί να βάλουν «λουκέτο», ενώ άλλα προσπαθούν να βρουν τρόπους να επιβιώσουν, με δεδομένο ότι ο τομέας της φιλοξενίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια, προκειμένου να παρέχει στους επισκέπτες τις προβλεπόμενες υπηρεσίες.

Μάλιστα, η Ένωση τάσσεται υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Οι τιμές της ενέργειας πρέπει να μειωθούν και οι εταιρείες πρέπει να εξασφαλίσουν την πρόσβασή τους στην ενέργεια, προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν».

Ο τομέας της φιλοξενίας συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της Ε.Ε., αντιπροσωπεύοντας 2 εκατ. εταιρείες, εκ των οποίων το 90% είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, και απασχολώντας 12 εκατ. άτομα.

Διαβάστε ακόμη

Τουριστική προβολή της Ρόδου και της Κω

Κρουαζιέρα: Zητείται νέο εθνικό σχέδιο

Στρατηγική για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος

Συνάντηση του Προέδρου Γιάννη Παπαβασιλείου και αντιπροσωπείας της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου με το Δήμαρχο Αλέξανδρο Κολιάδη

52 κρουαζιερόπλοια πρόκειται να καταπλεύσουν τον Ιούλιο στη Ρόδο

Τουρκική... απόβαση στα ελληνικά νησιά | Πάνω από 50.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

Δεν θα χάσουν τις διακοπές τους στη Ρόδο οι Τούρκοι τουρίστες

Έντονο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις τουρισμού στη Ρόδο για προσωπικό