Κ. Σπανός για τη λειτουργία των καταστημάτων τον χειμώνα: H συναίνεση είναι ο καλύτερος δρόμος για να πορευτεί η αγορά

Κ. Σπανός για τη λειτουργία των καταστημάτων τον χειμώνα: H συναίνεση είναι ο καλύτερος δρόμος για να πορευτεί η αγορά

Κ. Σπανός για τη λειτουργία των καταστημάτων τον χειμώνα: H συναίνεση είναι ο καλύτερος δρόμος για να πορευτεί η αγορά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 492 ΦΟΡΕΣ

Η συναίνεση είναι ο καλύτερος δρόμος για να πορευτεί η αγορά (και) της Ρόδου αυτό τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, δήλωσε χθες ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου (ΕΣΡ), κ. Κώστας Σπανός, και ξεκαθάρισε ότι αν δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη και των μεγάλων αλυσίδων για μειωμένη λειτουργία των καταστημάτων Φεβρουάριο και Μάρτιο, δεν πρόκειται να κλείσουν την αγορά!

Ενεργειακό και ωράριο

Καταρχάς, ο κ. Σπανός εξήγησε ότι, όταν λένε για μείωση του ωραρίου, 9:00 το πρωί με 6:00 το απόγευμα, είτε 10:00 το πρωί με 7:00 το βράδυ, δεν εννοούν για όλο το χειμώνα αλλά για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και μάλιστα όχι ολόκληρο τον τελευταίο μήνα. Όπως εξήγησε, αυτό το λένε επειδή μέχρι τις 10 του Νοέμβρη η σεζόν δεν έχει τελειώσει ακόμη, οπότε τα καταστήματα δεν μπορούν να κλείσουν.

Στις 25 Νοεμβρίου είναι το “black Friday”, που έχει καθιερωθεί και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, οπότε βρισκόμαστε πλέον αρχές Δεκεμβρίου και στις 12-15 του τελευταίου μήνα του χρόνου αρχίζει το εορταστικό ωράριο.

Θα ακολουθήσουν τον Ιανουάριο του 2023 οι εκπτώσεις οι οποίες θα κυλήσουν μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα. Επίσης, οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος είναι οι μήνες που παραδοσιακά τα καταστήματα έχουν τις λιγότερες πωλήσεις, αλλά είναι ταυτόχρονα και οι πιο χειμερινοί μήνες της περιοχής μας και ως εκ τούτου έχουν τις μεγαλύτερες απαιτήσεις σε θέρμανση, σε φωτισμό και ταυτόχρονα έχουν τις μικρότερες πωλήσεις.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΕΣΡ, λοιπόν, οι λύσεις είναι δύο: ή θα πρέπει να γίνει μία μεγάλη αναβάθμιση στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις με αντικατάσταση φωτισμού, θέρμανσης κτλ. το οποίο έχει ένα πολύ μεγάλο κόστος ή θα πρέπει οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν τώρα να λειτουργούν λιγότερες ώρες.

Αυτό, λοιπόν, που βλέπουν ως πρώτη και άμεση λύση, είναι η λειτουργία λιγότερων ωρών. Στο σημείο αυτό, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απόφαση μέχρι στιγμής, ούτε έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις καθώς έχουν χρόνο μπροστά τους μέχρι τις 10 Νοεμβρίου που θα κλείσει και επίσημα η σεζόν, για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Και είπε ακόμη:

«Ως ΕΣΡ θεωρούμε ότι είναι ανάγκη να γίνει αυτή η συζήτηση και δεν είναι κακό ποτέ να έχεις σενάρια έτοιμα για πιθανές εξελίξεις. Εάν, λοιπόν, έχουμε μία επιδείνωση στο ενεργειακό, θα πρέπει να είμαστε έτοιμο για το τι θα πρέπει να κάνουμε. Εάν, όμως, έχουμε μία βελτίωση στο ενεργειακό, δεν θα χρειαστεί να αλλάξουμε κάτι. Από εκεί και πέρα, συζητάμε τα πάντα, είμαστε ανοιχτοί στα πάντα, δεχόμαστε τις προτάσεις, δεχόμαστε και το “vibe” της αγοράς».

Μάλιστα, γι’ αυτό το τελευταίο είπε ότι η κύρια αντίδραση της αγοράς δεν είναι για το ωράριο, αν θα είναι συνεχές, διακοπτόμενο κτλ. αλλά τι θα κάνουν οι μεγάλες αλυσίδες. Ο εμπορικός κόσμος της Ρόδου και τα καταστήματα της Ρόδου συμφωνούν, τουλάχιστον γι’ αυτούς τους δυο μήνες, να εφαρμοστεί ένα μειωμένο συνεχόμενο ωράριο, με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο και οι αλυσίδες, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά.

«Είναι απόλυτα κατανοητό αυτό και γι’ αυτό ο ΕΣΡ έχει μπει σε μία διαδικασία συνεννόησης και επαφών με τους υπεύθυνους από τις μεγάλες αλυσίδες, όχι μόνο τις εδώ αλλά και πάνω, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις τους», τόνισε ακόμη ο κ. Σπανός και συμπλήρωσε: «Νομίζουμε ότι η συναίνεση είναι ο καλύτερος δρόμος για να πορευτούμε στην αγορά, για να μπορέσουμε να έχουμε μία αρμονική συνύπαρξη στην αγορά και από εκεί και πέρα, μόλις λάβουμε τις απαντήσεις τους, θα ενημερώσουμε πρώτα απ’ όλα αλλά θα διαμορφώσουμε και το προτεινόμενό μας ωράριο».

Έτσι, λοιπόν, από πλευράς του ΕΣΡ, θεωρούν ότι ίσως θα ήταν καλό να υπάρξει αυτή τη φορά μία συναίνεση και να πάνε ενιαία στην αγορά για να περάσουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση που περιμένει και τους ίδιους το χειμώνα, χωρίς προστριβές. Εάν, όμως, οι αλυσίδες δεν συμφωνήσουν σε αυτό, ο ΕΣΡ δεν θα βγει με μειωμένο ωράριο.

«Δεν θα κλείσουμε την αγορά, δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν, ούτε θα προτείνουμε σε κανέναν να κλείσει το κατάστημά του, εφόσον αυτοί είναι ανοιχτοί. Δεν θα δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες, οι οποίες θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα τοπικά μας καταστήματα», ξεκαθάρισε, επίσης, ο Γραμματέας του ΕΣΡ και ανέφερε ότι θα ενημερώσουν για τις απαντήσεις του καθενός.

Ενδιάμεσες εκπτώσεις

Σχετικά με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις οι οποίες πλέον έχουν καταργηθεί με νόμο, είπε ότι ήταν ένας εμπορικά παρωχημένος θεσμός ο οποίος δεν εξυπηρετούσε σε τίποτα την αγορά, ούτε τους καταναλωτές, ούτε τις επιχειρήσεις. Απλά, όπως λέει χαρακτηριστικά, είχαν μπει σε μία διαδικασία που μαζί με τις κύριες εκπτώσεις και τις προσφορές κτλ., τα καταστήματα έφτασαν να έχουν περίπου έξι μήνες εκπτώσεις το χρόνο! Αυτό, βέβαια, δεν βόλευε ούτε τους καταναλωτές που δεν έπαιρναν μεγάλες εκπτώσεις ούτε τα καταστήματα που δεν μπορούσαν να βρίσκονται συνεχώς σε εκπτωτικό καθεστώς.

Το μόνο που θα γίνει είναι το Βlack Friday στις 25 Νοεμβρίου και αφορά κυρίως τις εταιρείες τεχνολογίας ηλεκτρικών ειδών ενώ ακολουθούν και πάρα πολλά άλλα καταστήματα. Έτσι, οι κύριες εκπτώσεις αναμένεται να είναι πολύ καλές. Τέλος, πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί για τις επιχειρήσεις ένα πρόγραμμα «εξοικονομώ-επιχειρώ», το οποίο θα αφορά τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποκλειστικά. Στον κλάδο του εμπορίου θα διατεθεί ένα κονδύλι 150 εκατ. ευρώ και άλλα 100 εκατ. ευρώ στον κλάδο του τουρισμού, ως αρχικό ποσό επένδυσης. Είναι το πρώτο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που δεν θα αφορά νοικοκυριά αλλά επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη

"Πρωτιά" στον καύσωνα είχε σήμερα η Λίνδος – Τα 40άρια επέστρεψαν από σήμερα

Συνεχίζονται οι καθημερινές περιπολίες πυροσβεστικών αεροσκαφών πάνω από το νησί μας

ΓΕΑ: Ο Σμήναρχος Μαυραγάνης νέος Διοικητής του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Ρόδου

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»