Mε σημαντικά έργα «απαντά» η ΔΕΥΑΡ στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής

Mε σημαντικά έργα «απαντά» η ΔΕΥΑΡ  στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής

Mε σημαντικά έργα «απαντά» η ΔΕΥΑΡ στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 15814 ΦΟΡΕΣ

«Πρότυπο» για όλες τις συναρμόδιες επιχειρήσεις (ΔΕΥΑ) των δήμων της χώρας, στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί για τη βιοασφάλεια, θα αποτελέσουν η ΔΕΥΑΡ και η ΕΥΔΑΠ με τις δράσεις και τις ενέργειές τους.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΥΑΡ στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής «απαντάει» με σημαντικά έργα τα οποία μάλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη και σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωσή τους.


Αυτό έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης δήμου Ρόδου Δημήτρη Τσίκκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, στην Αθήνα.


Η ημερίδα είχε θέμα: «Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η απάντηση της έρευνας για την πράσινη ανάπτυξη και τη βιοασφάλεια», και διοργανώθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.


Μιλώντας λοιπόν στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ αφού ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε να είναι ομιλητής, αναφέρθηκε σε αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια από τη δημοτική επιχείρηση του νησιού μας.


Όπως είπε μεταξύ άλλων, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνιος Τρίτσης» μεγάλα έργα για το νησί της Ρόδου, όπως η πλήρης ανακατασκευή του βιολογικού, δηλαδή του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων της Ρόδου, ένα σοβαρό έργο που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος.


«Καταφέραμε επίσης και εντάξαμε στο ίδιο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», δύο έργα που αφορούν την ασφάλεια και τον έλεγχο του νερού. Είναι ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και πολύ σύντομα θα το εγκαινιάσουμε.


Εκεί λοιπόν ελέγχουμε και την ποιότητα και την ποσότητα του νερού. Πήγαμε και ένα βήμα παραπέρα, κάναμε διάφορα σενάρια. Ξέρετε, εμείς διαχειριζόμαστε την πηγή ζωής, το νερό. Φανταστείτε λοιπόν σε ένα εφάνταστο σενάριο - η Ρόδος υδροδοτείται από το Φράγμα του Γαδουρά- ένα drone πετά και ρίχνει βιολογικό κακό προϊόν (δεν θέλω να αναφέρω τι) σε αυτό το φράγμα.


Εμείς, λοιπόν, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το έχουμε εντοπίσει εν τη γενέσει του, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε νερό αλλά παράλληλα και να ενημερώσουμε τον κόσμο. Με αυτά όλα ασχολήθηκε η ΔΕΥΑΡ όλα αυτά τα χρόνια και θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίκκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων της «Βραδιάς του Ερευνητή» στο ΕΜΠ, και συμμετείχαν σπουδαίοι ομιλητές που ανέπτυξαν το τι γίνεται στη χώρα μας αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη τετραετία αναφορικά με την πράσινη ανάπτυξη και τη βιοασφάλεια.


Μεταξύ αυτών ήταν ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων ΥΠΕΝ Πέτρος Βαρελίδης, ο Επίκ. Καθ. Σχ. Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών ‐ Μηχανικών Γεωπληροφορικής ΕΜΠ, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, Υπεύθυνος της Ελληνικής Αποστολής των Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ευθύμιος Μπακογιάννης, αλλά και η Ομ. Καθ. ΕΜΠ, Μέλος ΔΕ ΤΕΕ, Ε/Υ της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ, Ε/Υ του προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη Λιγότερο Αναπτυγμένων Περιοχών με τη Δημιουργία Νέων Τουριστικών Πόρων & Προϊόντων μέσω Ανάλυσης, Τεκμηρίωσης, Μοντελοποίησης, Διαχείρισης, και Διατήρησης Πολιτιστικού Αποθέματος με χρήση Εφαρμογών ΤΠΕ (AEI)» Αντωνία Μοροπούλου.


Επίσης επί του θέματος τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από διάφορες περιοχές της χώρας μας όπως Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα αλλά και ο δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Κάσου κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος.


Άξιο δε αναφοράς είναι το γεγονός ότι τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ . Δημήτρη Τσίκκη, συνεχάρη, η κα. Μοροπούλου «για τις πιλοτικές πρωτοβουλίες και τα έργα που επιτελούνται στο πεδίο της ποιότητας».


Σημειώνεται πως σκοπός της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση ερευνητικών δράσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η μεταφορά των εμπειριών των ελληνικών πόλεων που μετέχουν στην Αποστολή των Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ευρωπαϊκή πρωτοβουλία), αλλά και του σχεδιασμού αειφόρου ανάπτυξης λιγότερο ανεπτυγμένων – νησιωτικών περιοχών (πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 ΑΕΙ «Αειφόρος Ανάπτυξη Λιγότερο

Αναπτυγμένων Περιοχών με τη Δημιουργία Νέων Τουριστικών Πόρων & Προϊόντων μέσω Ανάλυσης, Τεκμηρίωσης, Μοντελοποίησης, Διαχείρισης, και Διατήρησης Πολιτιστικού Αποθέματος με χρήση Εφαρμογών ΤΠΕ»), καθώς και η παρουσίαση ειδικότερων θεμάτων που αφορούν στη διάσταση της ενέργειας στην πράσινη ανάπτυξη, αλλά και στην ποιότητα της βιοσφάλειας στη δημοτική / δημόσια διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Διαβάστε ακόμη

Σύσκεψη στον δήμο με τους φορείς για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Δεν υπάρχει θέμα στα νησιά μας με απλήρωτους λογαριασμούς από ΕΣΠΑ

Γιάννης Παπαβασιλείου: Το νησί της Ρόδου δεν είναι κορεσμένο τουριστικά

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Τεράστιο εργαλείο για την πράσινη μετάβαση στα νησιά το Ταμείο Απανθρακοποίησης

«Κλείνει το σχολείο»: Κυκλοφορία νέου σινγκλ

Συμβαίνει τώρα - Ρόδος: Εντοπίστηκε οβίδα στην παραλία της Ιαλυσού

Γιώργος Νικητιάδης: «Το λάθος της σοσιαλδημοκρατίας είναι ότι έβαλε πολύ νερό στο κρασί της»

Οι μαθητές του 4ου ΓΕ.Λ. διέπρεψαν και φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις