Φλας στο παρελθόν: 1963- Δια τουρκικού πετρελαιοκινητου εξ Αλικαρνασού έφθασαν εις Κω 10 αλιείς απλευθερωθέντες

Φλας στο παρελθόν: 1963- Δια τουρκικού πετρελαιοκινητου εξ Αλικαρνασού έφθασαν εις Κω 10 αλιείς απλευθερωθέντες

Φλας στο παρελθόν: 1963- Δια τουρκικού πετρελαιοκινητου εξ Αλικαρνασού έφθασαν εις Κω 10 αλιείς απλευθερωθέντες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 227 ΦΟΡΕΣ

Εν Ρόδω Κυριακή 3 Μαρτίου 1963
Αριθ. Φύλλου 3572

ΔΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΟΥ ΕΞ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΟΥ
ΕΦΘΑΣΑΝ ΕΙΣ ΚΩ 10 ΑΛΙΕΙΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΝΤΕΣ ΧΘΕΣ
Συγκινημένοι εφίλησαν το Ελληνικόν χώμα
ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΛΑΒΕΝ ΕΚ ΜΟΥΓΛΩΝ Ο ΕΛΛΗΝ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Όλα τα ονόματα των απελευθερωθέντων-Υποδοχή εις Κάλυμνον
Απηλευθέρωσαν και έφθασαν εις Κω χθες 10 Δωδεκανήσιοι αλιείς, οι οποίοι εκρατούντο εις τας φυλακάς Μούγλων.

Η απελευθέρωσις αυτών, οφείλεται εις διπλωματικάς ενεργείας της Ελληνικής Κυβερνήσεως παρά τη Τουρκική, βάσει των οποίων οι Έλληνες συμπεριελήφθησαν εις τα μέτρα αμνηστείας εν Τουρκία.

Αι σχετικαί πληροφορίαι, ως μετεδόθησαν παρά των εις Κω και Κάλυμνον ανταποκριτών κ.κ. Σ. Πισσάρη και Σ.Ν. Αλαχούζου, έχουν ως εξής:
ΚΩΣ (του ανταποκριτού μας)
Την 1ην πρωινήν σήμερον Σάββατον Έφθασαν εις Κω επιβαίνοντες του τουρκικού πετρελαιοκινήτου «Ζασαράν» και προερχόμενοι εξ Αλικαρνασσού, δέκα Δωδεκανήσιοι αλιείς, οι οποίοι εκρατούντο εις τας τουρκικάς φυλακάς Μούγλων.

Ούτοι ήσαν μέλη πληρωμάτων των κατά καιρούς συλληφθέντων εληνικών αλιευτικών σκαφών, υπό τα ονόματα «Νίκη», «Ευτυχίαν», «Ειρήνη» και «Μαρίτσα».

Ποιοί έφθασαν
Οι αφιχθέντες είναι οι εξής:
Κυριάκος Κώνστας του «Νίκη», Κωνσταντίνος Πίκας, Δημήτριος Σαρρής, Θεόφιλος Κλωνάρης και Γεώργιος Ζαβοριανός του «Ευτυχία», Εμμανουήλ Κουτελάς του «Ειρήνη» και Ζαχαρίας Καραμανλής, Ιωάννης Πουλιάς, Γεώργιος Μυλωνάς και Ιωάννης Λόλλιας του «Μαρίτσα».

Οι αφιχθέντες έτυχον θερμής υποδοχής εκ μέρους των αρχών της Κω, του βουλευτού κ. Παρθενιάδη, του λιμενάρχου κ. Προκόπη, του πλοιάρχου του Β.Π. «Πεζόπουλος» (ο οποίος και τους εφιλοξένησεν) και των ναυτικών.
Ο βουλευτής κ. Παρθενιάδης ανέλαβεν υπ’ ευθύνην του τα έξοδα παραμονής των αλιέων εις την Κω.

Εφίλησαν το χώμα
Οι αφιχθέντες, συγκεκριμένα, άμα τη αποβιβάσει των έσκυψαν και εφίλησαν το ελληνικόν χώμα. Ούτοι εδήλωσαν ότι εις την Τουρκίαν ημνηστεύθησαν 10.000 κρατούμενοι, εγένοντο δέ και από ελληνικής πλευράς ενέργειαι και συμπεριελήφθησαν και οι αλιείς εξ Ελλάδος.

Ανέφερον επίσης ότι τους επεσκέφθη και τους παρέλαβεν εκ των φυλακών ο πρόξενος της Ελλάδος εις Σμύρνην κ. Σωτηράκος συνοδευόμενος υπό του γραμματέως του προξενείου κ. Παπαδοπούλου, ο οποίος τους συνώδευσε μέχρι της Αλικαρνασσού και εφρόντισε διά την ενοικίασιν πετρελαιοκινήτου προς μεταφοράν των, εις την Κω.

Ευχαριστούν την Κυβέρνησιν
Ούτοι διετύπωσαν θερμοτάτας ευχαριστίας προς την Κυβέρνησιν διά τας ενεργείας της προς απελευθέρωσίν των και παρεκάλεσαν να διατυπωθούν ευχαριστίαι προς τον πρόξενον Σμύρνης.

Οι εκ των μελών του πληρώματος του «Μαρίτσα» ανέφεραν ότι το τουρκικόν περιπολικόν τους επυροβόλησεν ακαταπαύστως επί δεκάλεπτον και ότι, αφού τους ηχμαλώτισεν επί ελληνικού θαλασσίου χώρου, τους είχεν επί τριήμερον επ’ αυτού, μέχρι να τους παραδώση εις την Αλικαρνασσόν.

Επίσης ανέφερον ότι ο Τουρκοκρής πλοίαρχος του περιπολικού Χ17 τελεί υπό κατηγορίαν διά την εγκληματικήν του ενέργειαν, θα δικασθή δέ υπό τουρκικού δικαστηρίου.

ΜΕ ΣΤΟΡΓΗΝ
Ο λαός της Κω καθ’ όλην την ημέραν του Σαββάτου περιέβαλε με εξαιρετικάς εκδηλώσεις στοργής και αγάπης τους ρακενδύτους αλιείς πολλοί δέ τους προσεκάλουν εις τας οικίας των.

Αι αρχαί της Κω εξήτασαν προταρκτικώς τους αλιείς και εν συνεχεία τους αφήκαν ελευθέρους διά να αναπαυθούν και να αναζητήσουν τρόπους επανόδου εις τας ιδιαιτέρας των πατρίδας.

Διαβάστε ακόμη

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Μία απάντησις του υπουργ. Πρόνοιας δεν ανεγειρόνται αγροτικά ιατρεία

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Υπό του ΠΥΣΠΕΕ Δωδεκανήσου απεφασίσθησαν διάφοροι μεταθέσεις εκπαιδευτ. λειτουργών

Φλας στο παρελθόν, 1964: Ως τονίζει το Υπουργείο Υγείας δεν θα ιδρυθή ανωτάτη σχολή εις την Ρόδον

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ανεχώρησαν οι Ισραηλινοί ικανοποιημένοι εκ Ρόδου

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Eπίσημος ενημέρωσις της κυβερνήσεως

Φλας στο παρελθόν, 1964: Ο κ. Ζαχαριάδης δηλοί ότι δεν θα παραιτηθή από υποδήμαρχος Ρόδου

Φλας στο παρελθόν, 1963: Τα αποτελέσματα εις τα χωριά της Ρόδου

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Εις Ρόδον ο ηθοποιός Βουλγαρίδης