Ιάκωβος Κολαϊνής: «Μία είναι η λύση για το κυκλοφοριακό έμφραγμα στο αεροδρόμιο. Να γίνει η Βάρη χώρος στάθμευσης»

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Μία είναι η λύση για το κυκλοφοριακό έμφραγμα στο αεροδρόμιο. Να γίνει η Βάρη χώρος στάθμευσης»

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Μία είναι η λύση για το κυκλοφοριακό έμφραγμα στο αεροδρόμιο. Να γίνει η Βάρη χώρος στάθμευσης»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3133 ΦΟΡΕΣ

Την άμεση αξιοποίηση με κατεπείγουσες διαδικασίες, τμήματος των τεράστιων εκτάσεων που υπάρχουν στην περιοχή «Βάρη» προτείνει ως τη μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και του οξύτατου ζητήματος στάθμευσης που υπάρχει πλέον χειμώνα – καλοκαίρι εντός κι εκτός του αερολιμένα «Διαγόρας» Ρόδου, προτείνει ο συμπατριώτης μας, οικονομολόγος κος Ιάκωβος Κολαϊνής.

Στην επιστολή του μέσω της «Ροδιακής», αναφέρει συγκεκριμένα:
«Πώς να σωπάσω μέσα μου τις ομορφιές του κόσμου, πώς να σωπάσω μέσα μου τις ομορφιές της Ρόδου, αλλά και αυτά που τις πληγώνουν. Είναι πολλές οι ομορφιές του τόπου μας. Είναι όμως πολλά και αυτά που τις πληγώνουν!

Σίγουρα ο καθένας από εμάς έχει και από κάτι να αναφέρει, θετικό ή αρνητικό για αυτά που συμβαίνουν στο νησί μας.

Σήμερα όμως δεν θα αναφερθούμε στις ομορφιές της Ρόδου, εξ άλλου αυτές μιλάνε από μόνες τους, αλλά ούτε και θα καταγράψουμε τις «ασχήμιες» που λίγο-πολύ όλοι βλέπουμε στις παραλίες της Ρόδου, και όχι μόνο, μέσα και έξω από την πόλη...

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε την κατάσταση που επικρατεί στους εξωτερικούς χώρους του αεροδρομίου αλλά και στα πέριξ αυτού. Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα της πρόσβασης και στάθμευσης στο αεροδρόμιο της Ρόδου.

Είναι γνωστό ότι το αεροδρόμιο «Διαγόρας» είναι ο μοναδικός διεθνής αερολιμένας της Ρόδου, ο οποίος αποτελεί την κυριότερη πύλη εισόδου και εξόδου των επισκεπτών - τουριστών του νησιού.

Συνεπώς όσοι έρχονται και φεύγουν από τη Ρόδο, η πρώτη και η τελευταία εικόνα αντίστοιχα που αντικρίζουν είναι αυτή του αεροδρομίου και της γύρω περιοχής.

Επίσης είναι γνωστό ότι η πρώτη και η τελευταία εικόνα από ένα τόπο αφήνει θετικές ή αρνητικές εντυπώσεις σε κάθε επισκέπτη , ντόπιο ή ξένο. Μία εικόνα χίλιες λέξεις , λένε όσοι ασχολούνται με την τουριστική προβολή ενός τόπου.

Πριν μερικές μέρες πήγα στο αεροδρόμιο να παραλάβω κάποιο φιλικό μου πρόσωπο. Στο δρόμο προς αυτό, δεξιά και αριστερά, ήταν εκατοντάδες παρατημένα όπως - όπως αυτοκίνητα «περιμένοντας» τον ιδιοκτήτη τους να επιστρέψει από το ταξίδι του.

Η άτακτη αυτή στάθμευση των αυτοκινήτων πέραν του ότι δημιουργεί πρόβλημα στην ασφαλή κίνηση των οχημάτων δίνει την εντύπωση ότι επικρατεί χάος στην περιοχή, προδίδει έλλειψη οργανωμένου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων. Όμως και μέσα στο αεροδρόμιο τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα.

Όλες οι λωρίδες κίνησης ήταν κατειλημμένες από διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα δεξιά και αριστερά , καμία αστυνόμευση, η κίνηση στη μεσαία λωρίδα στάσιμη ή πιο αργή και από αυτή της χελώνας, με μια λέξη επικρατούσε χάος.

Και ήταν νωρίς απόγευμα της 11ης Απριλίου, είναι εύκολο να μαντέψει κανείς τι θα γίνει στην καρδιά του καλοκαιριού, όταν τα αεροπλάνα θα προσγειώνονται και θα απογειώνονται κάθε δυο λεπτά της ώρας . Ίσως τότε να υπάρχει αυστηρή αστυνόμευση, όμως και πάλι το πρόβλημα θα είναι υπαρκτό και οξύ.

Είναι πρόδηλο ότι οι χώροι στάθμευσης για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών δεν επαρκούν, οι λωρίδες κίνησης των οχημάτων και ο χώρος αναμονής των ΤΑΧΙ επίσης δεν επαρκούν. Χωρίς ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται και θα γίνεται οξύτερο.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, υπάρχει λύση στο πρόβλημα; Η απάντηση είναι, ναι υπάρχει και κατά την άποψή μου, η λύση στο πρόβλημα βρίσκεται στην αποδοχή και υλοποίηση των παρακάτω τριών προτάσεων:

α) να γίνει ριζική χωροταξική αναδιάταξη των εξωτερικών χώρων του αεροδρομίου.
Ο χώρος απέναντι από τα κτήρια του αεροδρομίου θα πρέπει να διατεθεί αποκλειστικά και μόνο για την αποβίβαση και επιβίβαση των ταξιδιωτών δηλαδή θα πρέπει να καταργηθεί το parking και να απομακρυνθούν οι κάδοι των απορριμμάτων από την είσοδο του αεροδρομίου και στη θέση τους να κατασκευαστούν ξεχωριστές λωρίδες για την κίνηση των Ι.Χ. οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από το αεροδρόμιο καθώς επίσης και ξεχωριστές λωρίδες για τα λεωφορεία και τα ΤΑΧΙ.

β) Να γίνει επίσπευση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης των ακινήτων που είναι όμορα με το αεροδρόμιο και να ενσωματωθούν το ταχύτερο στις λειτουργικές ανάγκες του αεροδρομίου.

Οι παραπάνω δύο προτάσεις σίγουρα θα συμβάλουν στη γρήγορη μετάβαση και αποχώρηση από το αεροδρόμιο, αλλά δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα του parking. Η λύση σε αυτό δίνεται στην επόμενη πρόταση.

γ) να κατασκευαστεί οργανωμένος χώρος στάθμευσης και να συνδεθεί με τους χώρους του αεροδρομίου μέσω ειδικών εγκαταστάσεων. Η κατασκευή αυτού του έργου προϋποθέτει την παραχώρηση ή την πώληση της αναγκαίας έκτασης από το παρακείμενο αγρόκτημα Βάρης, το οποίο έχει εμβαδόν 1.700 στρέμματα, παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Γεωργίας, δηλαδή ουσιαστικά ανήκει στον ροδιακό λαό.

Σίγουρα η αποδοχή και η υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων θα δώσει αφενός τη δυνατότητα να αποκτήσει η Ρόδος ένα αεροδρόμιο με ποιοτικές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες, αντάξιες της τουριστικής της φήμης και αφετέρου να εξαλειφθεί η σημερινή απαράδεκτη και αντιαισθητική εικόνα που επικρατεί εντός και εκτός του αεροδρομίου.

Επιπλέον θα σταματήσει η ταλαιπωρία των ταξιδιωτών αλλά και των επαγγελματιών του τουρισμού, που είναι επιφορτισμένοι με την ασφαλή και γρήγορη μεταφορά των επισκεπτών της Ρόδου από και προς το αεροδρόμιο.

Είναι χρέος της Πολιτείας και των τοπικών αρχών να δώσουν λύση στο διαπιστωμένο πρόβλημα της στάθμευσης των οχημάτων αλλά και της γρήγορης και ασφαλούς μετακίνησης των επιβατών από και προς το αεροδρόμιο “Διαγόρας”».

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Ξέρω ποιος είσαι και τι πρεσβεύεις

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Δαύκος ο άγριος (Daucus sylvestris), κοινώς σταφυλίνος, σταφυλίνακας, σταφυλινάκι, άγριο καρότο

Κατερίνα Τζωρτζινάκη: Το καλοκαίρι είναι ακριβό

Νίκος Μυλωνάς: Μετά την 4η φωτιά στον ΧΥΤΑ... θα κάνει επιτέλους κάτι της προκοπής ο δήμος Κω;

Βάιος Καλοπήτας: «Έτσι μπορούμε να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ πλειοψηφία»

Κώστας Ε. Σκανδαλίδης: Ένα μπράβο εκ βαθέων για το «Στοιχειό του Αντιπέρατου»

Γ. Σταυλάς: Σε κατάσταση ανάγκης η περιφέρεια Ν. Αιγαίου;

Νικολάου Ευαγόρας: Πόσο μπορεί να αντέξει η Ρόδος την ανομβρία;