Η πρόωρη ξηρασία στα νησιά μας επιβάλλει να είμαστε προσεκτικοί για τις πυρκαγιές

Η πρόωρη ξηρασία στα νησιά μας επιβάλλει να είμαστε προσεκτικοί για τις πυρκαγιές

Η πρόωρη ξηρασία στα νησιά μας επιβάλλει να είμαστε προσεκτικοί για τις πυρκαγιές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 875 ΦΟΡΕΣ

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι κάτοικοι των νησιών μας φέτος και να ακολουθούν τις οδηγίες και τις εντολές των αρμόδιων υπηρεσιών καθώς η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει ήδη από τις 20 Απριλίου, λόγω της πρόωρης ξηρασίας.

Μάλιστα όπως δήλωσε χτες ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου, το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο και ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή από τον προηγούμενο μήνα, ενώ το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας θα συνεδριάσει εντός των προσεχών ημερών για να ασχοληθεί με το συντονισμό δράσεων και έργων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στα νησιά μας.


Σε δηλώσεις του ο κ. Ευστρατίου δήλωσε συγκεκριμένα τα εξής:
«Το συντονιστικό όργανο θα συνεδριάσει στις αρχές Μαΐου καθώς έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος από τις 20 Απριλίου και αυτό γιατί δεν είχαμε πολλές βροχές. Την εντολή έδωσε το αρμόδιο υπουργείο και όπως καταλαβαίνεται έχουν ήδη σταματήσει οι καύσεις. Ήδη όμως εκδώσαμε και κάποιες ανακοινώσεις μέσα στο χειμώνα λόγω της ξηρασίας που είχαμε αλλά και λόγω των ανέμων ώστε να μην καίνε κλαδιά. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο λόγω της ξηρασίας, ενώ προβλέπεται να αναπτυχθούν και υψηλές θερμοκρασίες το επόμενο διάστημα οπότε είμαστε σε επιφυλακή».


Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι τα εναέρια μέσα θα έρθουν στη Ρόδο εντός Μαΐου, δηλαδή νωρίτερα από πέρσι που ήρθαν τέλος Μαΐου. Όπως είπε, μέσα στο μήνα θα έρθουν κάποια μικρά αεροπλάνα στη Ρόδο, ακόμα δεν ξέρουμε ακριβώς τον αριθμό τους, αλλά όπως είπε τα ισπανικά αεροσκάφη που είχαμε πέρσι ήταν ιδανικά, καθώς λόγω των φραγμάτων η πλήρωσή τους με νερό ήταν εύκολη και γρήγορη με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές ρίψεις στα σημεία της πυρκαγιάς.


Ο κ. Ευστρατίου ανέφερε επίσης ότι υπάρχει συνεννόηση και με τις εθελοντικές ομάδες και μάλιστα σήμερα γίνεται και μία άσκηση της πυροσβεστικής στην περιοχή της ΔΕΗ Κατταβιάς, στην οποία έχουν κληθεί να παρευρεθούν.


Με την ευκαιρία ανέφερε ότι γίνονται καθαρισμοί σε όλα τα νησιά αν και το οδικό δίκτυο είναι πολύ μεγάλο και έκανε γνωστό ότι αυτό το διάστημα γίνονται καθαρισμοί στο δρόμο Τσαΐρι αεροδρόμιο και Ρόδου –Λίνδου όπου πραγματοποιούνται φυτεύσεις με την τοποθέτηση αρδευτικών συστημάτων.


«Έχουμε προχωρήσει σε πολλά, δουλέψαμε πρόσφατα και στην Απολακκιά και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το δρόμο Μονόλιθος- Σιάννα και Ελεούσα-Έμπωνα, ενώ ένα ακόμα σημείο χρειάζεται παρέμβαση, ο δρόμος προς Πεταλούδες, όπου πρέπει να γίνουν κλαδέματα. Τα μέτωπα είναι πολλά , βρίσκονται στους δρόμους τρία συνεργεία εργολάβων, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει για το δρόμο από Έμπωνα προς Σιάννα. Εκεί έγινε μεγάλη κατολίσθηση και ήταν μία χρονοβόρα διαδικασία καθώς κλείσαμε το δρόμο εδώ και δύο μήνες αλλά έπρεπε να δοθούν ειδικές αδειοδοτήσεις.

Μετά την κατολίσθηση πολλά βράχια κυριολεκτικά κρέμονται στον αέρα ενώ δεν είναι προσβάσιμη η περιοχή ώστε να πάμε με μηχανήματα και να τα ρίξουμε. Όπου μπορούσαμε όπως για παράδειγμα στη Ρόδου-Καλλιθέας κάναμε παρεμβάσεις και τα βράχια έπεσαν, όμως σε εκείνο το σημείο πρέπει να τοποθετηθούν εκρηκτικά που είναι μία δύσκολη διαδικασία.

Αυτή τη στιγμή τρυπάμε τα βράχια για να τοποθετηθούν τα εκρηκτικά και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ξεκινήσουμε τις εκρήξεις και σε περίπου δέκα μέρες να τελειώσει το έργο» δήλωσε ο κ. Ευστρατίου, ενώ όπως έκανε γνωστό έχει ήδη ζητηθεί από τους δήμους να γίνουν καθαρισμοί παντού, όπως και γύρω από τους πυλώνες της ΔΕΗ, γύρω από τα στρατόπεδα και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Διαβάστε ακόμη

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Πογιατζής, σύμβουλος Μαθηματικών κατά το παρελθόν στα Δωδεκάνησα

Σύσκεψη στον δήμο με τους φορείς για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Δεν υπάρχει θέμα στα νησιά μας με απλήρωτους λογαριασμούς από ΕΣΠΑ

Γιάννης Παπαβασιλείου: Το νησί της Ρόδου δεν είναι κορεσμένο τουριστικά

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Τεράστιο εργαλείο για την πράσινη μετάβαση στα νησιά το Ταμείο Απανθρακοποίησης

«Κλείνει το σχολείο»: Κυκλοφορία νέου σινγκλ

Συμβαίνει τώρα - Ρόδος: Εντοπίστηκε οβίδα στην παραλία της Ιαλυσού

Γιώργος Νικητιάδης: «Το λάθος της σοσιαλδημοκρατίας είναι ότι έβαλε πολύ νερό στο κρασί της»